Sałatka Cezar z kaszą bulgur
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
62 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
500 gramów
480 gramów
8 sztuk
1 sztuka
2 opakowania
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
100 mililitrów
50 gramów
1 sztuka
600 gramów
0.5 pęczka
6 łyżek
50 gramów
4 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na pół i zamarynuj w 1 łyżce oleju, przyprawie Knorr, zmiażdżonym czosnku oraz tymianku. Następnie usmaż na patelni aż będzie miękka i złocista.
Krok 2
Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 3
Jaja ugotuj na twardo (ok 9 minut), następnie wystudź je w zimnej wodzie, obierz i przekrój na pół.
Krok 4
Mini ogórki umyj i pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Natkę posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. W misce wymieszaj oliwę z cytryną i natką. Dodaj pomidorki, ogórki i kaszę.
Krok 5
Sałatę rzymską umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
Krok 6
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem oraz majonezem. Na talerzu układaj kawałki sałaty, polej je sosem czosnkowym i połóż bulgur. Na wierzchu układaj kawałki kurczaka, dookoła połóż jajka. Sałatkę podawaj z grzankami i posyp parmezanem.

Dobra rada:
Kaszę bulgur możesz zastąpić inną.
Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Cezar z kaszą bulgur
Sałatkę Cezar kojarzymy przede wszystkim z sałatą rzymską, startym parmezanem, aromatycznym sosem oraz chrupiącymi grzankami. W naszej wersji tego popularnego dania do obowiązkowych składników dołącza także kasza bulgur, kurczak oraz aromatyczne przyprawy. To wyjątkowe połączenie skradnie wasze kulinarne serca, a sałatka na stałe zagości w codziennym oraz imprezowym menu. Smacznego!
Dla kogo?
Sałatka Cezar z kaszą bulgur to propozycja dla osób poszukujących inspiracji na proste i pyszne dania o uniwersalnym przeznaczeniu.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na oryginalny i niezobowiązujący obiad. Sałatka idealnie sprawdzi się także podczas domowych przyjęć, czy jako przekąska zabierana na wynos do pracy.
Czy wiesz, że?
Za twórcę sałatki Cezar uważa się włoskiego kucharza, który recepturę tego dania opracował w 1924 roku. Była dziełem przypadku, ponieważ Caesar Cardini przygotował potrawę jedynie z produktów, które zostały mu w spiżarni.
Dla urozmaicenia:
Obowiązkowym dodatkiem do sałatki jest mielony czarny pieprz.