Kapuśniak z młodej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapuśniak z młodej kapusty

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Obraną i posiekaną cebulę lekko przesmażamy.

Krok 2

Kapustę szatkujemy. Dodajemy do garnka. Zalewamy litrem wody. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy rosół Knorr.

Krok 3

Gotujemy, aż kapusta zmięknie. Pod sam koniec dodajemy pokrojone pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki.

Krok 4

Doprawiamy kminkiem, pieprzem i solą.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalmary nadziewane
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z młodej kapustyKapuśniak z młodej kapusty

Główka młodej kapusty duszona z cebulką, gotowana z dodatkiem aromatycznego bulionu na wędzonym boczku, pomidorów oraz przypraw to propozycja na smaczną, wiosenną zupę. Mocno warzywna, z delikatnym smakiem młodej kapusty i słodkawych pomidorów oraz wyrazistym kminkiem, będzie dobrze komponowała się z wiejskim chlebem, pasztecikami lub świeżą bagietką. Kapuśniak w tej wersji świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie podczas obiadu albo ciepła kolacja. Zupę możesz serwować z młodymi ziemniakami. Ugotuj je i dodaj do zupy. Na koniec posyp potrawę posiekanym świeżym koperkiem albo udekoruj szczypiorkiem i kawałkami marchewki. Będzie dobrze smakowała również z chrupkimi grzankami, najlepiej przygotowanymi z ciemnego pieczywa – mogą być z dodatkiem czosnku lub ostrej papryki. Kapuśniak z młodej kapusty ładnie prezentuje się w białych kokilkach lub w dużej wazie – jeśli jest serwowany na eleganckim przyjęciu. Przyrządź go według naszego przepisu i sprawdź, jakie to proste! Życzymy smacznego.