Kapuśniak z młodej kapusty

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

365

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Obraną i posiekaną cebulę lekko przesmażamy.

Krok 2

Kapustę szatkujemy. Dodajemy do garnka. Zalewamy litrem wody. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy rosół Knorr.

Krok 3

Gotujemy, aż kapusta zmięknie. Pod sam koniec dodajemy pokrojone pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki.

Krok 4

Doprawiamy kminkiem, pieprzem i solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z młodej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z młodej kapustyKapuśniak z młodej kapusty

Główka młodej kapusty duszona z cebulką, gotowana z dodatkiem aromatycznego bulionu na wędzonym boczku, pomidorów oraz przypraw to propozycja na smaczną, wiosenną zupę. Mocno warzywna, z delikatnym smakiem młodej kapusty i słodkawych pomidorów oraz wyrazistym kminkiem, będzie dobrze komponowała się z wiejskim chlebem, pasztecikami lub świeżą bagietką. Kapuśniak w tej wersji świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie podczas obiadu albo ciepła kolacja. Zupę możesz serwować z młodymi ziemniakami. Ugotuj je i dodaj do zupy. Na koniec posyp potrawę posiekanym świeżym koperkiem albo udekoruj szczypiorkiem i kawałkami marchewki. Będzie dobrze smakowała również z chrupkimi grzankami, najlepiej przygotowanymi z ciemnego pieczywa – mogą być z dodatkiem czosnku lub ostrej papryki. Kapuśniak z młodej kapusty ładnie prezentuje się w białych kokilkach lub w dużej wazie – jeśli jest serwowany na eleganckim przyjęciu. Przyrządź go według naszego przepisu i sprawdź, jakie to proste! Życzymy smacznego.