
Składniki
0.5 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Obraną i posiekaną cebulę lekko przesmażamy.
Krok 2
Kapustę szatkujemy. Dodajemy do garnka. Zalewamy litrem wody. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy rosół Knorr.
Krok 3
Gotujemy, aż kapusta zmięknie. Pod sam koniec dodajemy pokrojone pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki.
Krok 4
Doprawiamy kminkiem, pieprzem i solą.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak z młodej kapusty
Główka młodej kapusty duszona z cebulką, gotowana z dodatkiem aromatycznego bulionu na wędzonym boczku, pomidorów oraz przypraw to propozycja na smaczną, wiosenną zupę. Mocno warzywna, z delikatnym smakiem młodej kapusty i słodkawych pomidorów oraz wyrazistym kminkiem, będzie dobrze komponowała się z wiejskim chlebem, pasztecikami lub świeżą bagietką. Kapuśniak w tej wersji świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie podczas obiadu albo ciepła kolacja. Zupę możesz serwować z młodymi ziemniakami. Ugotuj je i dodaj do zupy. Na koniec posyp potrawę posiekanym świeżym koperkiem albo udekoruj szczypiorkiem i kawałkami marchewki. Będzie dobrze smakowała również z chrupkimi grzankami, najlepiej przygotowanymi z ciemnego pieczywa – mogą być z dodatkiem czosnku lub ostrej papryki. Kapuśniak z młodej kapusty ładnie prezentuje się w białych kokilkach lub w dużej wazie – jeśli jest serwowany na eleganckim przyjęciu. Przyrządź go według naszego przepisu i sprawdź, jakie to proste! Życzymy smacznego.