Pieczone pałki z kurczaka

z egzotyczną salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

159 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

7 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki opłucz i delikatnie osusz, pozostaw lekko wilgotne. Posyp Fixem Knorr, następnie ułóż na pergaminie do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45-50 minut w temp. 180 st. C.

Krok 2

W tym czasie przygotuj salsę. Ananasa obierz ze skóry i wykrój twardy środek. Owoc pokrój w drobną kostkę, dodaj posiekaną cebulę i papryczkę, oliwę, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Całość dobrze wymieszaj.

Krok 3

Zawartość mniejszej części opakowania Knorr wymieszaj z ketchupem i odstaw na kilka minut do lodówki.

Krok 4

Upieczone, chrupiące pałki podawaj z salsą, sosem meksykańskim oraz chrupiącą sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone pałki z kurczakaPieczone pałki z kurczaka

Jeśli lubisz pieczonego kurczaka w połączeniu z owocami, wypróbuj koniecznie przepis na pieczone pałki z kurczaka z egzotyczną salsą. Soczyste mięso z chrupiącą i dobrze wypieczoną skórką, będzie wybornie smakować, jeśli podasz je z owocowym sosem. Salsa to meksykański dodatek do dań, głównie mięs czy tortilli, przyrządzany z drobno pokrojonych warzyw lub owoców i najczęściej podawany na ostro. Proponujemy salsę ze słodkiego ananasa, doprawioną czerwoną cebulą i pikantną papryczką chili. Całość połącz świeżo wyciśniętym sokiem z limonki oraz oliwą, posypując na koniec posiekaną kolendrą. To zioło o charakterystycznym aromacie znakomicie podkreśli smak salsy oraz drobiowego mięsa. Do pieczonych pałek z kurczaka, oprócz ananasa z dodatkami, podaj również sos meksykański, który przygotujesz na bazie ketchupu. Gotowe danie serwuj z nachosami albo kawałkami ciepłej tortilli. Sprawdzi się także kolorowy ryż zapieczony z warzywami. Ciekawi nas Twoja opinia – podziel się nią, zostawiając komentarz.