Schab ze śliwkami i majerankiem pieczony w rękawie - Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab pieczony ze śliwkami

Autor: Marcinn

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

15 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

sposób przygotowania: Mięso myję i osuszam dokładnie a następnie nacinam ostrym nożem ze szpiczastym zakończeniem wbijając nóż z obu stron w środek - powstaje kieszeń w środku kawałka, w którą wpycham śliwki suszone - można użyć polskich wędzonych, ale te są bardzo aromatyczne i nie każdy je lubi. Można więc zastąpić je kalifornijskimi albo pomieszać oba rodzaje. Mięso ze śliwkami natarłam porządnie solą, czosnkiem, pieprzem ziołowym i majerankiem. Zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na noc. Przed pieczeniem skropiłam mięso olejem i ułożyłam na blasze, warstwą z tłuszczykiem do góry. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C - po 30 min. obniżyłam temperaturę do 180 st. C a mięso podlałam gorącą wodą, ok. 3/4 szkl. - piekłam dalej ok. 1 godziny polewając sosem co 10 - 15 min.. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam przykryte folią aluminiową na co najmniej 15 - 30 min. żeby odpoczęło jeżeli pieczemy schab do podania na gorąco a jeśli ma być jako wędlina to zostawiam bez przykrycia do wystudzenia. Jeżeli kawałek schabu jest szeroki i dość płaski to można go po nafaszerowaniu owocami obwiązać sznurkiem kuchennym nadając bardziej okrągły kształt.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej