PRZEPISY.PL
Schab pieczony ze śliwkami - autor: Marcinn
Autor: Marcinn

Schab pieczony ze śliwkami

  • 45
  • 6
  • Średnie
  • 0
7
osób dodało do Mniamlisty
7
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości1.5 kg
  • śliwki suszone bez pestek15 dkg
  • do smaku: sól, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, majeranek1 plaster
    • Krok 1

      sposób przygotowania: Mięso myję i osuszam dokładnie a następnie nacinam ostrym nożem ze szpiczastym zakończeniem wbijając nóż z obu stron w środek - powstaje kieszeń w środku kawałka, w którą wpycham śliwki suszone - można użyć polskich wędzonych, ale te są bardzo aromatyczne i nie każdy je lubi. Można więc zastąpić je kalifornijskimi albo pomieszać oba rodzaje. Mięso ze śliwkami natarłam porządnie solą, czosnkiem, pieprzem ziołowym i majerankiem. Zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na noc. Przed pieczeniem skropiłam mięso olejem i ułożyłam na blasze, warstwą z tłuszczykiem do góry. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C - po 30 min. obniżyłam temperaturę do 180 st. C a mięso podlałam gorącą wodą, ok. 3/4 szkl. - piekłam dalej ok. 1 godziny polewając sosem co 10 - 15 min.. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam przykryte folią aluminiową na co najmniej 15 - 30 min. żeby odpoczęło jeżeli pieczemy schab do podania na gorąco a jeśli ma być jako wędlina to zostawiam bez przykrycia do wystudzenia. Jeżeli kawałek schabu jest szeroki i dość płaski to można go po nafaszerowaniu owocami obwiązać sznurkiem kuchennym nadając bardziej okrągły kształt.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    53
    osoby dodały do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    73
    osoby dodały do Mniamlisty
    90''
    4
    Łatwe
    58
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    4
    Łatwe
    1041
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe