Schab ze śliwkami i majerankiem pieczony w rękawie - Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab pieczony ze śliwkami

Autor: Marcinn

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

15 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

sposób przygotowania: Mięso myję i osuszam dokładnie a następnie nacinam ostrym nożem ze szpiczastym zakończeniem wbijając nóż z obu stron w środek - powstaje kieszeń w środku kawałka, w którą wpycham śliwki suszone - można użyć polskich wędzonych, ale te są bardzo aromatyczne i nie każdy je lubi. Można więc zastąpić je kalifornijskimi albo pomieszać oba rodzaje. Mięso ze śliwkami natarłam porządnie solą, czosnkiem, pieprzem ziołowym i majerankiem. Zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na noc. Przed pieczeniem skropiłam mięso olejem i ułożyłam na blasze, warstwą z tłuszczykiem do góry. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C - po 30 min. obniżyłam temperaturę do 180 st. C a mięso podlałam gorącą wodą, ok. 3/4 szkl. - piekłam dalej ok. 1 godziny polewając sosem co 10 - 15 min.. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam przykryte folią aluminiową na co najmniej 15 - 30 min. żeby odpoczęło jeżeli pieczemy schab do podania na gorąco a jeśli ma być jako wędlina to zostawiam bez przykrycia do wystudzenia. Jeżeli kawałek schabu jest szeroki i dość płaski to można go po nafaszerowaniu owocami obwiązać sznurkiem kuchennym nadając bardziej okrągły kształt.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej