Wieprzowina po chińsku z czosnkowym szczypiorkiem na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina po chińsku

Autor: Ewa Zychewicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

200 mililitrów

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.

Krok 2

Do podsmażonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, podlać 1/2 ilością wody i dusić. Gdy mięso jest prawie miękkie wrzucić mieszankę chińską (ja użyłam mrożonej) i posiekany szczypiorek, wlać resztę wody i dusić wszystko do miękkości.

Krok 3

W miarę potrzeby jeszcze doprawić. Podawać z kaszą lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina po chińskuWieprzowina po chińsku

Przyrządź proste i wyśmienite danie na najbliższy obiad, czyli wieprzowinę po chińsku. Składają się na nie: kawałki kruchego mięsa w gęstym sosie, chrupiące warzywa (marchewka, papryka), grzybki mun oraz kiełki bambusa. Najpierw pokrój mięso w kostkę i podsmaż na oleju, by pozostało soczyste. Potem dodaj do niego przyprawy – uniwersalną w płynie, mieszankę do potraw chińskich, kolorowy pieprz oraz ciemny sos sojowy. Dolej wodę i duś na małym ogniu. Gdy wieprzowina już zmięknie, dosyp do sosu mieszankę przyprawy chińskiej i posiekany szczypiorek, dolej wodę i duś dalej do miękkości. Tak przygotowaną potrawę serwuj z ryżem, np. dzikim, aromatycznym jaśminowym albo długoziarnistym basmati, oraz sałatką z chrupiącej azjatyckiej kapusty pak choy. Potrawa będzie jeszcze lepiej smakować, gdy posypiesz ją sezamem albo prażonymi pestkami słonecznika. Ugotuj pyszną wieprzowinę po chińsku według podanego przepisu i przekonaj się, że to proste, szybkie i godne polecenia rozwiązanie na codzienny obiad.