
Składniki
700 gramów
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
2 szczypty
2 szczypty
2 szczypty
200 mililitrów
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Krok 2
Do podsmażonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, podlać 1/2 ilością wody i dusić. Gdy mięso jest prawie miękkie wrzucić mieszankę chińską (ja użyłam mrożonej) i posiekany szczypiorek, wlać resztę wody i dusić wszystko do miękkości.
Krok 3
W miarę potrzeby jeszcze doprawić. Podawać z kaszą lub ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wieprzowina po chińsku
Przyrządź proste i wyśmienite danie na najbliższy obiad, czyli wieprzowinę po chińsku. Składają się na nie: kawałki kruchego mięsa w gęstym sosie, chrupiące warzywa (marchewka, papryka), grzybki mun oraz kiełki bambusa. Najpierw pokrój mięso w kostkę i podsmaż na oleju, by pozostało soczyste. Potem dodaj do niego przyprawy – uniwersalną w płynie, mieszankę do potraw chińskich, kolorowy pieprz oraz ciemny sos sojowy. Dolej wodę i duś na małym ogniu. Gdy wieprzowina już zmięknie, dosyp do sosu mieszankę przyprawy chińskiej i posiekany szczypiorek, dolej wodę i duś dalej do miękkości. Tak przygotowaną potrawę serwuj z ryżem, np. dzikim, aromatycznym jaśminowym albo długoziarnistym basmati, oraz sałatką z chrupiącej azjatyckiej kapusty pak choy. Potrawa będzie jeszcze lepiej smakować, gdy posypiesz ją sezamem albo prażonymi pestkami słonecznika. Ugotuj pyszną wieprzowinę po chińsku według podanego przepisu i przekonaj się, że to proste, szybkie i godne polecenia rozwiązanie na codzienny obiad.