Wieprzowina po chińsku z czosnkowym szczypiorkiem na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina po chińsku

Autor: Ewa Zychewicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

200 mililitrów

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.

Krok 2

Do podsmażonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, podlać 1/2 ilością wody i dusić. Gdy mięso jest prawie miękkie wrzucić mieszankę chińską (ja użyłam mrożonej) i posiekany szczypiorek, wlać resztę wody i dusić wszystko do miękkości.

Krok 3

W miarę potrzeby jeszcze doprawić. Podawać z kaszą lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina po chińskuWieprzowina po chińsku

Przyrządź proste i wyśmienite danie na najbliższy obiad, czyli wieprzowinę po chińsku. Składają się na nie: kawałki kruchego mięsa w gęstym sosie, chrupiące warzywa (marchewka, papryka), grzybki mun oraz kiełki bambusa. Najpierw pokrój mięso w kostkę i podsmaż na oleju, by pozostało soczyste. Potem dodaj do niego przyprawy – uniwersalną w płynie, mieszankę do potraw chińskich, kolorowy pieprz oraz ciemny sos sojowy. Dolej wodę i duś na małym ogniu. Gdy wieprzowina już zmięknie, dosyp do sosu mieszankę przyprawy chińskiej i posiekany szczypiorek, dolej wodę i duś dalej do miękkości. Tak przygotowaną potrawę serwuj z ryżem, np. dzikim, aromatycznym jaśminowym albo długoziarnistym basmati, oraz sałatką z chrupiącej azjatyckiej kapusty pak choy. Potrawa będzie jeszcze lepiej smakować, gdy posypiesz ją sezamem albo prażonymi pestkami słonecznika. Ugotuj pyszną wieprzowinę po chińsku według podanego przepisu i przekonaj się, że to proste, szybkie i godne polecenia rozwiązanie na codzienny obiad.