
Składniki
700 gramów
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
2 szczypty
2 szczypty
2 szczypty
200 mililitrów
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Krok 2
Do podsmażonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, podlać 1/2 ilością wody i dusić. Gdy mięso jest prawie miękkie wrzucić mieszankę chińską (ja użyłam mrożonej) i posiekany szczypiorek, wlać resztę wody i dusić wszystko do miękkości.
Krok 3
W miarę potrzeby jeszcze doprawić. Podawać z kaszą lub ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wieprzowina po chińsku
Przyrządź proste i wyśmienite danie na najbliższy obiad, czyli wieprzowinę po chińsku. Składają się na nie: kawałki kruchego mięsa w gęstym sosie, chrupiące warzywa (marchewka, papryka), grzybki mun oraz kiełki bambusa. Najpierw pokrój mięso w kostkę i podsmaż na oleju, by pozostało soczyste. Potem dodaj do niego przyprawy – uniwersalną w płynie, mieszankę do potraw chińskich, kolorowy pieprz oraz ciemny sos sojowy. Dolej wodę i duś na małym ogniu. Gdy wieprzowina już zmięknie, dosyp do sosu mieszankę przyprawy chińskiej i posiekany szczypiorek, dolej wodę i duś dalej do miękkości. Tak przygotowaną potrawę serwuj z ryżem, np. dzikim, aromatycznym jaśminowym albo długoziarnistym basmati, oraz sałatką z chrupiącej azjatyckiej kapusty pak choy. Potrawa będzie jeszcze lepiej smakować, gdy posypiesz ją sezamem albo prażonymi pestkami słonecznika. Ugotuj pyszną wieprzowinę po chińsku według podanego przepisu i przekonaj się, że to proste, szybkie i godne polecenia rozwiązanie na codzienny obiad.


































