
Składniki
700 gramów
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
2 szczypty
2 szczypty
2 szczypty
200 mililitrów
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Krok 2
Do podsmażonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, podlać 1/2 ilością wody i dusić. Gdy mięso jest prawie miękkie wrzucić mieszankę chińską (ja użyłam mrożonej) i posiekany szczypiorek, wlać resztę wody i dusić wszystko do miękkości.
Krok 3
W miarę potrzeby jeszcze doprawić. Podawać z kaszą lub ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wieprzowina po chińsku
Przyrządź proste i wyśmienite danie na najbliższy obiad, czyli wieprzowinę po chińsku. Składają się na nie: kawałki kruchego mięsa w gęstym sosie, chrupiące warzywa (marchewka, papryka), grzybki mun oraz kiełki bambusa. Najpierw pokrój mięso w kostkę i podsmaż na oleju, by pozostało soczyste. Potem dodaj do niego przyprawy – uniwersalną w płynie, mieszankę do potraw chińskich, kolorowy pieprz oraz ciemny sos sojowy. Dolej wodę i duś na małym ogniu. Gdy wieprzowina już zmięknie, dosyp do sosu mieszankę przyprawy chińskiej i posiekany szczypiorek, dolej wodę i duś dalej do miękkości. Tak przygotowaną potrawę serwuj z ryżem, np. dzikim, aromatycznym jaśminowym albo długoziarnistym basmati, oraz sałatką z chrupiącej azjatyckiej kapusty pak choy. Potrawa będzie jeszcze lepiej smakować, gdy posypiesz ją sezamem albo prażonymi pestkami słonecznika. Ugotuj pyszną wieprzowinę po chińsku według podanego przepisu i przekonaj się, że to proste, szybkie i godne polecenia rozwiązanie na codzienny obiad.