Wieprzowina po chińsku

Autor: Ewa Zychewicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

200 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.

Krok 2

Do podsmażonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, podlać 1/2 ilością wody i dusić. Gdy mięso jest prawie miękkie wrzucić mieszankę chińską (ja użyłam mrożonej) i posiekany szczypiorek, wlać resztę wody i dusić wszystko do miękkości.

Krok 3

W miarę potrzeby jeszcze doprawić. Podawać z kaszą lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Do potraw chińskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Do potraw chińskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina po chińskuWieprzowina po chińsku

Przyrządź proste i wyśmienite danie na najbliższy obiad, czyli wieprzowinę po chińsku. Składają się na nie: kawałki kruchego mięsa w gęstym sosie, chrupiące warzywa (marchewka, papryka), grzybki mun oraz kiełki bambusa. Najpierw pokrój mięso w kostkę i podsmaż na oleju, by pozostało soczyste. Potem dodaj do niego przyprawy – uniwersalną w płynie, mieszankę do potraw chińskich, kolorowy pieprz oraz ciemny sos sojowy. Dolej wodę i duś na małym ogniu. Gdy wieprzowina już zmięknie, dosyp do sosu mieszankę przyprawy chińskiej i posiekany szczypiorek, dolej wodę i duś dalej do miękkości. Tak przygotowaną potrawę serwuj z ryżem, np. dzikim, aromatycznym jaśminowym albo długoziarnistym basmati, oraz sałatką z chrupiącej azjatyckiej kapusty pak choy. Potrawa będzie jeszcze lepiej smakować, gdy posypiesz ją sezamem albo prażonymi pestkami słonecznika. Ugotuj pyszną wieprzowinę po chińsku według podanego przepisu i przekonaj się, że to proste, szybkie i godne polecenia rozwiązanie na codzienny obiad.