Schab z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
207 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

331 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

30 mililitrów

30 mililitrów

40 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój w plastry, a następnie w paski.

Schab z jabłkami  - Krok 1

Krok 2

Kostkę rosołową Knorr rozetrzyj z olejem sezamowym i zamarynuj w niej mięso.

Schab z jabłkami  - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz, wytnij gniazda i pokrój w cząstki. Czosnek, chili oraz imbir drobno posiekaj.

Schab z jabłkami  - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, dodaj schab i podsmaż, aż nabierze złotego koloru.

Schab z jabłkami  - Krok 4

Krok 5

Dodaj cząstki jabłek, posiekany imbir, czosnek i chili.

Schab z jabłkami  - Krok 5

Krok 6

Dodaj sos sojowy i smaż kilka minut, aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się. Podawaj posypane posiekaną kolendrą.

Schab z jabłkami  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Bernadeta Majewska

    Bernadeta Majewska , 15.05.2016

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z jabłkami Schab z jabłkami

Schab z jabłkami to smaczne urozmaicenie klasycznie pieczonego lub faszerowanego mięsa. Ta potrawa charakteryzuje się lekko słodkim posmakiem i intensywnym zapachem imbiru. Do jego przygotowania wykorzystaj dowolny gatunek jabłek (winne, słodkie, kwaśne bądź cierpkie). Wybrane skontrastuj z czosnkiem oraz pikantną papryczką chili. Wszystkie składniki podsmaż razem, uważając, żeby owoce się nie rozpadły. Jabłka dobrze skomponują się także ze słodką gruszką. Ich smak świetnie podkreśli drobno posiekany imbir, który możesz połączyć ze szczyptą cynamonu lub wanilii. Schab przed smażeniem zamarynuj w oleju sezamowym wymieszanym z bulionem drobiowym, który ewentualnie zastąpić możesz warzywnym. Przygotowane mięso wstaw do piekarnika i piecz je, aż będzie miękkie lub smaż je na rozgrzanym tłuszczu. Danie podawaj na ciepło, oprószone posiekaną kolendrą, natką pietruszki lub koperkiem. Będzie smaczne w połączeniu z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą oraz chrupiącym pieczywem. Wydrukuj listę składników i przygotuj schab z jabłkami.