Schab z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

171 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

30 mililitrów

30 mililitrów

40 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój w plastry, a następnie w paski.

Schab z jabłkami  - Krok 1

Krok 2

Kostkę rosołową Knorr rozetrzyj z olejem sezamowym i zamarynuj w niej mięso.

Schab z jabłkami  - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz, wytnij gniazda i pokrój w cząstki. Czosnek, chili oraz imbir drobno posiekaj.

Schab z jabłkami  - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, dodaj schab i podsmaż, aż nabierze złotego koloru.

Schab z jabłkami  - Krok 4

Krok 5

Dodaj cząstki jabłek, posiekany imbir, czosnek i chili.

Schab z jabłkami  - Krok 5

Krok 6

Dodaj sos sojowy i smaż kilka minut, aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się. Podawaj posypane posiekaną kolendrą.

Schab z jabłkami  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Bernadeta Majewska

    Bernadeta Majewska

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z jabłkami Schab z jabłkami

Schab z jabłkami to smaczne urozmaicenie klasycznie pieczonego lub faszerowanego mięsa. Ta potrawa charakteryzuje się lekko słodkim posmakiem i intensywnym zapachem imbiru. Do jego przygotowania wykorzystaj dowolny gatunek jabłek (winne, słodkie, kwaśne bądź cierpkie). Wybrane skontrastuj z czosnkiem oraz pikantną papryczką chili. Wszystkie składniki podsmaż razem, uważając, żeby owoce się nie rozpadły. Jabłka dobrze skomponują się także ze słodką gruszką. Ich smak świetnie podkreśli drobno posiekany imbir, który możesz połączyć ze szczyptą cynamonu lub wanilii. Schab przed smażeniem zamarynuj w oleju sezamowym wymieszanym z bulionem drobiowym, który ewentualnie zastąpić możesz warzywnym. Przygotowane mięso wstaw do piekarnika i piecz je, aż będzie miękkie lub smaż je na rozgrzanym tłuszczu. Danie podawaj na ciepło, oprószone posiekaną kolendrą, natką pietruszki lub koperkiem. Będzie smaczne w połączeniu z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą oraz chrupiącym pieczywem. Wydrukuj listę składników i przygotuj schab z jabłkami.