Schab z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

199 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

30 mililitrów

30 mililitrów

40 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój w plastry, a następnie w paski.

Schab z jabłkami  - Krok 1

Krok 2

Kostkę rosołową Knorr rozetrzyj z olejem sezamowym i zamarynuj w niej mięso.

Schab z jabłkami  - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz, wytnij gniazda i pokrój w cząstki. Czosnek, chili oraz imbir drobno posiekaj.

Schab z jabłkami  - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, dodaj schab i podsmaż, aż nabierze złotego koloru.

Schab z jabłkami  - Krok 4

Krok 5

Dodaj cząstki jabłek, posiekany imbir, czosnek i chili.

Schab z jabłkami  - Krok 5

Krok 6

Dodaj sos sojowy i smaż kilka minut, aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się. Podawaj posypane posiekaną kolendrą.

Schab z jabłkami  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Bernadeta Majewska

    Bernadeta Majewska , 15.05.2016

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z jabłkami Schab z jabłkami

Schab z jabłkami to smaczne urozmaicenie klasycznie pieczonego lub faszerowanego mięsa. Ta potrawa charakteryzuje się lekko słodkim posmakiem i intensywnym zapachem imbiru. Do jego przygotowania wykorzystaj dowolny gatunek jabłek (winne, słodkie, kwaśne bądź cierpkie). Wybrane skontrastuj z czosnkiem oraz pikantną papryczką chili. Wszystkie składniki podsmaż razem, uważając, żeby owoce się nie rozpadły. Jabłka dobrze skomponują się także ze słodką gruszką. Ich smak świetnie podkreśli drobno posiekany imbir, który możesz połączyć ze szczyptą cynamonu lub wanilii. Schab przed smażeniem zamarynuj w oleju sezamowym wymieszanym z bulionem drobiowym, który ewentualnie zastąpić możesz warzywnym. Przygotowane mięso wstaw do piekarnika i piecz je, aż będzie miękkie lub smaż je na rozgrzanym tłuszczu. Danie podawaj na ciepło, oprószone posiekaną kolendrą, natką pietruszki lub koperkiem. Będzie smaczne w połączeniu z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą oraz chrupiącym pieczywem. Wydrukuj listę składników i przygotuj schab z jabłkami.