Schab na sposób śląski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab na sposób śląski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 kilogram

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

0.75 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natnij tak, aby powstał płaski płat.

Krok 2

Czosnek przeciśnij przez praskę, rozetrzyj z solą, pieprzem i papryką, natrzyj mięso.

Krok 3

Kiełbasę pokrój w kostkę, ułóż na mięsie, po czym zwiń je i obwiąż dokładnie nicią.

Krok 4

Cebule pokrój w krążki.

Krok 5

Mięso posyp mąką i podsmaż na margarynie w brytfance razem z cebulami.

Krok 6

Zalej bulionem i duś około pół godziny.

Krok 7

Brytfankę wstaw do piekarnika i piecz mięso 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po 30 minutach pieczenia posyp kminkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zupa warzywna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej