
Składniki
200 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
1 sztuka
10 sztuk
100 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietaną oraz 150 mililitrami wody i posiekaną natką.

Krok 2
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz kilka minut w osolonym wrzątku. Ostudź i pokrój na połówki. Pieczarki również pokrój na połówki – jeśli będę duże, pokrój na ćwiartki.

Krok 3
Boczek pokrój w plastry, a następnie w kwadraty 2x2 centymetry. Cebulę pokrój w drobną kostkę – razem z boczkiem przesmaż na rozgrzanej patelni.

Krok 4
Piersi opłucz, pokrój w grubą kostkę i przesmaż razem z boczkiem, dodaj pieczarki – całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj sparzoną brukselkę i dopraw do smaku pieprzem. Gotową potrawę podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brukselka z kurczakiem
W tym przepisie brukselki podajemy z kurczakiem zanurzonym w kremowym sosie a’la strogonoff z dodatkiem boczku. Potrawa jest bardziej treściwa dzięki duszonym pieczarkom oraz lekko słonej cebuli. Zobacz, jak przyrządzić pierś z kurczaka z brukselką krok po kroku.
Dla kogo? Filet z kurczaka z brukselką to zestaw w sam raz dla osób, które uwielbiają kolorowe kombinacje złożone z soczystego mięsa i warzywnych dodatków podawanych na ciepło. Aromatyczny sos idealnie połączy brukselkę z kurczakiem w wyśmienitą całość.
Na jaką okazję? Brukselka z kurczakiem w sosie to danie jednogarnkowe, które jesienią, zimą i na przednówku ma szansę stać się w twoim ulubionym pomysłem na błyskawiczny obiad lub kolację. Brukselki królują na naszych stołach zawsze wtedy, gdy inne świeże warzywa dawno już zakończyły sezon, a nowych jeszcze nie ma. Są sprzymierzeńcami wszystkich zapracowanych – bo nie trzeba ich obierać ani kroić.
Czy wiesz, że? Brukselki ugotowane w odrobinie wody z mlekiem i solą, stracą nieprzyjemny zdaniem niektórych osób zapach, a polane sosem, np. serowym – przekonają do siebie każdego. Takich kulinarnych trików nigdy za wiele.
Dla urozmaicenia: Kurczaka z brukselką w sosie śmietanowym obficie posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionym pieczywem, a na koniec – wytrzyj nim półmisek. Taki sos nie może się zmarnować! Potrawa smakuje fenomenalnie również w towarzystwie pieczonych łódeczek ziemniaczanych.