
Składniki
200 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
1 sztuka
10 sztuk
100 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietaną oraz 150 mililitrami wody i posiekaną natką.

Krok 2
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz kilka minut w osolonym wrzątku. Ostudź i pokrój na połówki. Pieczarki również pokrój na połówki – jeśli będę duże, pokrój na ćwiartki.

Krok 3
Boczek pokrój w plastry, a następnie w kwadraty 2x2 centymetry. Cebulę pokrój w drobną kostkę – razem z boczkiem przesmaż na rozgrzanej patelni.

Krok 4
Piersi opłucz, pokrój w grubą kostkę i przesmaż razem z boczkiem, dodaj pieczarki – całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj sparzoną brukselkę i dopraw do smaku pieprzem. Gotową potrawę podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brukselka z kurczakiem
W tym przepisie brukselki podajemy z kurczakiem zanurzonym w kremowym sosie a’la strogonoff z dodatkiem boczku. Potrawa jest bardziej treściwa dzięki duszonym pieczarkom oraz lekko słonej cebuli. Zobacz, jak przyrządzić pierś z kurczaka z brukselką krok po kroku.
Dla kogo? Filet z kurczaka z brukselką to zestaw w sam raz dla osób, które uwielbiają kolorowe kombinacje złożone z soczystego mięsa i warzywnych dodatków podawanych na ciepło. Aromatyczny sos idealnie połączy brukselkę z kurczakiem w wyśmienitą całość.
Na jaką okazję? Brukselka z kurczakiem w sosie to danie jednogarnkowe, które jesienią, zimą i na przednówku ma szansę stać się w twoim ulubionym pomysłem na błyskawiczny obiad lub kolację. Brukselki królują na naszych stołach zawsze wtedy, gdy inne świeże warzywa dawno już zakończyły sezon, a nowych jeszcze nie ma. Są sprzymierzeńcami wszystkich zapracowanych – bo nie trzeba ich obierać ani kroić.
Czy wiesz, że? Brukselki ugotowane w odrobinie wody z mlekiem i solą, stracą nieprzyjemny zdaniem niektórych osób zapach, a polane sosem, np. serowym – przekonają do siebie każdego. Takich kulinarnych trików nigdy za wiele.
Dla urozmaicenia: Kurczaka z brukselką w sosie śmietanowym obficie posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionym pieczywem, a na koniec – wytrzyj nim półmisek. Taki sos nie może się zmarnować! Potrawa smakuje fenomenalnie również w towarzystwie pieczonych łódeczek ziemniaczanych.