Pulpeciki z marchewką i migdałami - VIDEO
łatwe
203 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 łyżki
100 mililitrów
2 szklanki
3 listków
5 ziaren
5 ziaren
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę pokrój w 2 milimetrowe plastry, a następnie w centymetrowej długości paski.

Krok 2
Pokrojoną marchew i migdały wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw je do smaku odrobiną soli i czarnego pieprzu.

Krok 3
Z farszu uformuj jak najmniejsze mięsne kulki, oprósz je w mące, obsmaż na patelni. Następnie zalej dwoma szklankami wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, parę ziarenek pieprzu oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr.

Krok 4
Całość duś około 10 minut. Na koniec zapraw śmietaną.


Dobra rada:
Pulpeciki podawaj z ryżem bądź ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki z marchewką i migdałami - VIDEO
Mięsne kulki pojawiają się na polskich stołach niemal od zawsze. Przygotowywane w sosach zachwycają kolejne pokolenia miłośników tradycyjnych dań. Odmieńcie nieco znane receptury, korzystając z naszego przepisu na pulpeciki z marchewką i migdałami. Wieprzowina tworzy idealne połączenie z cienko pokrojoną marchewką oraz płatkami migdałów. Dopełnieniem dania, które z pewnością posmakuje każdemu, jest esencjonalny sos.
Dla kogo?
Pulpeciki z marchewką i migdałami to potrawa dla każdego! Posmakują zwolennikom tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Przepis przyda się także osobom, które szukają pomysłów na szybki obiad.
Na jaką okazję?
Pulpety są doskonałą propozycją na codzienny obiad.
Czy wiesz, że?
Słowo „pulpet” oznacza miazgę. Pochodzi z języka włoskiego, bowiem to Italia jest ojczyzną pulpetów w różnych odmianach.
Dla urozmaicenia:
Pulpety z marchewką i migdałami doskonale komponują się z makaronem lub ryżem.