Pulpeciki z marchewką i migdałami - VIDEO
łatwe
194 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 łyżki
100 mililitrów
2 szklanki
3 listków
5 ziaren
5 ziaren
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę pokrój w 2 milimetrowe plastry, a następnie w centymetrowej długości paski.

Krok 2
Pokrojoną marchew i migdały wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw je do smaku odrobiną soli i czarnego pieprzu.

Krok 3
Z farszu uformuj jak najmniejsze mięsne kulki, oprósz je w mące, obsmaż na patelni. Następnie zalej dwoma szklankami wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, parę ziarenek pieprzu oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr.

Krok 4
Całość duś około 10 minut. Na koniec zapraw śmietaną.


Dobra rada:
Pulpeciki podawaj z ryżem bądź ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki z marchewką i migdałami - VIDEO
Mięsne kulki pojawiają się na polskich stołach niemal od zawsze. Przygotowywane w sosach zachwycają kolejne pokolenia miłośników tradycyjnych dań. Odmieńcie nieco znane receptury, korzystając z naszego przepisu na pulpeciki z marchewką i migdałami. Wieprzowina tworzy idealne połączenie z cienko pokrojoną marchewką oraz płatkami migdałów. Dopełnieniem dania, które z pewnością posmakuje każdemu, jest esencjonalny sos.
Dla kogo?
Pulpeciki z marchewką i migdałami to potrawa dla każdego! Posmakują zwolennikom tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Przepis przyda się także osobom, które szukają pomysłów na szybki obiad.
Na jaką okazję?
Pulpety są doskonałą propozycją na codzienny obiad.
Czy wiesz, że?
Słowo „pulpet” oznacza miazgę. Pochodzi z języka włoskiego, bowiem to Italia jest ojczyzną pulpetów w różnych odmianach.
Dla urozmaicenia:
Pulpety z marchewką i migdałami doskonale komponują się z makaronem lub ryżem.