Pulpeciki z marchewką i migdałami - VIDEO
łatwe
204 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 łyżki
100 mililitrów
2 szklanki
3 listków
5 ziaren
5 ziaren
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę pokrój w 2 milimetrowe plastry, a następnie w centymetrowej długości paski.

Krok 2
Pokrojoną marchew i migdały wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw je do smaku odrobiną soli i czarnego pieprzu.

Krok 3
Z farszu uformuj jak najmniejsze mięsne kulki, oprósz je w mące, obsmaż na patelni. Następnie zalej dwoma szklankami wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, parę ziarenek pieprzu oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr.

Krok 4
Całość duś około 10 minut. Na koniec zapraw śmietaną.


Dobra rada:
Pulpeciki podawaj z ryżem bądź ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki z marchewką i migdałami - VIDEO
Mięsne kulki pojawiają się na polskich stołach niemal od zawsze. Przygotowywane w sosach zachwycają kolejne pokolenia miłośników tradycyjnych dań. Odmieńcie nieco znane receptury, korzystając z naszego przepisu na pulpeciki z marchewką i migdałami. Wieprzowina tworzy idealne połączenie z cienko pokrojoną marchewką oraz płatkami migdałów. Dopełnieniem dania, które z pewnością posmakuje każdemu, jest esencjonalny sos.
Dla kogo?
Pulpeciki z marchewką i migdałami to potrawa dla każdego! Posmakują zwolennikom tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Przepis przyda się także osobom, które szukają pomysłów na szybki obiad.
Na jaką okazję?
Pulpety są doskonałą propozycją na codzienny obiad.
Czy wiesz, że?
Słowo „pulpet” oznacza miazgę. Pochodzi z języka włoskiego, bowiem to Italia jest ojczyzną pulpetów w różnych odmianach.
Dla urozmaicenia:
Pulpety z marchewką i migdałami doskonale komponują się z makaronem lub ryżem.