Składniki
200 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
4 sztuki
1 sztuka
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj wywar na włoszczyźnie i skrzydełkach z kurczaka przez 45 min.
Krok 2
Wyciągnij mięso i warzywa z wywaru. Zawartość opakowania Żurek Knorr wymieszaj dokładnie w 250 ml zimnej wody. Dodaj do garnka wraz z suszonymi podgrzybkami i startym chrzanem. Gotuj kolejne 30 minut.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pokrojoną kiełbasą, po czym dodaj do żurku.
Krok 4
Ugotuj jajka na twardo.
Krok 5
Podawaj żurek z jajkiem rozkrojonym na pół, posypany posiekanym majerankiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z grzybami
Masz ochotę na pyszną, wyrazistą zupę z mocnym grzybowym akcentem? Koniecznie przygotuj żurek z grzybami, na wywarze z włoszczyzny i skrzydełek z kurczaka. Sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe albo wytrawna przystawka. Suszone grzyby warto najpierw namoczyć w zimnej wodzie, a następnie odcedzić i osuszyć, a wodę dodać do zupy. Do bulionu wrzuć także starty chrzan, ziele angielskie oraz liść laurowy. Jeśli chcesz wzbogacić smak żurku, pod koniec gotowania dodaj do niego kiełbasę pokrojoną w plasterki, na przykład surową białą lub wędzoną. Dopraw całość majerankiem. Żurek z grzybami podawaj z jajkiem na twardo, kiełbasą lub gotowanymi ziemniakami. Dobrym dodatkiem będzie także kromka wiejskiego chleba na zakwasie. Do dekoracji użyj natki pietruszki albo koperku. Jeśli planujesz serwować żurek podczas uroczystego posiłku, zamiast talerzy użyj wydrążonych bochenków chleba. Wypróbuj nasz przepis na tę aromatyczną zupę i przekonaj się, jak wiele ma w sobie smaku. Zainspiruj się, do dzieła!