Żurek z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj wywar na włoszczyźnie i skrzydełkach z kurczaka przez 45 min.

Żurek z grzybami - Krok 1

Krok 2

Wyciągnij mięso i warzywa z wywaru. Zawartość opakowania Żurek Knorr wymieszaj dokładnie w 250 ml zimnej wody. Dodaj do garnka wraz z suszonymi podgrzybkami i startym chrzanem. Gotuj kolejne 30 minut.

Żurek z grzybami - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pokrojoną kiełbasą, po czym dodaj do żurku.

Żurek z grzybami - Krok 3

Krok 4

Ugotuj jajka na twardo.

Żurek z grzybami - Krok 4

Krok 5

Podawaj żurek z jajkiem rozkrojonym na pół, posypany posiekanym majerankiem.

Żurek z grzybami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z grzybamiŻurek z grzybami

Masz ochotę na pyszną, wyrazistą zupę z mocnym grzybowym akcentem? Koniecznie przygotuj żurek z grzybami, na wywarze z włoszczyzny i skrzydełek z kurczaka. Sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe albo wytrawna przystawka. Suszone grzyby warto najpierw namoczyć w zimnej wodzie, a następnie odcedzić i osuszyć, a wodę dodać do zupy. Do bulionu wrzuć także starty chrzan, ziele angielskie oraz liść laurowy. Jeśli chcesz wzbogacić smak żurku, pod koniec gotowania dodaj do niego kiełbasę pokrojoną w plasterki, na przykład surową białą lub wędzoną. Dopraw całość majerankiem. Żurek z grzybami podawaj z jajkiem na twardo, kiełbasą lub gotowanymi ziemniakami. Dobrym dodatkiem będzie także kromka wiejskiego chleba na zakwasie. Do dekoracji użyj natki pietruszki albo koperku. Jeśli planujesz serwować żurek podczas uroczystego posiłku, zamiast talerzy użyj wydrążonych bochenków chleba. Wypróbuj nasz przepis na tę aromatyczną zupę i przekonaj się, jak wiele ma w sobie smaku. Zainspiruj się, do dzieła!