Żurek z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żurek z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

4 sztuki

1 sztuka

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj wywar na włoszczyźnie i skrzydełkach z kurczaka przez 45 min.

Żurek z grzybami - Krok 1

Krok 2

Wyciągnij mięso i warzywa z wywaru. Zawartość opakowania Żurek Knorr wymieszaj dokładnie w 250 ml zimnej wody. Dodaj do garnka wraz z suszonymi podgrzybkami i startym chrzanem. Gotuj kolejne 30 minut.

Żurek z grzybami - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pokrojoną kiełbasą, po czym dodaj do żurku.

Żurek z grzybami - Krok 3

Krok 4

Ugotuj jajka na twardo.

Żurek z grzybami - Krok 4

Krok 5

Podawaj żurek z jajkiem rozkrojonym na pół, posypany posiekanym majerankiem.

Żurek z grzybami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z grzybamiŻurek z grzybami

Masz ochotę na pyszną, wyrazistą zupę z mocnym grzybowym akcentem? Koniecznie przygotuj żurek z grzybami, na wywarze z włoszczyzny i skrzydełek z kurczaka. Sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe albo wytrawna przystawka. Suszone grzyby warto najpierw namoczyć w zimnej wodzie, a następnie odcedzić i osuszyć, a wodę dodać do zupy. Do bulionu wrzuć także starty chrzan, ziele angielskie oraz liść laurowy. Jeśli chcesz wzbogacić smak żurku, pod koniec gotowania dodaj do niego kiełbasę pokrojoną w plasterki, na przykład surową białą lub wędzoną. Dopraw całość majerankiem. Żurek z grzybami podawaj z jajkiem na twardo, kiełbasą lub gotowanymi ziemniakami. Dobrym dodatkiem będzie także kromka wiejskiego chleba na zakwasie. Do dekoracji użyj natki pietruszki albo koperku. Jeśli planujesz serwować żurek podczas uroczystego posiłku, zamiast talerzy użyj wydrążonych bochenków chleba. Wypróbuj nasz przepis na tę aromatyczną zupę i przekonaj się, jak wiele ma w sobie smaku. Zainspiruj się, do dzieła!