Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów
łatwe
921 osób zapisało

Składniki
na ryż kokosowy:
200 gramów
4 łyżki
200 mililitrów
200 mililitrów
na zupę pomidorową:
400 gramów
2 sztuki
1.5 litra
4 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 sztuki
na chrupiącą posypkę:
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Wodę i mleko wlej do rondla. Wsyp ryż. Gotuj na małym ogniu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe.

Krok 2
Zrób zupę. Marchewkę pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż na oliwie, aż nieco zmięknie. Dodaj pomidory. Chwilę podsmaż razem z oregano i bazylią aż smaki się połączą.

Krok 3
Dolej 1l wody, dodaj kostki rosołowe i gotuj, aż marchewka będzie zupełnie miękka.

Krok 4
Całość zmiksuj. W razie konieczności dolej resztę wody, aby zupa nie była zbyt gęsta.

Krok 5
Jogurt wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Odstaw na chwilę.

Krok 6
Zrób posypkę. Płatki migdałowe posiekaj. Przełóż na suchą patelnię razem z siemieniem lnianym. Chwilę podpraż. Na talerz wyłóż porcję ryżu. Wlej zupę. Udekoruj zielonym jogurtem i posypką.


Dobra rada:
Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Zobacz, jak w prosty sposób przyrządzić aromatyczną i pożywną zupę pomidorową z ryżem i posypką z migdałów. Na początek pokrój marchew w cienkie plasterki, dodaj szalotkę posiekaną w drobną kostkę i podsmaż składniki na oliwie, do czasu, aż odpowiednio zmiękną. Wlej pomidory w puszce (sprawdzą się również świeże), dosyp bazylię, lubczyk i oregano: smaż, aż wszystkie smaki się połączą. Do tak przygotowanych warzyw dolej wodę, dodaj kilka liści laurowych, kulki ziela angielskiego i gotuj, dopóki marchew będzie wystarczająco miękka. Ciekawym rozwiązaniem wydaje się dodanie do tego pożywnego dania cynamonu. Dzięki temu potrawa stanie się łagodniejsza, a aromatyczna przyprawa zniweluje kwaśny posmak pomidorów. Po ugotowaniu zblenduj całość i przygotuj ryż kokosowy. W tym celu do gotujących się, na małym ogniu, wody i mleka, wsyp ryż, a pod koniec dodaj wiórki kokosowe. Tak przygotowane dietetyczne i zdrowe danie serwuj z chrupiącą posypką. Zrobisz ją w prosty sposób z posiekanych płatków migdałowych oraz siemienia lnianego. Wystarczy wyłożyć je na suchą patelnię i przez chwilę podprażyć. Smacznego!