Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

31

484 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

536 osób wydrukowało

Pobierz pdf

832 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

na ryż kokosowy:

200 gramów

4 łyżki

200 mililitrów

200 mililitrów

na zupę pomidorową:

400 gramów

2 sztuki

1.5 litra

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 sztuki

na chrupiącą posypkę:

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę i mleko wlej do rondla. Wsyp ryż. Gotuj na małym ogniu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe.

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - Krok 1

Krok 2

Zrób zupę. Marchewkę pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż na oliwie, aż nieco zmięknie. Dodaj pomidory. Chwilę podsmaż razem z oregano i bazylią aż smaki się połączą.

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - Krok 2

Krok 3

Dolej 1l wody, dodaj kostki rosołowe i gotuj, aż marchewka będzie zupełnie miękka.

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - Krok 3

Krok 4

Całość zmiksuj. W razie konieczności dolej resztę wody, aby zupa nie była zbyt gęsta.

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - Krok 4

Krok 5

Jogurt wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Odstaw na chwilę.

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - Krok 5

Krok 6

Zrób posypkę. Płatki migdałowe posiekaj. Przełóż na suchą patelnię razem z siemieniem lnianym. Chwilę podpraż. Na talerz wyłóż porcję ryżu. Wlej zupę. Udekoruj zielonym jogurtem i posypką.

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - Krok 6
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.

3

Opinie o przepisie

  • Iwona Nowaczyk

    Iwona Nowaczyk , 12.03.2019

    Przepyszna zupa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Porada

    Magdalena Porada , 06.08.2018

    Przepyszna zupa , tylko ja robiłam ryż zwykły bez kokosu ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dygas

    Maria Dygas , 03.01.2018

    Swietny przepis - zwlaszcza, ze bez kostek rosolowych I tez bardzo smacznie:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałówZupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Zobacz, jak w prosty sposób przyrządzić aromatyczną i pożywną zupę pomidorową z ryżem i posypką z migdałów. Na początek pokrój marchew w cienkie plasterki, dodaj szalotkę posiekaną w drobną kostkę i podsmaż składniki na oliwie, do czasu, aż odpowiednio zmiękną. Wlej pomidory w puszce (sprawdzą się również świeże), dosyp bazylię, lubczyk i oregano: smaż, aż wszystkie smaki się połączą. Do tak przygotowanych warzyw dolej wodę, dodaj kilka liści laurowych, kulki ziela angielskiego i gotuj, dopóki marchew będzie wystarczająco miękka. Ciekawym rozwiązaniem wydaje się dodanie do tego pożywnego dania cynamonu. Dzięki temu potrawa stanie się łagodniejsza, a aromatyczna przyprawa zniweluje kwaśny posmak pomidorów. Po ugotowaniu zblenduj całość i przygotuj ryż kokosowy. W tym celu do gotujących się, na małym ogniu, wody i mleka, wsyp ryż, a pod koniec dodaj wiórki kokosowe. Tak przygotowane dietetyczne i zdrowe danie serwuj z chrupiącą posypką. Zrobisz ją w prosty sposób z posiekanych płatków migdałowych oraz siemienia lnianego. Wystarczy wyłożyć je na suchą patelnię i przez chwilę podprażyć. Smacznego!