Zupa kalafiorowa z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

1022 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

371 osób wydrukowało

Pobierz pdf

571 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka zalej wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i zdejmij szumowiny.

Zupa kalafiorowa z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Teraz dodaj rozdrobnioną włoszczyznę i gotuj rosół około 40 minut.

Zupa kalafiorowa z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj zieleninę, przyprawy oraz kostki Knorr. Teraz gotuj powoli kolejne 30 minut, aby rosół nabrał smaku i był klarowny.

Zupa kalafiorowa z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Gdy uznasz, że rosół jest gotowy, wyjmij z niego duże kawałki włoszczyzny oraz mięso. Resztę przecedź do drugiego garnka.

Zupa kalafiorowa z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Teraz do czystego rosołu dodaj z powrotem odzyskaną włoszczyznę, a także różyczki z kalafiora i wlej śmietankę. Całość gotuj około 15 minut.

Zupa kalafiorowa z kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Gdy kalafior zrobi się zupełnie miękki zmiksuj zupę na gładki krem. Mięso z gotowania rosołu oddziel od kości i porwij na mniejsze kawałki. Zupę kalafiorową podawaj z kawałkami kurczaka.

Zupa kalafiorowa z kurczakiem - Krok 6
Tagi:
5

Opinie o przepisie

  • Beata Ixinska

    Beata Ixinska

    bardzo smaczna zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Keith Endean

    Keith Endean

    Ummmmm i love custard too!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Bednarczyk

    Iwona Bednarczyk

    nie wiem po ile jest kalafior

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Jankowski

    Adam Jankowski

    KaLAFIOR MNIAM MNIAM W KAŻDEJ POSTACI

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edith Safai

    Edith Safai

    przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowa z kurczakiemZupa kalafiorowa z kurczakiem

Zupa kalafiorowa z kurczakiem to ciekawa propozycja na urozmaicenie codziennego menu obiadowego. Danie zaskoczy Was smakiem, a także aksamitną konsystencją. Jeśli do tej pory nie serwowaliście zup kremów, przygotujcie się na prawdziwą rewolucję w kuchni, ponieważ zupa kalafiorowa z mięsem drobiowym z pewnością zagości w Waszym menu na dobre. Niezbędny jest blender, którym zmiksujecie wszystkie składniki. Smacznego!

Dla kogo?

Zupa kalafiorowa na kurczaku to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez aromatycznej zupy.

Na jaką okazję?

Zupa kalafiorowa z kurczakiem to przede wszystkim przepis na obiad. Jest również ciekawą propozycją na ciepłą kolację, szczególnie w jesienne i zimowe dni.

Czy wiesz, że?

Zupy dzielą się na kilka kulinarnych kategorii. Jedną z nich jest konsystencja. W tej grupie wyróżnia się potrawy płynne, półpłynne i kremy. Tradycyjnie przygotowywane zupy opierają się na wywarach mięsnych lub warzywnych, stanowiących bazę dla pozostałych składników, kształtujących finalny smak oraz konsystencję potrawy.

Dla urozmaicenia:

Zupa kalafiorowa na mięsie z kurczaka doskonale smakuje z kleksem kwaśnej śmietany, który umieść w talerzu tuż przed podaniem.