Zupa kalafiorowa z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

1144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

615 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1051 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 pęczek

2 sztuki

4 sztuki

8 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka zalej wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i zdejmij szumowiny.

Zupa kalafiorowa z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Teraz dodaj rozdrobnioną włoszczyznę i gotuj rosół około 40 minut.

Zupa kalafiorowa z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj zieleninę, przyprawy oraz kostki Knorr. Teraz gotuj powoli kolejne 30 minut, aby rosół nabrał smaku i był klarowny.

Zupa kalafiorowa z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Gdy uznasz, że rosół jest gotowy, wyjmij z niego duże kawałki włoszczyzny oraz mięso. Resztę przecedź do drugiego garnka.

Zupa kalafiorowa z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Teraz do czystego rosołu dodaj z powrotem odzyskaną włoszczyznę, a także różyczki z kalafiora i wlej śmietankę. Całość gotuj około 15 minut.

Zupa kalafiorowa z kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Gdy kalafior zrobi się zupełnie miękki zmiksuj zupę na gładki krem. Mięso z gotowania rosołu oddziel od kości i porwij na mniejsze kawałki. Zupę kalafiorową podawaj z kawałkami kurczaka.

Zupa kalafiorowa z kurczakiem - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Iwona Reciak

    Iwona Reciak , 04.07.2020

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Ixinska

    Beata Ixinska , 23.10.2019

    bardzo smaczna zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Keith Endean

    Keith Endean , 17.10.2016

    Ummmmm i love custard too!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Bednarczyk

    Iwona Bednarczyk , 17.10.2016

    nie wiem po ile jest kalafior

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Jankowski

    Adam Jankowski , 05.08.2016

    KaLAFIOR MNIAM MNIAM W KAŻDEJ POSTACI

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edith Safai

    Edith Safai , 18.07.2016

    przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowa z kurczakiemZupa kalafiorowa z kurczakiem

Zupa kalafiorowa z kurczakiem to ciekawa propozycja na urozmaicenie codziennego menu obiadowego. Danie zaskoczy Was smakiem, a także aksamitną konsystencją. Jeśli do tej pory nie serwowaliście zup kremów, przygotujcie się na prawdziwą rewolucję w kuchni, ponieważ zupa kalafiorowa z mięsem drobiowym z pewnością zagości w Waszym menu na dobre. Niezbędny jest blender, którym zmiksujecie wszystkie składniki. Smacznego!

Dla kogo?

Zupa kalafiorowa na kurczaku to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez aromatycznej zupy.

Na jaką okazję?

Zupa kalafiorowa z kurczakiem to przede wszystkim przepis na obiad. Jest również ciekawą propozycją na ciepłą kolację, szczególnie w jesienne i zimowe dni.

Czy wiesz, że?

Zupy dzielą się na kilka kulinarnych kategorii. Jedną z nich jest konsystencja. W tej grupie wyróżnia się potrawy płynne, półpłynne i kremy. Tradycyjnie przygotowywane zupy opierają się na wywarach mięsnych lub warzywnych, stanowiących bazę dla pozostałych składników, kształtujących finalny smak oraz konsystencję potrawy.

Dla urozmaicenia:

Zupa kalafiorowa na mięsie z kurczaka doskonale smakuje z kleksem kwaśnej śmietany, który umieść w talerzu tuż przed podaniem.