
Składniki
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 pęczek
2 sztuki
4 sztuki
8 ziaren
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka zalej wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i zdejmij szumowiny.

Krok 2
Teraz dodaj rozdrobnioną włoszczyznę i gotuj rosół około 40 minut.

Krok 3
Po tym czasie dodaj zieleninę, przyprawy oraz kostki Knorr. Teraz gotuj powoli kolejne 30 minut, aby rosół nabrał smaku i był klarowny.

Krok 4
Gdy uznasz, że rosół jest gotowy, wyjmij z niego duże kawałki włoszczyzny oraz mięso. Resztę przecedź do drugiego garnka.

Krok 5
Teraz do czystego rosołu dodaj z powrotem odzyskaną włoszczyznę, a także różyczki z kalafiora i wlej śmietankę. Całość gotuj około 15 minut.

Krok 6
Gdy kalafior zrobi się zupełnie miękki zmiksuj zupę na gładki krem. Mięso z gotowania rosołu oddziel od kości i porwij na mniejsze kawałki. Zupę kalafiorową podawaj z kawałkami kurczaka.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kalafiorowa z kurczakiem
Zupa kalafiorowa z kurczakiem to ciekawa propozycja na urozmaicenie codziennego menu obiadowego. Danie zaskoczy Was smakiem, a także aksamitną konsystencją. Jeśli do tej pory nie serwowaliście zup kremów, przygotujcie się na prawdziwą rewolucję w kuchni, ponieważ zupa kalafiorowa z mięsem drobiowym z pewnością zagości w Waszym menu na dobre. Niezbędny jest blender, którym zmiksujecie wszystkie składniki. Smacznego!
Dla kogo?
Zupa kalafiorowa na kurczaku to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez aromatycznej zupy.
Na jaką okazję?
Zupa kalafiorowa z kurczakiem to przede wszystkim przepis na obiad. Jest również ciekawą propozycją na ciepłą kolację, szczególnie w jesienne i zimowe dni.
Czy wiesz, że?
Zupy dzielą się na kilka kulinarnych kategorii. Jedną z nich jest konsystencja. W tej grupie wyróżnia się potrawy płynne, półpłynne i kremy. Tradycyjnie przygotowywane zupy opierają się na wywarach mięsnych lub warzywnych, stanowiących bazę dla pozostałych składników, kształtujących finalny smak oraz konsystencję potrawy.
Dla urozmaicenia:
Zupa kalafiorowa na mięsie z kurczaka doskonale smakuje z kleksem kwaśnej śmietany, który umieść w talerzu tuż przed podaniem.