Sopa de aguacate, czyli chłodnik z awokado
średnie
11 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
0.5 pęczka
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Kolendrę i cebulę posiekaj.
Krok 2
Z limonek wyciśnij sok i zetrzyj skórkę. Awokado przekrój i usuń pestkę. Łyżeczką wybierz miąższ i skrop go sokiem z limonki.
Krok 3
Bulion warzywny, śmietanę, miąższ awokado i sok z limonki dokładnie zmiksuj.
Krok 4
Dodaj cebulę, kolendrę i pomidory, wymieszaj i przypraw papryką, solą i pieprzem. Schłódź w lodówce.
Krok 5
Chłodnik serwuj w miseczkach posypany resztą pomidorów i natki kolendry oraz skórką z limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej