Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos:

50 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

pieczona cielęcina:

1.5 kilograma

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ocet balsamiczny zredukuj na patelni o połowę, dodaj ketchup, olej oraz przyprawę do mięsa. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso. Pozostaw je na około 3-4 godziny.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 1

Krok 2

Mięso piecz w 190°C przez około 30 minut.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni na której była przygotowywana marynata, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby .

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 3

Krok 4

Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia dodaj Bulionetkę wołową Knorr, dzięki której sos będzie dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietana. Mięso podawaj z sosem.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj kilka kropel sosu sojowego. Wzmocni to jego smak i nada mu delikatnie orientalnego charakteru.

1

Opinie o przepisie

  • Jadwiga  Niznik

    Jadwiga Niznik , 19.06.2019

    Mięsko palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona cielęcina z sosem z boczniakaPieczona cielęcina z sosem z boczniaka

Ocet balsamiczny zredukuj na patelni o połowę, dodaj ketchup, olej oraz przyprawę do mięsa. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso. Pozostaw je na około 3-4 godziny.