Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

sos:

50 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

pieczona cielęcina:

1.5 kilograma

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ocet balsamiczny zredukuj na patelni o połowę, dodaj ketchup, olej oraz przyprawę do mięsa. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso. Pozostaw je na około 3-4 godziny.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 1

Krok 2

Mięso piecz w 190°C przez około 30 minut.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni na której była przygotowywana marynata, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby .

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 3

Krok 4

Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia dodaj Bulionetkę wołową Knorr, dzięki której sos będzie dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietana. Mięso podawaj z sosem.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj kilka kropel sosu sojowego. Wzmocni to jego smak i nada mu delikatnie orientalnego charakteru.

1

Opinie o przepisie

  • Jadwiga  Niznik

    Jadwiga Niznik , 19.06.2019

    Mięsko palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona cielęcina z sosem z boczniakaPieczona cielęcina z sosem z boczniaka

Ocet balsamiczny zredukuj na patelni o połowę, dodaj ketchup, olej oraz przyprawę do mięsa. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso. Pozostaw je na około 3-4 godziny.