Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos:

50 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

pieczona cielęcina:

1.5 kilograma

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ocet balsamiczny zredukuj na patelni o połowę, dodaj ketchup, olej oraz przyprawę do mięsa. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso. Pozostaw je na około 3-4 godziny.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 1

Krok 2

Mięso piecz w 190°C przez około 30 minut.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni na której była przygotowywana marynata, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby .

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 3

Krok 4

Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia dodaj Bulionetkę wołową Knorr, dzięki której sos będzie dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietana. Mięso podawaj z sosem.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj kilka kropel sosu sojowego. Wzmocni to jego smak i nada mu delikatnie orientalnego charakteru.

1

Opinie o przepisie

  • Jadwiga  Niznik

    Jadwiga Niznik , 19.06.2019

    Mięsko palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jaskółcze gniazdo
czas przygotowania
56 min.
stopień trudności

średnie

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej