Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos:

50 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

pieczona cielęcina:

1.5 kilograma

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ocet balsamiczny zredukuj na patelni o połowę, dodaj ketchup, olej oraz przyprawę do mięsa. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso. Pozostaw je na około 3-4 godziny.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 1

Krok 2

Mięso piecz w 190°C przez około 30 minut.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni na której była przygotowywana marynata, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby .

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 3

Krok 4

Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia dodaj Bulionetkę wołową Knorr, dzięki której sos będzie dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietana. Mięso podawaj z sosem.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj kilka kropel sosu sojowego. Wzmocni to jego smak i nada mu delikatnie orientalnego charakteru.

1

Opinie o przepisie

  • Jadwiga  Niznik

    Jadwiga Niznik , 19.06.2019

    Mięsko palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona cielęcina z sosem z boczniakaPieczona cielęcina z sosem z boczniaka

Ocet balsamiczny zredukuj na patelni o połowę, dodaj ketchup, olej oraz przyprawę do mięsa. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso. Pozostaw je na około 3-4 godziny.