Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

79 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

sos:

50 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

pieczona cielęcina:

1.5 kilograma

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ocet balsamiczny zredukuj na patelni o połowę, dodaj ketchup, olej oraz przyprawę do mięsa. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso. Pozostaw je na około 3-4 godziny.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 1

Krok 2

Mięso piecz w 190°C przez około 30 minut.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni na której była przygotowywana marynata, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby .

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 3

Krok 4

Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia dodaj Bulionetkę wołową Knorr, dzięki której sos będzie dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietana. Mięso podawaj z sosem.

Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj kilka kropel sosu sojowego. Wzmocni to jego smak i nada mu delikatnie orientalnego charakteru.

1

Opinie o przepisie

  • Jadwiga  Niznik

    Jadwiga Niznik, 19.06.2019

    Mięsko palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Siekanka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej