
Składniki
sos:
50 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
pieczona cielęcina:
1.5 kilograma
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ocet balsamiczny zredukuj na patelni o połowę, dodaj ketchup, olej oraz przyprawę do mięsa. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso. Pozostaw je na około 3-4 godziny.

Krok 2
Mięso piecz w 190°C przez około 30 minut.

Krok 3
Na tej samej patelni na której była przygotowywana marynata, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby .

Krok 4
Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia dodaj Bulionetkę wołową Knorr, dzięki której sos będzie dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietana. Mięso podawaj z sosem.


Dobra rada:
Do sosu dodaj kilka kropel sosu sojowego. Wzmocni to jego smak i nada mu delikatnie orientalnego charakteru.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej