
Składniki
2 łyżki
2 sztuki
12 sztuk
1 łyżka
300 gramów
4 łyżki
10 sztuk
1 opakowanie
300 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałaty dokładnie umyj i porwij na mniejsze listki. Pomidorki cherry pokrój w ćwiartki, a oliwki na połówki.

Krok 2
Jajka gotuj na twardo przez około 8 minut. Makaron ugotuj do miękkości.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i dwiema łyżkami wody.

Krok 4
Połącz makaron z sosem sałatkowym, pomidorkami, oliwkami, kaparami i sałatą. Sałatkę podawaj udekorowaną cząstkami jajka oraz kiełkami. Możesz dodać również anchois.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pyszna sałatka francuska
Sałatka francuska to łatwa w przygotowaniu, ale wykwintna potrawa. Tworzą ją same pyszne składniki! Makaron, pomidory, oliwki i jajko. Kluczową rolę odgrywa jednak sos francuski, zbliżony smakiem do popularnego dressingu winegret. Dodatkiem, który nadaje sałatce chrupkości są kiełki. Możesz wykorzystać tu zarówno kiełki rzodkiewki, brokułu, lucerny, jak i fasoli mung. Do sałatki najlepiej użyć makaronu świderki, ale równie dobrze możesz zastąpić go ryżem lub grzankami czosnkowymi. Zamiast miksu sałat możesz postawić na jeden ulubiony gatunek, na przykład na sałatę lodową, masłową lub rzymską. Sałatka będzie się pięknie prezentować, jeżeli dodasz do niej trzy rodzaje pomidorków koktajlowych – klasyczne czerwone, pomarańczowe oraz zielone. Na romantyczną kolację podaj ją z lampką białego wina.