Pyszna sałatka francuska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyszna sałatka francuska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

12 sztuk

1 łyżka

300 gramów

4 łyżki

10 sztuk

1 opakowanie

300 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałaty dokładnie umyj i porwij na mniejsze listki. Pomidorki cherry pokrój w ćwiartki, a oliwki na połówki.

Pyszna sałatka francuska  - Krok 1

Krok 2

Jajka gotuj na twardo przez około 8 minut. Makaron ugotuj do miękkości.

Pyszna sałatka francuska  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i dwiema łyżkami wody.

Pyszna sałatka francuska  - Krok 3

Krok 4

Połącz makaron z sosem sałatkowym, pomidorkami, oliwkami, kaparami i sałatą. Sałatkę podawaj udekorowaną cząstkami jajka oraz kiełkami. Możesz dodać również anchois.

Pyszna sałatka francuska  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszna sałatka francuska Pyszna sałatka francuska

Sałatka francuska to łatwa w przygotowaniu, ale wykwintna potrawa. Tworzą ją same pyszne składniki! Makaron, pomidory, oliwki i jajko. Kluczową rolę odgrywa jednak sos francuski, zbliżony smakiem do popularnego dressingu winegret. Dodatkiem, który nadaje sałatce chrupkości są kiełki. Możesz wykorzystać tu zarówno kiełki rzodkiewki, brokułu, lucerny, jak i fasoli mung. Do sałatki najlepiej użyć makaronu świderki, ale równie dobrze możesz zastąpić go ryżem lub grzankami czosnkowymi. Zamiast miksu sałat możesz postawić na jeden ulubiony gatunek, na przykład na sałatę lodową, masłową lub rzymską. Sałatka będzie się pięknie prezentować, jeżeli dodasz do niej trzy rodzaje pomidorków koktajlowych – klasyczne czerwone, pomarańczowe oraz zielone. Na romantyczną kolację podaj ją z lampką białego wina.