Pyszna sałatka francuska przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pyszna sałatka francuska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

115 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

12 sztuk

300 gramów

10 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałaty dokładnie umyj i porwij na mniejsze listki. Pomidorki cherry pokrój w ćwiartki, a oliwki na połówki.

Pyszna sałatka francuska  - Krok 1

Krok 2

Jajka gotuj na twardo przez około 8 minut. Makaron ugotuj do miękkości.

Pyszna sałatka francuska  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i dwiema łyżkami wody.

Pyszna sałatka francuska  - Krok 3

Krok 4

Połącz makaron z sosem sałatkowym, pomidorkami, oliwkami, kaparami i sałatą. Sałatkę podawaj udekorowaną cząstkami jajka oraz kiełkami. Możesz dodać również anchois.

Pyszna sałatka francuska  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszna sałatka francuska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszna sałatka francuska Pyszna sałatka francuska

Sałatka francuska to łatwa w przygotowaniu, ale wykwintna potrawa. Tworzą ją same pyszne składniki! Makaron, pomidory, oliwki i jajko. Kluczową rolę odgrywa jednak sos francuski, zbliżony smakiem do popularnego dressingu winegret. Dodatkiem, który nadaje sałatce chrupkości są kiełki. Możesz wykorzystać tu zarówno kiełki rzodkiewki, brokułu, lucerny, jak i fasoli mung. Do sałatki najlepiej użyć makaronu świderki, ale równie dobrze możesz zastąpić go ryżem lub grzankami czosnkowymi. Zamiast miksu sałat możesz postawić na jeden ulubiony gatunek, na przykład na sałatę lodową, masłową lub rzymską. Sałatka będzie się pięknie prezentować, jeżeli dodasz do niej trzy rodzaje pomidorków koktajlowych – klasyczne czerwone, pomarańczowe oraz zielone. Na romantyczną kolację podaj ją z lampką białego wina.