Sałatka z sardynkami z puszki i makaronem | Przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z sardynkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedź go i skrop niewielką ilością oliwy. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 1

Krok 2

Brokuł podziel na różyczki, ugotuj do miękkości i schłodź w zimnej wodzie.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 2

Krok 3

Sardynki pokrusz, a fetę pokrój w kostkę.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 3

Krok 4

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałą oliwą i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj makaron, brokuły i ser, polej sosem. Na tym ułóż sardynki.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z sardynkamiSałatka makaronowa z sardynkami

Sardynki to jeden z najpopularniejszych produktów kuchni portugalskiej, w Polsce kojarzony głównie z konserwami, kanapkami i pastą na bazie białego sera. Mamy jednak sposób na to, by podać te drobne rybki w formie kolorowego, pełnego smaku dania, czyli sałatki makaronowej z sardynkami. Zacznij od ugotowania do niej makaronu, np. muszelek, rurek albo kokardek, a po odcedzeniu skrop go oliwą, by się nie sklejał. Uważaj, by nie rozgotować makaronu – powinien pozostać sprężysty i jędrny. Następnie ugotuj pokrojone na niewielkie kawałki różyczki brokuła, dzięki którym sałatka będzie nie tylko dobrze smakowała, ale i apetycznie wyglądała. Kilka sardynek pokrój na mniejsze kawałki, razem ze słodkawą czerwoną cebulą oraz wyrazistym greckim serem feta. Całość połącz sosem greckim z oliwą i czosnkiem, który wyśmienicie podkreśli smak brokułów. Sardynki ułóż na wierzchu. Tak przygotowana sałatka makaronowa nadawać się będzie do podania na przyjęciu, sprawdzi się też na kolację. Przyrządź ją i przekonaj się, jaka jest pyszna.