Sałatka z sardynkami z puszki i makaronem | Przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z sardynkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedź go i skrop niewielką ilością oliwy. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 1

Krok 2

Brokuł podziel na różyczki, ugotuj do miękkości i schłodź w zimnej wodzie.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 2

Krok 3

Sardynki pokrusz, a fetę pokrój w kostkę.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 3

Krok 4

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałą oliwą i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj makaron, brokuły i ser, polej sosem. Na tym ułóż sardynki.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z sardynkamiSałatka makaronowa z sardynkami

Sardynki to jeden z najpopularniejszych produktów kuchni portugalskiej, w Polsce kojarzony głównie z konserwami, kanapkami i pastą na bazie białego sera. Mamy jednak sposób na to, by podać te drobne rybki w formie kolorowego, pełnego smaku dania, czyli sałatki makaronowej z sardynkami. Zacznij od ugotowania do niej makaronu, np. muszelek, rurek albo kokardek, a po odcedzeniu skrop go oliwą, by się nie sklejał. Uważaj, by nie rozgotować makaronu – powinien pozostać sprężysty i jędrny. Następnie ugotuj pokrojone na niewielkie kawałki różyczki brokuła, dzięki którym sałatka będzie nie tylko dobrze smakowała, ale i apetycznie wyglądała. Kilka sardynek pokrój na mniejsze kawałki, razem ze słodkawą czerwoną cebulą oraz wyrazistym greckim serem feta. Całość połącz sosem greckim z oliwą i czosnkiem, który wyśmienicie podkreśli smak brokułów. Sardynki ułóż na wierzchu. Tak przygotowana sałatka makaronowa nadawać się będzie do podania na przyjęciu, sprawdzi się też na kolację. Przyrządź ją i przekonaj się, jaka jest pyszna.