Sałatka z sardynkami z puszki i makaronem | Przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z sardynkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedź go i skrop niewielką ilością oliwy. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 1

Krok 2

Brokuł podziel na różyczki, ugotuj do miękkości i schłodź w zimnej wodzie.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 2

Krok 3

Sardynki pokrusz, a fetę pokrój w kostkę.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 3

Krok 4

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałą oliwą i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj makaron, brokuły i ser, polej sosem. Na tym ułóż sardynki.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z sardynkamiSałatka makaronowa z sardynkami

Sardynki to jeden z najpopularniejszych produktów kuchni portugalskiej, w Polsce kojarzony głównie z konserwami, kanapkami i pastą na bazie białego sera. Mamy jednak sposób na to, by podać te drobne rybki w formie kolorowego, pełnego smaku dania, czyli sałatki makaronowej z sardynkami. Zacznij od ugotowania do niej makaronu, np. muszelek, rurek albo kokardek, a po odcedzeniu skrop go oliwą, by się nie sklejał. Uważaj, by nie rozgotować makaronu – powinien pozostać sprężysty i jędrny. Następnie ugotuj pokrojone na niewielkie kawałki różyczki brokuła, dzięki którym sałatka będzie nie tylko dobrze smakowała, ale i apetycznie wyglądała. Kilka sardynek pokrój na mniejsze kawałki, razem ze słodkawą czerwoną cebulą oraz wyrazistym greckim serem feta. Całość połącz sosem greckim z oliwą i czosnkiem, który wyśmienicie podkreśli smak brokułów. Sardynki ułóż na wierzchu. Tak przygotowana sałatka makaronowa nadawać się będzie do podania na przyjęciu, sprawdzi się też na kolację. Przyrządź ją i przekonaj się, jaka jest pyszna.