
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedź go i skrop niewielką ilością oliwy. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Brokuł podziel na różyczki, ugotuj do miękkości i schłodź w zimnej wodzie.

Krok 3
Sardynki pokrusz, a fetę pokrój w kostkę.

Krok 4
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałą oliwą i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5
Wymieszaj makaron, brokuły i ser, polej sosem. Na tym ułóż sardynki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Sałatka makaronowa z sardynkami
Sardynki to jeden z najpopularniejszych produktów kuchni portugalskiej, w Polsce kojarzony głównie z konserwami, kanapkami i pastą na bazie białego sera. Mamy jednak sposób na to, by podać te drobne rybki w formie kolorowego, pełnego smaku dania, czyli sałatki makaronowej z sardynkami. Zacznij od ugotowania do niej makaronu, np. muszelek, rurek albo kokardek, a po odcedzeniu skrop go oliwą, by się nie sklejał. Uważaj, by nie rozgotować makaronu – powinien pozostać sprężysty i jędrny. Następnie ugotuj pokrojone na niewielkie kawałki różyczki brokuła, dzięki którym sałatka będzie nie tylko dobrze smakowała, ale i apetycznie wyglądała. Kilka sardynek pokrój na mniejsze kawałki, razem ze słodkawą czerwoną cebulą oraz wyrazistym greckim serem feta. Całość połącz sosem greckim z oliwą i czosnkiem, który wyśmienicie podkreśli smak brokułów. Sardynki ułóż na wierzchu. Tak przygotowana sałatka makaronowa nadawać się będzie do podania na przyjęciu, sprawdzi się też na kolację. Przyrządź ją i przekonaj się, jaka jest pyszna.