Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

359 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

598 osób wydrukowało

Pobierz pdf

927 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

8 plastrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w pionowej pozycji w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są delikatne i łatwo je rozgotować.

Krok 2

Ugotowane szparagi odcedź i podziel na cztery partie. Każdą z nich zawiń w dwa plastry szynki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Krok 3

Przygotowane „snopki” zapiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Piecz przez 8 minut.

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i oliwą. Gorące szparagi polej przygotowanym sosem i podawaj jako przystawkę.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szynki możesz użyć wędzonego boczku.

2

Opinie o przepisie

  • Maria Gratza

    Maria Gratza , 07.06.2016

    robie czesto w sezonie ale bez wczesniejszego gotowania tylko owijam boczkiem ,skrapiam oliwka z oliwek i zapiekam w piekarniku tez 180 do 200 stopniw zaleznosci od piekarnika ,tez 8 -10 min i sa miekkie i lekko chrupiace pychota !!polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Rodak

    Janina Rodak , 30.04.2016

    przepisy które wykonałam są smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
23 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzkąSzparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką

Stwierdzenie, że w prostocie tkwi siła z pewnością sprawdza się w przypadku przyrządzonych według tego przepisu szparagów zapiekanych z szynką szwarcwaldzką. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników, jednak połączone nadadzą  daniu niezwykle wyrazisty smak. Rozpocznij od umycia i oczyszczenia pęczka zielonych szparagów, odetnij także ich twarde, niejadalne końcówki. Warzywa ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, który pozwoli im zachować zielony kolor. Gdy szparagi będą już miękkie, odcedź je i każdy zawijaj w dwa cienki plastry szynki szwarcwaldzkiej. Powstałe roladki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze i piecz do momentu, aż mięso będzie rumiane i chrupiące. Podawaj polane dressingiem, który przygotujesz z błyskawicznego francuskiego sosu sałatkowego wymieszanego z oliwą i wodą. Tak przyrządzone szparagi można serwować jako przekąskę, przystawkę, a także dodatek do innych potraw. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji wyśmienite zapiekane szparagi.