Szparagi zapiekane w szynce – z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
430 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

864 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

8 plastrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w pionowej pozycji w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są delikatne i łatwo je rozgotować.

Krok 2

Ugotowane szparagi odcedź i podziel na cztery partie. Każdą z nich zawiń w dwa plastry szynki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Krok 3

Przygotowane „snopki” zapiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Piecz przez 8 minut.

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i oliwą. Gorące szparagi polej przygotowanym sosem i podawaj jako przystawkę.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szynki możesz użyć wędzonego boczku.

2

Opinie o przepisie

  • Maria Gratza

    Maria Gratza , 07.06.2016

    robie czesto w sezonie ale bez wczesniejszego gotowania tylko owijam boczkiem ,skrapiam oliwka z oliwek i zapiekam w piekarniku tez 180 do 200 stopniw zaleznosci od piekarnika ,tez 8 -10 min i sa miekkie i lekko chrupiace pychota !!polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Rodak

    Janina Rodak , 30.04.2016

    przepisy które wykonałam są smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzkąSzparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką

Stwierdzenie, że w prostocie tkwi siła, z pewnością sprawdza się w przypadku szparagów zapiekanych z szynką szwarcwaldzką, które zrobisz według naszego przepisu. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników – połączone nadadzą daniu niezwykle wyrazisty smak. Nie czekaj i już teraz zobacz naszą recepturę. Powodzenia!

Dla kogo?

Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej to specjał, który zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie tych dwóch składników nie ma sobie równych, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Spróbujesz?

Na jaką okazję?

Tak przyrządzone danie można serwować przy wielu okazjach i zawsze wtedy, kiedy tylko przyjdzie Ci na nie ochota. Gwarantujemy, że szparagi z szynką szwardzwaldzką będą doskonałą przekąską, przystawką, a także dodatkiem do innych potraw. Pycha! Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji wyśmienite zapiekane szparagi.

Czy wiesz, że?

Szparagi zielone z szynka szwarcwaldzka przygotujesz bardzo prosto. Rozpocznij od umycia i oczyszczenia pęczka warzyw, odetnij także ich twarde, niejadalne końcówki. Warzywa ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, który pozwoli im zachować zielony kolor. Gdy szparagi będą już miękkie, odcedź je, wystudź, a następnie każdy zawiń w dwa cienki plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Dla urozmaicenia:

Powstałe roladki na szparagi zapiekane w szynce podawaj polane dressingiem, który przygotujesz z błyskawicznego francuskiego sosu sałatkowego wymieszanego z oliwą i z wodą. To bardzo apetyczne i niezwykle proste rozwiązanie! Napisz, jak smakowały Ci szparagi z piekarnika z szynką.