Szparagi zapiekane w szynce – z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
430 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

867 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

8 plastrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w pionowej pozycji w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są delikatne i łatwo je rozgotować.

Krok 2

Ugotowane szparagi odcedź i podziel na cztery partie. Każdą z nich zawiń w dwa plastry szynki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Krok 3

Przygotowane „snopki” zapiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Piecz przez 8 minut.

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i oliwą. Gorące szparagi polej przygotowanym sosem i podawaj jako przystawkę.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szynki możesz użyć wędzonego boczku.

2

Opinie o przepisie

  • Maria Gratza

    Maria Gratza , 07.06.2016

    robie czesto w sezonie ale bez wczesniejszego gotowania tylko owijam boczkiem ,skrapiam oliwka z oliwek i zapiekam w piekarniku tez 180 do 200 stopniw zaleznosci od piekarnika ,tez 8 -10 min i sa miekkie i lekko chrupiace pychota !!polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Rodak

    Janina Rodak , 30.04.2016

    przepisy które wykonałam są smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzkąSzparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką

Stwierdzenie, że w prostocie tkwi siła, z pewnością sprawdza się w przypadku szparagów zapiekanych z szynką szwarcwaldzką, które zrobisz według naszego przepisu. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników – połączone nadadzą daniu niezwykle wyrazisty smak. Nie czekaj i już teraz zobacz naszą recepturę. Powodzenia!

Dla kogo?

Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej to specjał, który zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie tych dwóch składników nie ma sobie równych, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Spróbujesz?

Na jaką okazję?

Tak przyrządzone danie można serwować przy wielu okazjach i zawsze wtedy, kiedy tylko przyjdzie Ci na nie ochota. Gwarantujemy, że szparagi z szynką szwardzwaldzką będą doskonałą przekąską, przystawką, a także dodatkiem do innych potraw. Pycha! Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji wyśmienite zapiekane szparagi.

Czy wiesz, że?

Szparagi zielone z szynka szwarcwaldzka przygotujesz bardzo prosto. Rozpocznij od umycia i oczyszczenia pęczka warzyw, odetnij także ich twarde, niejadalne końcówki. Warzywa ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, który pozwoli im zachować zielony kolor. Gdy szparagi będą już miękkie, odcedź je, wystudź, a następnie każdy zawiń w dwa cienki plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Dla urozmaicenia:

Powstałe roladki na szparagi zapiekane w szynce podawaj polane dressingiem, który przygotujesz z błyskawicznego francuskiego sosu sałatkowego wymieszanego z oliwą i z wodą. To bardzo apetyczne i niezwykle proste rozwiązanie! Napisz, jak smakowały Ci szparagi z piekarnika z szynką.