Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

339 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

595 osób wydrukowało

Pobierz pdf

920 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

8 plastrów

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w pionowej pozycji w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są delikatne i łatwo je rozgotować.

Krok 2

Ugotowane szparagi odcedź i podziel na cztery partie. Każdą z nich zawiń w dwa plastry szynki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Krok 3

Przygotowane „snopki” zapiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Piecz przez 8 minut.

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i oliwą. Gorące szparagi polej przygotowanym sosem i podawaj jako przystawkę.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast szynki możesz użyć wędzonego boczku.

2

Opinie o przepisie

  • Maria Gratza

    Maria Gratza

    robie czesto w sezonie ale bez wczesniejszego gotowania tylko owijam boczkiem ,skrapiam oliwka z oliwek i zapiekam w piekarniku tez 180 do 200 stopniw zaleznosci od piekarnika ,tez 8 -10 min i sa miekkie i lekko chrupiace pychota !!polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Rodak

    Janina Rodak

    przepisy które wykonałam są smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Sos sałatkowy francuski Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy francuski Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzkąSzparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką

Stwierdzenie, że w prostocie tkwi siła z pewnością sprawdza się w przypadku przyrządzonych według tego przepisu szparagów zapiekanych z szynką szwarcwaldzką. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników, jednak połączone nadadzą  daniu niezwykle wyrazisty smak. Rozpocznij od umycia i oczyszczenia pęczka zielonych szparagów, odetnij także ich twarde, niejadalne końcówki. Warzywa ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, który pozwoli im zachować zielony kolor. Gdy szparagi będą już miękkie, odcedź je i każdy zawijaj w dwa cienki plastry szynki szwarcwaldzkiej. Powstałe roladki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze i piecz do momentu, aż mięso będzie rumiane i chrupiące. Podawaj polane dressingiem, który przygotujesz z błyskawicznego francuskiego sosu sałatkowego wymieszanego z oliwą i wodą. Tak przyrządzone szparagi można serwować jako przekąskę, przystawkę, a także dodatek do innych potraw. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji wyśmienite zapiekane szparagi.