Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką
łatwe
1271 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
8 plastrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w pionowej pozycji w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są delikatne i łatwo je rozgotować.
Krok 2
Ugotowane szparagi odcedź i podziel na cztery partie. Każdą z nich zawiń w dwa plastry szynki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 3
Przygotowane „snopki” zapiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Piecz przez 8 minut.
Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i oliwą. Gorące szparagi polej przygotowanym sosem i podawaj jako przystawkę.

Dobra rada:
Zamiast szynki możesz użyć wędzonego boczku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką
Stwierdzenie, że w prostocie tkwi siła, z pewnością sprawdza się w przypadku szparagów zapiekanych z szynką szwarcwaldzką, które zrobisz według naszego przepisu. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników – połączone nadadzą daniu niezwykle wyrazisty smak. Nie czekaj i już teraz zobacz naszą recepturę. Powodzenia!
Dla kogo?
Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej to specjał, który zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie tych dwóch składników nie ma sobie równych, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Spróbujesz?
Na jaką okazję?
Tak przyrządzone danie można serwować przy wielu okazjach i zawsze wtedy, kiedy tylko przyjdzie Ci na nie ochota. Gwarantujemy, że szparagi z szynką szwardzwaldzką będą doskonałą przekąską, przystawką, a także dodatkiem do innych potraw. Pycha! Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji wyśmienite zapiekane szparagi.
Czy wiesz, że?
Szparagi zielone z szynka szwarcwaldzka przygotujesz bardzo prosto. Rozpocznij od umycia i oczyszczenia pęczka warzyw, odetnij także ich twarde, niejadalne końcówki. Warzywa ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, który pozwoli im zachować zielony kolor. Gdy szparagi będą już miękkie, odcedź je, wystudź, a następnie każdy zawiń w dwa cienki plastry szynki szwarcwaldzkiej.
Dla urozmaicenia:
Powstałe roladki na szparagi zapiekane w szynce podawaj polane dressingiem, który przygotujesz z błyskawicznego francuskiego sosu sałatkowego wymieszanego z oliwą i z wodą. To bardzo apetyczne i niezwykle proste rozwiązanie! Napisz, jak smakowały Ci szparagi z piekarnika z szynką.