Sałatka z karczochów ze szparagami

- Krok 1Sos Knorr przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj z sosem.
- Krok 2Karczochy odsącz i pokrój na ćwiartki, szparagi pokrój w 2-3 centymetrowe kawałki. Pomidorki przekrój na połówki.
- Krok 3Szynkę rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w nagrzanym piekarniku do około 180 stopni. Po upieczeniu rozłóż na papierowym ręczniku, wystudź, a następnie połam na mniejsze kawałki.
- Krok 4Karczochy, szparagi, pomidorki oraz sos wymieszaj razem, a następnie przełóż do czystej miski. Wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem feta oraz kawałkami chipsów z szynki.

Sałatka z karczochów ze szparagami
Chociaż sałatka z tego przepisu składa się z zaledwie kilku warzyw, jej wyśmienity smak sprawia, że stanowi wyborną propozycję na elegancką kolację. Jej przygotowanie rozpocznij od ugotowania karczochów – pamiętaj, by wcześniej usunąć ich górną część oraz twardą łodygę. Odcedzone i przestudzone kwiaty podziel na ćwiartki. Marynowane zielone szparagi odsącz z zalewy i pokrój na kawałki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Sałatkę wzbogaci dodatek szynki serrano – wykwintnej, dojrzewającej hiszpańskiej wędliny. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na niej plastry mięsa i piecz w piekarniku do momentu, aż będą chrupkie. Następnie rozłóż je na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu i połam na mniejsze kawałki. W salaterce wymieszaj ugotowane karczochy, pomidorki i szparagi, po czym polej je greckim sosem sałatkowym z drobno posiekaną czerwoną cebulą. Całość posyp pokruszonym serem feta i chipsami z szynki. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. ciabattą. Sprawdź, jak świetnie smakuje sałatka z karczochów ze szparagami.