Sałatka z karczochów ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z karczochów ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

10 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

5 plastrów

0.5 opakowania

0.5 opakowania

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Knorr przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj z sosem.

Sałatka z karczochów ze szparagami - Krok 1

Krok 2

Karczochy odsącz i pokrój na ćwiartki, szparagi pokrój w 2-3 centymetrowe kawałki. Pomidorki przekrój na połówki.

Sałatka z karczochów ze szparagami - Krok 2

Krok 3

Szynkę rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w nagrzanym piekarniku do około 180 stopni. Po upieczeniu rozłóż na papierowym ręczniku, wystudź, a następnie połam na mniejsze kawałki.

Sałatka z karczochów ze szparagami - Krok 3

Krok 4

Karczochy, szparagi, pomidorki oraz sos wymieszaj razem, a następnie przełóż do czystej miski. Wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem feta oraz kawałkami chipsów z szynki.

Sałatka z karczochów ze szparagami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z karczochów ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z karczochów ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z karczochów ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z karczochów ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z karczochów ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z karczochów ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z karczochów ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z karczochów ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z karczochów ze szparagamiSałatka z karczochów ze szparagami

Chociaż sałatka z tego przepisu składa się z zaledwie kilku warzyw, jej wyśmienity smak sprawia, że stanowi wyborną propozycję na elegancką kolację. Jej przygotowanie rozpocznij od ugotowania karczochów – pamiętaj, by wcześniej usunąć ich górną część oraz twardą łodygę. Odcedzone i przestudzone kwiaty podziel na ćwiartki. Marynowane zielone szparagi odsącz z zalewy i pokrój na kawałki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Sałatkę wzbogaci dodatek szynki serrano – wykwintnej, dojrzewającej hiszpańskiej wędliny. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na niej plastry mięsa i piecz w piekarniku do momentu, aż będą chrupkie. Następnie rozłóż je na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu i połam na mniejsze kawałki. W salaterce wymieszaj ugotowane karczochy, pomidorki i szparagi, po czym polej je greckim sosem sałatkowym z drobno posiekaną czerwoną cebulą. Całość posyp pokruszonym serem feta i chipsami z szynki. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. ciabattą. Sprawdź, jak świetnie smakuje sałatka z karczochów ze szparagami.