
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
15 sztuk
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do dużej miski wsypać sałaty z marchewką (ja skorzystałam z gotowej mieszanki, ale oczywiście możemy użyć innych rodzajów sałat a marchew zatrzeć na tarce o grubych oczkach).
Krok 2
Pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić na 4 części. Awokado (najlepiej jak najbardziej dojrzałe) wydrążyć i miąższ również pokroić w kostkę.
Krok 3
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli wybierzemy naprawdę dobrze dojrzałe awokado, to podczas mieszania rozpadnie się tworząc z oliwą i sokiem z cytryny bardzo aromatyczny sos.
Krok 4
Sałatkę posypać po wierzchu lekko podprażonym na patelni sezamem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej