
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
15 sztuk
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do dużej miski wsypać sałaty z marchewką (ja skorzystałam z gotowej mieszanki, ale oczywiście możemy użyć innych rodzajów sałat a marchew zatrzeć na tarce o grubych oczkach).
Krok 2
Pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić na 4 części. Awokado (najlepiej jak najbardziej dojrzałe) wydrążyć i miąższ również pokroić w kostkę.
Krok 3
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli wybierzemy naprawdę dobrze dojrzałe awokado, to podczas mieszania rozpadnie się tworząc z oliwą i sokiem z cytryny bardzo aromatyczny sos.
Krok 4
Sałatkę posypać po wierzchu lekko podprażonym na patelni sezamem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej