Sałata z szynką i żółtymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z szynką i żółtymi pomidorami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 szczypta

3 szczypty

0.25 łyżeczki

2 łyżeczki

10 sztuk

10 sztuk

5 sztuk

1 sztuka

6 szczypt

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miseczki albo szklaneczki wlej oliwę. Dodaj ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, przyprawę do kurczaka i połowę pieprzu pomarańczowego, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną cukru, odstaw na 15 minut.

Krok 2

Sałatę opłucz i osusz. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na plastry. Z papryczki usuń nasiona i posiekaj ją w drobniutką kosteczkę.

Krok 3

Na talerzach ułóż porwane na kawałki liście sałaty. Dodaj ozdobnie zwinięte plasterki szynki - możesz je pokroić w paski. Całość uzupełnij pomidorami. Skrop sałatkę sosem i posyp posiekaną papryczką. Wykończ oprószając resztą pieprzu pomarańczowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej