Sałata z szynką i żółtymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z szynką i żółtymi pomidorami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

10 sztuk

5 sztuk

1 sztuka

4 łyżki

6 szczypt

2 łyżeczki

1 szczypta

3 szczypty

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miseczki albo szklaneczki wlej oliwę. Dodaj ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, przyprawę do kurczaka i połowę pieprzu pomarańczowego, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną cukru, odstaw na 15 minut.

Krok 2

Sałatę opłucz i osusz. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na plastry. Z papryczki usuń nasiona i posiekaj ją w drobniutką kosteczkę.

Krok 3

Na talerzach ułóż porwane na kawałki liście sałaty. Dodaj ozdobnie zwinięte plasterki szynki - możesz je pokroić w paski. Całość uzupełnij pomidorami. Skrop sałatkę sosem i posyp posiekaną papryczką. Wykończ oprószając resztą pieprzu pomarańczowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z szynką i żółtymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej