Lodowa sałatka z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lodowa sałatka z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce pomieszaj oliwę i trzy łyżki wody z sosem sałatkowym greckim Knorr.

Krok 2

Tuńczyka odciśnij z soku, pomidorki przekrój na mniejsze części, awokado obierz i pokrój w grubą 1 cm kostkę.

Krok 3

W dużej misce umieść umytą sałatę, puszkę warzyw meksykańskich wcześniej odcedzonych, pomidorki, pokruszonego tuńczyka oraz awokado.

Krok 4

Wszystko razem polej przygotowanym sosem i wymieszaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wykorzystaj sok z tuńczyka – zastąp nim wodę przy przygotowaniu sosu sałatkowego. Do sałatki można wetrzeć trochę sera parmezanu lub dodać oliwki - oba te składniki idealnie komponują się z tuńczykiem. Wybieraj miękkie dojrzałe awokado, po przecięciu go i usunięciu pestki, możesz jego miąższ za pomocą łyżki wydrążyć prosto do miski. Przedtem jednak musisz ponacinać miąższ, nie przecinając skóry. Spróbuj, zobaczysz, że to proste.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lodowa sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lodowa sałatka z tuńczykiemLodowa sałatka z tuńczykiem

Sałata lodowa pod różnymi postaciami znana jest w naszej kuchni doskonale. Jest bardzo popularną bazą do sałatek, gdyż świetnie łączy się z niemal dowolnymi składnikami, nadając daniu chrupkości. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalne, proste i szybkie danie, skorzystajcie z naszego przepisu na lodową sałatkę z tuńczyka. Znajdziecie w niej meksykańskie warzywa, pomidory oraz awokado. Całość uzupełnia aromatyczny sos grecki. Brzmi pysznie? I taka właśnie jest sałatka lodowa z tuńczykiem. Przekonajcie się sami!

Dla kogo? Lodowa sałatka z tuńczykiem przypadnie do gustu miłośnikom dań rybnych oraz przekąsek w oryginalnym wydaniu. To pomysł także dla tych z was, którzy na co dzień nie mogą poświęcić zbyt dużo czasu na kuchenne aktywności – przygotowanie sałatki lodowej zajmie wam dosłownie kilka chwil.

Na jaką okazję? Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową doskonale wpisuje się w menu zarówno codzienne, jak i świąteczne. Jest świetną propozycją na śniadanie, lunch, a także na kolację.

Czy wiesz, że? Sałata lodowa nazwę zawdzięcza dźwiękom, jakie słyszymy podczas jej łamania czy gryzienia. Przypominają kruszenie lodu. Inaczej określana jest jako sałata chrupiąca.

Dla urozmaicenia: Wodę z tuńczyka możesz wykorzystać do przygotowania sosu do sałatki lodowej. Jeśli chcesz nieco wzmocnić smak dania, dodaj starty parmezan oraz kilka oliwek.