
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce pomieszaj oliwę i trzy łyżki wody z sosem sałatkowym greckim Knorr.
Krok 2
Tuńczyka odciśnij z soku, pomidorki przekrój na mniejsze części, awokado obierz i pokrój w grubą 1 cm kostkę.
Krok 3
W dużej misce umieść umytą sałatę, puszkę warzyw meksykańskich wcześniej odcedzonych, pomidorki, pokruszonego tuńczyka oraz awokado.
Krok 4
Wszystko razem polej przygotowanym sosem i wymieszaj.

Dobra rada:
Wykorzystaj sok z tuńczyka – zastąp nim wodę przy przygotowaniu sosu sałatkowego. Do sałatki można wetrzeć trochę sera parmezanu lub dodać oliwki - oba te składniki idealnie komponują się z tuńczykiem. Wybieraj miękkie dojrzałe awokado, po przecięciu go i usunięciu pestki, możesz jego miąższ za pomocą łyżki wydrążyć prosto do miski. Przedtem jednak musisz ponacinać miąższ, nie przecinając skóry. Spróbuj, zobaczysz, że to proste.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lodowa sałatka z tuńczykiem
Sałata lodowa pod różnymi postaciami znana jest w naszej kuchni doskonale. Jest bardzo popularną bazą do sałatek, gdyż świetnie łączy się z niemal dowolnymi składnikami, nadając daniu chrupkości. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalne, proste i szybkie danie, skorzystajcie z naszego przepisu na lodową sałatkę z tuńczyka. Znajdziecie w niej meksykańskie warzywa, pomidory oraz awokado. Całość uzupełnia aromatyczny sos grecki. Brzmi pysznie? I taka właśnie jest sałatka lodowa z tuńczykiem. Przekonajcie się sami!
Dla kogo? Lodowa sałatka z tuńczykiem przypadnie do gustu miłośnikom dań rybnych oraz przekąsek w oryginalnym wydaniu. To pomysł także dla tych z was, którzy na co dzień nie mogą poświęcić zbyt dużo czasu na kuchenne aktywności – przygotowanie sałatki lodowej zajmie wam dosłownie kilka chwil.
Na jaką okazję? Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową doskonale wpisuje się w menu zarówno codzienne, jak i świąteczne. Jest świetną propozycją na śniadanie, lunch, a także na kolację.
Czy wiesz, że? Sałata lodowa nazwę zawdzięcza dźwiękom, jakie słyszymy podczas jej łamania czy gryzienia. Przypominają kruszenie lodu. Inaczej określana jest jako sałata chrupiąca.
Dla urozmaicenia: Wodę z tuńczyka możesz wykorzystać do przygotowania sosu do sałatki lodowej. Jeśli chcesz nieco wzmocnić smak dania, dodaj starty parmezan oraz kilka oliwek.



































