
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce pomieszaj oliwę i trzy łyżki wody z sosem sałatkowym greckim Knorr.
Krok 2
Tuńczyka odciśnij z soku, pomidorki przekrój na mniejsze części, awokado obierz i pokrój w grubą 1 cm kostkę.
Krok 3
W dużej misce umieść umytą sałatę, puszkę warzyw meksykańskich wcześniej odcedzonych, pomidorki, pokruszonego tuńczyka oraz awokado.
Krok 4
Wszystko razem polej przygotowanym sosem i wymieszaj.

Dobra rada:
Wykorzystaj sok z tuńczyka – zastąp nim wodę przy przygotowaniu sosu sałatkowego. Do sałatki można wetrzeć trochę sera parmezanu lub dodać oliwki - oba te składniki idealnie komponują się z tuńczykiem. Wybieraj miękkie dojrzałe awokado, po przecięciu go i usunięciu pestki, możesz jego miąższ za pomocą łyżki wydrążyć prosto do miski. Przedtem jednak musisz ponacinać miąższ, nie przecinając skóry. Spróbuj, zobaczysz, że to proste.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lodowa sałatka z tuńczykiem
Sałata lodowa pod różnymi postaciami znana jest w naszej kuchni doskonale. Jest bardzo popularną bazą do sałatek, gdyż świetnie łączy się z niemal dowolnymi składnikami, nadając daniu chrupkości. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalne, proste i szybkie danie, skorzystajcie z naszego przepisu na lodową sałatkę z tuńczyka. Znajdziecie w niej meksykańskie warzywa, pomidory oraz awokado. Całość uzupełnia aromatyczny sos grecki. Brzmi pysznie? I taka właśnie jest sałatka lodowa z tuńczykiem. Przekonajcie się sami!
Dla kogo? Lodowa sałatka z tuńczykiem przypadnie do gustu miłośnikom dań rybnych oraz przekąsek w oryginalnym wydaniu. To pomysł także dla tych z was, którzy na co dzień nie mogą poświęcić zbyt dużo czasu na kuchenne aktywności – przygotowanie sałatki lodowej zajmie wam dosłownie kilka chwil.
Na jaką okazję? Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową doskonale wpisuje się w menu zarówno codzienne, jak i świąteczne. Jest świetną propozycją na śniadanie, lunch, a także na kolację.
Czy wiesz, że? Sałata lodowa nazwę zawdzięcza dźwiękom, jakie słyszymy podczas jej łamania czy gryzienia. Przypominają kruszenie lodu. Inaczej określana jest jako sałata chrupiąca.
Dla urozmaicenia: Wodę z tuńczyka możesz wykorzystać do przygotowania sosu do sałatki lodowej. Jeśli chcesz nieco wzmocnić smak dania, dodaj starty parmezan oraz kilka oliwek.