
Składniki
20 dekagramów
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente. Umyj warzywa.
Krok 2
Obgotuj brokuła w lekko osolonej wodzie.
Krok 3
Pokrój pora w krążki, groszek osącz z zalewy, pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Krok 4
Połącz makaron z warzywami, dodaj kawałki szynki.
Krok 5
Przygotuj Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej nim sałatkę i całość wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa
Sałatki makaronowe przygotowuje się szybko i są przy tym bardzo uniwersalne. Możesz podać je zarówno na obiad, kolację, jak i zjeść na lunch. Sprawdzą się też jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych. W poniższym przepisie proponujemy sałatkę z makaronem w kształcie uszek, która oparta jest na dodatku zielonych warzyw – brokułów, groszku, pora – oraz pomidorów koktajlowych i gotowanej szynki. Można ją przyrządzić w wersji wegetariańskiej, wykorzystując sojową szynkę, tofu lub zastępując mięso warzywami, np. świeżym ogórkiem lub zieloną papryką. Bardzo dobrze będzie komponowała się z sałatką makaronową także cebula, koperek lub szczypiorek. Jeśli za nimi nie przepadasz, możesz posypać potrawę pestkami dyni lub grzankami. Makaron uszka można zastąpić tortellini, np. z nadzieniem serowym lub szpinakowym. Jeśli nie wyobrażasz sobie sałatki makaronowej bez sera, możesz wkroić do niej mozzarellę, ser feta lub posypać ją startym żółtym serem. Pieczywo w każdej postaci również będzie odpowiednim dodatkiem do proponowanego dania. Sprawdź, jak je przygotować. Zapoznaj się z naszym przepisem!