Sałatka makaronowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
620 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

399 osób wydrukowało

Pobierz pdf

362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente. Umyj warzywa.

Krok 2

Obgotuj brokuła w lekko osolonej wodzie.

Krok 3

Pokrój pora w krążki, groszek osącz z zalewy, pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

Krok 4

Połącz makaron z warzywami, dodaj kawałki szynki.

Krok 5

Przygotuj Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej nim sałatkę i całość wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

2

Opinie o przepisie

  • Szwagier

    Szwagier , 09.05.2020

    fajnie by bylo gdybyscie dodawali obok liczbe kcal

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 06.04.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowaSałatka makaronowa

Sałatki makaronowe przygotowuje się szybko i są przy tym bardzo uniwersalne. Możesz podać je zarówno na obiad, kolację, jak i zjeść na lunch. Sprawdzą się też jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych. W poniższym przepisie proponujemy sałatkę z makaronem w kształcie uszek, która oparta jest na dodatku zielonych warzyw – brokułów, groszku, pora – oraz pomidorów koktajlowych i gotowanej szynki. Można ją przyrządzić w wersji wegetariańskiej, wykorzystując sojową szynkę, tofu lub zastępując mięso warzywami, np. świeżym ogórkiem lub zieloną papryką. Bardzo dobrze będzie komponowała się z sałatką makaronową także cebula, koperek lub szczypiorek. Jeśli za nimi nie przepadasz, możesz posypać potrawę pestkami dyni lub grzankami. Makaron uszka można zastąpić tortellini, np. z nadzieniem serowym lub szpinakowym. Jeśli nie wyobrażasz sobie sałatki makaronowej bez sera, możesz wkroić do niej mozzarellę, ser feta lub posypać ją startym żółtym serem. Pieczywo w każdej postaci również będzie odpowiednim dodatkiem do proponowanego dania. Sprawdź, jak je przygotować. Zapoznaj się z naszym przepisem!