Sałatka makaronowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

562 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente. Umyj warzywa.

Krok 2

Obgotuj brokuła w lekko osolonej wodzie.

Krok 3

Pokrój pora w krążki, groszek osącz z zalewy, pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

Krok 4

Połącz makaron z warzywami, dodaj kawałki szynki.

Krok 5

Przygotuj Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej nim sałatkę i całość wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

2

Opinie o przepisie

  • Szwagier

    Szwagier , 09.05.2020

    fajnie by bylo gdybyscie dodawali obok liczbe kcal

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 06.04.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka tortellini
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowaSałatka makaronowa

Sałatki makaronowe przygotowuje się szybko i są przy tym bardzo uniwersalne. Możesz podać je zarówno na obiad, kolację, jak i zjeść na lunch. Sprawdzą się też jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych. W poniższym przepisie proponujemy sałatkę z makaronem w kształcie uszek, która oparta jest na dodatku zielonych warzyw – brokułów, groszku, pora – oraz pomidorów koktajlowych i gotowanej szynki. Można ją przyrządzić w wersji wegetariańskiej, wykorzystując sojową szynkę, tofu lub zastępując mięso warzywami, np. świeżym ogórkiem lub zieloną papryką. Bardzo dobrze będzie komponowała się z sałatką makaronową także cebula, koperek lub szczypiorek. Jeśli za nimi nie przepadasz, możesz posypać potrawę pestkami dyni lub grzankami. Makaron uszka można zastąpić tortellini, np. z nadzieniem serowym lub szpinakowym. Jeśli nie wyobrażasz sobie sałatki makaronowej bez sera, możesz wkroić do niej mozzarellę, ser feta lub posypać ją startym żółtym serem. Pieczywo w każdej postaci również będzie odpowiednim dodatkiem do proponowanego dania. Sprawdź, jak je przygotować. Zapoznaj się z naszym przepisem!