Grecka sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami
łatwe
168 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 opakowania
5 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
50 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie i wystudź.
Krok 2
Pomidory pokrój w mniejsze kawałki, liście szpinaku wypłucz i osusz.
Krok 3
Przygotuj grecki sos sałatkowy – zawartość opakowań Knorr rozmieszaj z 6 łyżkami wody oraz oliwą.
Krok 4
W dużej misce połącz wszystkie składniki sałatki, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj – najlepiej z ziołowymi grzankami.

Dobra rada:
Do takiej sałatki idealnie pasuje również grillowany kurczak. Przygotuj go na domowym grillu, pokrój w plastry i dodaj do sałatki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grecka sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami
Grecka sałatka makaronowa to propozycja na smaczną kolację lub lunch. Suszone pomidory, oliwki, ser feta, makaron fusilli (świderki) i świeży szpinak tworzą potrawę, którą szybko przygotujesz i która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni greckiej. Sałatkę można uzupełnić pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, świeżym ogórkiem lub przysmażonymi pieczarkami. Bardzo dobrze będzie smakowała także posypana słonecznikiem lub orzeszkami pinii. Jeśli chcesz podać ją jako samodzielne danie, sprawdzi się również dodatek grillowanej piersi z kurczaka lub tuńczyka z puszki. Gdy akurat nie masz makaronu fusilli, zastąp je innym. Farfalle (kokardki), penne lub małe muszle (conchigliette) będą nie tylko dobrze smakowały, ale i wyglądały. Możesz wybrać ich wersję razową. Sałatkę udekoruj pozostałymi liśćmi szpinaku, przekrojonym na połowę ugotowanym jajkiem lub pomidorkami koktajlowymi oraz całymi oliwkami. Serwuj do niej bagietkę z oliwą (może być smakowa). Sprawdź, jak szybko i bez wysiłku przygotować tę makaronową przekąskę!