Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

18

heart
492 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

735 osób wydrukowało

Pobierz pdf

878 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Owoce umyj. Jabłka nie obieraj, pokrój usuwając gniazda nasienne.

Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - Krok 1

Krok 2

Pomarańczę i banana obierz, pokrój i wrzuć do blendera. Dodaj obrany imbir i płatki owsiane.

Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - Krok 2

Krok 3

Do blendera wlej sok z marchwi.

Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj. Wlej do szklanek i od razu podawaj. Gdyby było zbyt gęste rozcieńcz wodą.

Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pożywny koktajl marchewkowy z imbiremPożywny koktajl marchewkowy z imbirem

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Szukasz sposobu na zdrowy i pożywny koktajl? Wykorzystaj do jego przygotowania sok z marchewki, który zawiera wiele cennych składników odżywczych. Na początek wybierz czysty sok bez dodatków, najlepiej o krótkim terminie przydatności – to gwarancja jego świeżości. Jeśli posiadasz sokowirówkę, przygotuj go samodzielnie. Następnie pokrój banany, pomarańcze i jabłka. Tych ostatnich nie obieraj – pod ich skórką znajduje się bowiem najwięcej witamin. Wybierz soczyste odmiany jabłek, np. Cortland albo Jonagold, jednak sprawdzą się też wszystkie inne. Do owoców dodaj fit płatki owsiane, wybierając te pełnoziarniste. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze namoczenie ich w wodzie albo soku. Do takiego dietetycznego koktajlu zetrzyj nieco imbiru, który świetnie komponuje się ze smakiem marchewki. Nadaje także koktajlowi delikatnej ostrości. Ostrożnie obierz korzeń łyżeczką – tylko tyle, ile zamierzasz zużyć. Przygotuj pożywny koktajl marchewkowy z imbirem bezpośrednio przed podaniem. Serwuj w wysokich szklankach, udekorowanych niewielkimi plasterkami pomarańczy lub limonki.