Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

18

heart
490 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

728 osób wydrukowało

Pobierz pdf

875 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Owoce umyj. Jabłka nie obieraj, pokrój usuwając gniazda nasienne.

Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - Krok 1

Krok 2

Pomarańczę i banana obierz, pokrój i wrzuć do blendera. Dodaj obrany imbir i płatki owsiane.

Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - Krok 2

Krok 3

Do blendera wlej sok z marchwi.

Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj. Wlej do szklanek i od razu podawaj. Gdyby było zbyt gęste rozcieńcz wodą.

Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pożywny koktajl marchewkowy z imbirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pożywny koktajl marchewkowy z imbiremPożywny koktajl marchewkowy z imbirem

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Szukasz sposobu na zdrowy i pożywny koktajl? Wykorzystaj do jego przygotowania sok z marchewki, który zawiera wiele cennych składników odżywczych. Na początek wybierz czysty sok bez dodatków, najlepiej o krótkim terminie przydatności – to gwarancja jego świeżości. Jeśli posiadasz sokowirówkę, przygotuj go samodzielnie. Następnie pokrój banany, pomarańcze i jabłka. Tych ostatnich nie obieraj – pod ich skórką znajduje się bowiem najwięcej witamin. Wybierz soczyste odmiany jabłek, np. Cortland albo Jonagold, jednak sprawdzą się też wszystkie inne. Do owoców dodaj fit płatki owsiane, wybierając te pełnoziarniste. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze namoczenie ich w wodzie albo soku. Do takiego dietetycznego koktajlu zetrzyj nieco imbiru, który świetnie komponuje się ze smakiem marchewki. Nadaje także koktajlowi delikatnej ostrości. Ostrożnie obierz korzeń łyżeczką – tylko tyle, ile zamierzasz zużyć. Przygotuj pożywny koktajl marchewkowy z imbirem bezpośrednio przed podaniem. Serwuj w wysokich szklankach, udekorowanych niewielkimi plasterkami pomarańczy lub limonki.