Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną

Autor: Mariola

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety opłukać zimną wodą pokroić w kostkę włożyć do miski, skropić oliwą z oliwek i cytryną odstawić na 12 godzin. Wyjąć i osuszyć.

Krok 2

Paprykę rozkroić na pól oczyścić z nasion i białych włókien. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę i ogórki obrać drobno pokroić w kostkę.

Krok 3

Sałatkę układać warstwami w misce. Na dno układamy pokrojoną paprykę następnie warstwę śledzi oprószoną czosnkiem, cebulę czerwoną, śledzie oprószone czosnkiem, ogórek, cebulę białą, śledzie. Na wierzch kapary i suszona żurawina. Skropić oliwą z oliwek. Udekorować żurawiną, kaparami.

1

Opinie o przepisie

  • magda

    magda , 24.12.2023

    Super oryginalny przepis, coś innego poza ziemniaczano-śledziową wariacją :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej