Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną

Autor: Mariola

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety opłukać zimną wodą pokroić w kostkę włożyć do miski, skropić oliwą z oliwek i cytryną odstawić na 12 godzin. Wyjąć i osuszyć.

Krok 2

Paprykę rozkroić na pól oczyścić z nasion i białych włókien. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę i ogórki obrać drobno pokroić w kostkę.

Krok 3

Sałatkę układać warstwami w misce. Na dno układamy pokrojoną paprykę następnie warstwę śledzi oprószoną czosnkiem, cebulę czerwoną, śledzie oprószone czosnkiem, ogórek, cebulę białą, śledzie. Na wierzch kapary i suszona żurawina. Skropić oliwą z oliwek. Udekorować żurawiną, kaparami.

1

Opinie o przepisie

  • magda

    magda , 24.12.2023

    Super oryginalny przepis, coś innego poza ziemniaczano-śledziową wariacją :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka śledziowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej