Domowe ogórki małosolne i kiszone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe ogórki małosolne i kiszone

Autor: Slavoo

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 ziaren

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 kilogramy

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki dobrze umyć w zimnej wodzie, niech sobie w niej poleżą pół godziny. Słój lub słoiki dobrze umyć i wyparzyć.

Krok 2

Na dno słoja ułożyć gałązki kopru, 4 rozkrojone, większe ząbki czosnku, dwa kawałki obranego i przekrojonego na pół chrzanu wielkości palca :) Dałem takie porównanie, bo nie wiem jak tutaj określić wielkość. :) Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.

Krok 3

Do 2 litrów lekko ciepłej wody dodajemy 2 łyżki soli i dokładnie w niej ją rozpuszczamy mieszając. Tak gotową zalewą zalewamy nasze ogórki.

Krok 4

Jeśli postoją parę dni będą małosolne. Jeśli sporo dłużej zrobią się kiszone. PYCHOTA! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej