Domowe ogórki małosolne i kiszone

Autor: Slavoo

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 sztuka

1 sztuka

6 ziaren

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki dobrze umyć w zimnej wodzie, niech sobie w niej poleżą pół godziny. Słój lub słoiki dobrze umyć i wyparzyć.

Krok 2

Na dno słoja ułożyć gałązki kopru, 4 rozkrojone, większe ząbki czosnku, dwa kawałki obranego i przekrojonego na pół chrzanu wielkości palca :) Dałem takie porównanie, bo nie wiem jak tutaj określić wielkość. :) Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.

Krok 3

Do 2 litrów lekko ciepłej wody dodajemy 2 łyżki soli i dokładnie w niej ją rozpuszczamy mieszając. Tak gotową zalewą zalewamy nasze ogórki.

Krok 4

Jeśli postoją parę dni będą małosolne. Jeśli sporo dłużej zrobią się kiszone. PYCHOTA! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
14 osób ogląda przepis:
Sałatka jarzynowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej