Domowe ogórki małosolne i kiszone

Autor: Slavoo Slavoo

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 ziaren

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 kilogramy

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki dobrze umyć w zimnej wodzie, niech sobie w niej poleżą pół godziny. Słój lub słoiki dobrze umyć i wyparzyć.

Krok 2

Na dno słoja ułożyć gałązki kopru, 4 rozkrojone, większe ząbki czosnku, dwa kawałki obranego i przekrojonego na pół chrzanu wielkości palca :) Dałem takie porównanie, bo nie wiem jak tutaj określić wielkość. :) Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.

Krok 3

Do 2 litrów lekko ciepłej wody dodajemy 2 łyżki soli i dokładnie w niej ją rozpuszczamy mieszając. Tak gotową zalewą zalewamy nasze ogórki.

Krok 4

Jeśli postoją parę dni będą małosolne. Jeśli sporo dłużej zrobią się kiszone. PYCHOTA! :)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej