Domowe ogórki małosolne i kiszone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe ogórki małosolne i kiszone

Autor: Slavoo

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 ziaren

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 kilogramy

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki dobrze umyć w zimnej wodzie, niech sobie w niej poleżą pół godziny. Słój lub słoiki dobrze umyć i wyparzyć.

Krok 2

Na dno słoja ułożyć gałązki kopru, 4 rozkrojone, większe ząbki czosnku, dwa kawałki obranego i przekrojonego na pół chrzanu wielkości palca :) Dałem takie porównanie, bo nie wiem jak tutaj określić wielkość. :) Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.

Krok 3

Do 2 litrów lekko ciepłej wody dodajemy 2 łyżki soli i dokładnie w niej ją rozpuszczamy mieszając. Tak gotową zalewą zalewamy nasze ogórki.

Krok 4

Jeśli postoją parę dni będą małosolne. Jeśli sporo dłużej zrobią się kiszone. PYCHOTA! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe ogórki małosolne i kiszone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placuszki warzywne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej