Kuchnia kraju pochodzenia
Chcesz poczuć się przez chwilę jak w scenerii Bollywood? Sięgnij po orientalne przepisy z dodatkiem kurkumy. Co wybierasz? Dla mięsożerców – osławiony kurczak tikka masala lub orientalna już w samej nazwie wołowina Ame Hnat. Spokojnie – miłośnicy jadłospisów wege będą równie wdzięczni kurkumie za doskonały smak dań – na obiad polecają się cieciorka po indyjsku, ziemniaki po bombajsku i curry z bakłażana. A dla kulinarnych odkrywców - Aloo Gobi! Kurkuma „zaprzyjaźniła” się też z rybami, proponując dorsza w curry z chrupiącą posypką. Daj się ponieść wyobraźni i poczuj klimat Indii w swoim domu! Nie wszystko złoto co się świeci? Nie w tym wypadku! Już teraz zadbaj, by kurkuma znalazła się w twoim podręcznym przyprawniku.
powrót do góryZainspiruj się
Kurkuma to niewyczerpane źródło kulinarnego natchnienia. Śmiało możesz wykorzystywać ją w kuchniach pochodzących z całego świata. Kurkuma nada daniom orientalnego, wyrazistego charakteru. Graj w kolory i przygotuj wielobarwny ryż. To prawdziwa radość dla oczu i… głodnego brzucha! Wprost przepadasz za owocami morza? Tu również sprawdzi się nasza bohaterka. Dopraw nią hiszpańską paellę z warzywami i kurczakiem lub krewetki ze szpinakiem. Potrawy doskonałe w każdym calu! Jednak jeśli lubisz nieoczywiste połączenia, to także mamy coś dla Ciebie. Dodaj kurkumę do prostego i szybkiego makaronu 4 sery i zaskocz wszystkich nową wersją tego przepisu.
Kurkuma w bieżącym roku może odegrać w naszej kuchni jeszcze jedną znaczącą rolę. Prognozuje się, że na popularności zyska także jako dodatek do mleka – „kurkuma latte”. Zaskoczony? Jedno jest pewne – Twoi goście zakochają się w tym smaku już od pierwszej filiżanki!
powrót do góry
Czy wiesz, że
Wybierając kurkumę, zwracaj uwagę na miejsce pochodzenia – ta z Indii będzie cechować się wysoką jakością i doskonałym smakiem. To ona rządzi!
Czas na krótką lekcję historii! Ten skarb odkryli nasi przodkowie, bowiem kurkuma jest znana od tysiącleci. W obiegu handlowym wykorzystywano ją już w starożytności. Używano jej nie tylko w celach kulinarnych, lecz także, jako barwniki do tkanin czy kosmetyków. Do Europy dotarła za sprawą kupców arabskich.
Szukasz szczęścia? Spojrzyj łaskawym okiem na kurkumę. W Indiach traktuje się ją jako talizman. Sadzono ją na polu ryżowym – by zebrać obfite plony, smarowano nią czoło nowonarodzonego dziecka oraz wykorzystywano podczas uroczystości ślubnych – w celu zapewniania dostatku i pomyślności. Co więcej, odegrała wielką rolę w hinduskiej duchowości – szaty mnichów są malowane barwnikiem wykonanym właśnie z kurkumy.
Największym producentem, a zarazem najważniejszym ośrodkiem handlu kurkumą jest Nizamabad (miasto w Indiach).
Kurkuma jest super! Przyprawa ta zaliczana jest bowiem do grona produktów odznaczających się bardzo dobrym wpływem na organizm. Jest uwielbiana przez pasjonatów zdrowego odżywiania.
powrót do góryZ czym to się je?
Curcuma longa, żółty imbir, indyjski szafran, żółcień. Brzmi jak wstęp do lekcji botaniki? Nie daj się zwieść! Na tyle sposobów nazywa się kurkumę. Wyglądem przypomina łodygę imbiru, której wysokość sięga około 1 metra. Liście z niej wyrastające osiągają długość prawie 50 centymetrów.
Kurkuma ma wiele „twarzy”. W kuchni wykorzystujemy zarówno świeże kłącza, ale także suszymy ją oraz mielimy. W postaci złotego pyłu okaże się najprawdziwszym skarbem. Dowód? Dania, które doprawi, będą… rozkradane! Znakomita do wszelkiego rodzaju mięs, w tym zwłaszcza drobiu i jagnięciny, zachwyci swoim orientalnym posmakiem. Dania warzywne bez charakteru? To zadanie także dla kurkumy – zupełnie odmieni ich oblicze! To nie koniec – doda wyrazistości również zupom oraz sałatkom. Udany związek przyprawa stworzy także z rybami – nie dość, że nada im charakterystycznego posmaku egzotyki, to jeszcze zneutralizuje ich czasem niezbyt przyjemny zapach. Takie menu to może być prawdziwy Orient Express… bo dania migiem znikną ze stołu!
Jak widać, kurkuma potrafi nieźle zamieszać – także w curry! Jest jednym z podstawowych składników tej kompozycji, bez której wielbiciele kuchni orientalnych nie wyobrażają sobie życia. To ona decyduje o charakterystycznej dla curry barwie. A jak już jesteśmy przy kolorze – kurkuma ubarwi nasze życie! A już na pewno - nasze popisowe dania. Przyprawa ma bowiem silne właściwości barwiące, które trzeba w kuchni wykorzystać. Ryż czy pierogi ugotowane w jej towarzystwie będą wyglądać niezwykle apetycznie. Zatem szybki trick - przygotowując danie z wykorzystaniem kurkumy, dodaj ją na początku gotowania, by danie nasyciło się jej kolorem i aromatem.
powrót do góry
Komentarze (0)