Idealną inspiracją dla wiosennych i letnich zup są sezonowe warzywa, które kolejno pojawiają się na targu czy w sklepach. Zdarza się, że decyzję jaką zupę przygotuję dziś podejmuję bezpośrednio przy stoisku z warzywami. Młoda cukinia, świeży bób, słodki zielony groszek, marchewki czy pierwsze buraczki –nie mogę się oprzeć i kupuję a potem zastanawiam się jak je najlepiej przyrządzić. Często przygotowuję z nich zupy kremy. Delikatny, niepowtarzalny smak, piękne, soczyste kolory, aksamitna konsystencja a dodatkowo kremy z młodych warzyw nie wymagają wiele pracy.

Aby wydobyć pełnię smaku, wybrane warzywo lekko podsmażam lub krótko piekę w piekarniku (5-10 minut). Dodaję bulion warzywny lub drobiowy, doprawiam świeżo mielonym pieprzem, gotuję a następnie miksuję w blenderze. W kilka chwil mam gotową wspaniałą, pachnącą zupę. Można do niej dodać niewielką ilość jogurtu naturalnego. Do kremu z młodych buraków świetnie pasuje jogurt z chrzanem.

Wiosną zaczynam też myśleć o chłodnikach. To kolejny pomysł na wiosenną czy letnią zupę. Pomyślcie tyko: ogórkowa z jogurtem, chłodnik litewski, gazpacho z pomidorów - jak wspaniale odświeżają w gorący, letni dzień. Na pewno jeszcze kiedyś o nich napiszę więcej.

Dzisiaj wariacja na temat ulubionej zupy Polaków czyli ogórkowej. Tym razem proponuję wersję ze świeżych ogórków. Do tej zupy potrzebny będzie czysty bulion, bez sofritto (co to takiego możecie sprawdzić w moim poprzednim wpisie.

 

Jak ją przyrządzić, przeczytajcie klikając w link poniżej. Smacznego!

http://www.przepisy.pl/przepis/zupa-ogorkowa-ze-swiezego-ogorka