
Składniki
4 sztuki
200 gramów
100 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
200 gramów
40 gramów
4 ziarna
1 sztuka
40 gramów
200 mililitrów
1 pęczek
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce.

Krok 2
W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozpuść margarynę. Wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc przez chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.

Krok 3
Całość zalej 1 litrem zimnej wody i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy.

Krok 4
Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie obierz ogórka, zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek i wyciśnij sok z cytryny.

Krok 5
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną, startym ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.

Krok 6
Zupę doprowadź do wrzenia i od razu odstaw na bok.

Krok 7
Gdy zupa będzie już gotowa, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i - jeśli jest taka potrzeba, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka
Zupa ogórkowa ze świeżych zielonych ogórków? Zgadza się! I chociaż pewnie masz wrażenie, że jedynym słusznym rozwiązaniem jest zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, spróbuj to zmienić! Proponujemy ci przepis na niebanalną zupę ze świeżych ogórków, która na pewno sprawdzi się równie dobrze i na stałe zagości w twoim kuchennym repertuarze.
Dla kogo?
Zupa ze świeżych ogórków jest odpowiednia dla każdego, kto ceni sobie delikatne zupy. Połączenie aromatycznych warzyw i bulionu z kurczaka usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagające podniebienia. To także bardzo dobry pomysł, jeśli z ogórkami jest ci nie po drodze. Przekonaj się, że zupa ogórkowa ze świeżych ogórków może smakować świetnie i wcale nie musi kojarzyć się z kwaśną ogórkową według przepisu babci!
Na jaką okazję?
Zupa ze świeżych ogórków z koperkiem to doskonały pomysł na pierwsze danie kilkuelementowego obiadu. Dzięki swojej delikatnej formule będzie doskonałym wstępem do kolejnych, bardziej wyrazistych dań.
Czy wiesz, że?
W sezonie ogórkowym możesz wykorzystać ogórki gruntowe. Małe, pachnące latem ogórki na pewno podkreślą smak całej zupy z zielonych ogórków. Aby podkreślić smak zupy, dopraw ją sokiem z cytryny, a także solą i pieprzem. Przyprawy dodane z umiarem sprawią, że twoja zupa nabierze odpowiedniego charakteru.
Dla urozmaicenia:
Zupa z zielonego ogórka będzie świetnie wyglądała w wersji kremowej. Wystarczy, że ugotowaną zupę zmiksujesz na gładką masę. Na wierzch dodaj kleks gęstej śmietany lub jogurtu greckiego, a całość ozdób posiekanym koperkiem. Tak przygotowane danie na pewno zrobi furorę na Twoim rodzinnym stole!




































