Składniki
4 sztuki
200 gramów
100 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
200 gramów
40 gramów
4 ziarna
1 sztuka
40 gramów
200 mililitrów
1 pęczek
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce.
Krok 2
W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozpuść margarynę. Wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc przez chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.
Krok 3
Całość zalej 1 litrem zimnej wody i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy.
Krok 4
Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie obierz ogórka, zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek i wyciśnij sok z cytryny.
Krok 5
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną, startym ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.
Krok 6
Zupę doprowadź do wrzenia i od razu odstaw na bok.
Krok 7
Gdy zupa będzie już gotowa, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i - jeśli jest taka potrzeba, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka
Zupa ogórkowa ze świeżych zielonych ogórków? Zgadza się! I chociaż pewnie masz wrażenie, że jedynym słusznym rozwiązaniem jest zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, spróbuj to zmienić! Proponujemy ci przepis na niebanalną zupę ze świeżych ogórków, która na pewno sprawdzi się równie dobrze i na stałe zagości w twoim kuchennym repertuarze.
Dla kogo?
Zupa ze świeżych ogórków jest odpowiednia dla każdego, kto ceni sobie delikatne zupy. Połączenie aromatycznych warzyw i bulionu z kurczaka usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagające podniebienia. To także bardzo dobry pomysł, jeśli z ogórkami jest ci nie po drodze. Przekonaj się, że zupa ogórkowa ze świeżych ogórków może smakować świetnie i wcale nie musi kojarzyć się z kwaśną ogórkową według przepisu babci!
Na jaką okazję?
Zupa ze świeżych ogórków z koperkiem to doskonały pomysł na pierwsze danie kilkuelementowego obiadu. Dzięki swojej delikatnej formule będzie doskonałym wstępem do kolejnych, bardziej wyrazistych dań.
Czy wiesz, że?
W sezonie ogórkowym możesz wykorzystać ogórki gruntowe. Małe, pachnące latem ogórki na pewno podkreślą smak całej zupy z zielonych ogórków. Aby podkreślić smak zupy, dopraw ją sokiem z cytryny, a także solą i pieprzem. Przyprawy dodane z umiarem sprawią, że twoja zupa nabierze odpowiedniego charakteru.
Dla urozmaicenia:
Zupa z zielonego ogórka będzie świetnie wyglądała w wersji kremowej. Wystarczy, że ugotowaną zupę zmiksujesz na gładką masę. Na wierzch dodaj kleks gęstej śmietany lub jogurtu greckiego, a całość ozdób posiekanym koperkiem. Tak przygotowane danie na pewno zrobi furorę na Twoim rodzinnym stole!