Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

107

1023 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1837 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

40 gramów

200 gramów

1 litr

1 łyżeczka

200 mililitrów

40 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 pęczek

50 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 1

Krok 2

W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozpuść margarynę. Wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc przez chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 1 litrem zimnej wody i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 3

Krok 4

Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie obierz ogórka, zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek i wyciśnij sok z cytryny.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 4

Krok 5

W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną, startym ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 5

Krok 6

Zupę doprowadź do wrzenia i od razu odstaw na bok.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 6

Krok 7

Gdy zupa będzie już gotowa, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i - jeśli jest taka potrzeba, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 7
21

Opinie o przepisie

  • Pyska Chmielnicka

    Pyska Chmielnicka

    Robiłam dziś pierwszy raz,wyszła cudowna!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Kluziak

    Iza Kluziak

    Zupa bardzo smaczna, obie wersje zupy ogórkowej są świetne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Karcz

    Agata Karcz

    Robię już od dawna jest pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Chęć

    Elżbieta Chęć

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Orfin-Wojtkowska

    Ewa Orfin-Wojtkowska

    Robiłam. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Węgrzyńska

    Marzena Węgrzyńska

    Właśnie dzisiaj zrobiłam na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Oczywiście, każdy ma swoje upodobania i przyzwyczajenia kulinarne :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Czyli jednak - wygrywa wersja mocno kwaśna ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Głuszec

    Monika Głuszec

    SPROBUJE MOZE AILE JAKOS ZUPA MIZERIOWA MNIE NIE CIAGNIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Adamus

    Anna Adamus

    Robiłam , pyszota :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    A próbowała Pani ze świeżych ogórków? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Głuszec

    Monika Głuszec

    JAK ogorkowa to TYLKO z kiszonych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska

    pyszna tylko z ogórków kiszonych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Mazurkiewicz

    Alicja Mazurkiewicz

    Jedlusmy, robimy. Jest przepyszna. Lepsza od tej z kiszonych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Siwy

    Katarzyna Siwy

    nie spodziewałam się że będzie taka smaczna - polecam niezdecydowanym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil J.

    Kamil J.

    Pyyyychoootaaaa: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Czarnecki

    Jan Czarnecki

    Miodzio :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kaczmarek

    Marcin Kaczmarek

    Gotować to współobywatele, gotować. Pierońsko pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • hanuskka hanuskka

    hanuskka hanuskka

    muszę to ugotować,jeszcze nie jadłam takiej zupy.Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbysiowa

    zbysiowa

    brzmi smacznie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Koko

    Szymon Koko

    w składnikach czosnek a w przepisie cebula. poza tym fajny przepis;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowa ze świeżego ogórkaZupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Jeśli ogórkowa, to tylko z kiszonych – wydaje się, że to jedyny słuszny sposób przygotowania tej popularnej potrawy. Warto jednak wypróbować przepis na niebanalną zupę ze świeżych ogórków. Wykorzystasz do niej także inne warzywa, takie jak: ziemniaki, por i cebulę. Pokrój je w drobną kostkę, a pozostałe jarzyny – marchew, seler i pietruszkę – zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym w garnku tłuszczu zeszklij warzywa, po czym umieść w nim skrzydełko kurczaka, które nada bulionowi wyrazistszy smak. Całość zalej wodą i zagotuj. Zupę dopraw liściem laurowym, zielem angielskim oraz ząbkiem czosnku. Obrany ogórek zetrzyj na tarce, a następnie wymieszaj go z jogurtem naturalnym, mąką ziemniaczaną i drobno posiekanym koperkiem. Taką mieszankę stopniowo dodawaj do gotującej się zupy, cały czas mieszając, aby jogurt się nie zwarzył. Doprowadź do wrzenia i zdejmij garnek z ognia. Na koniec dodaj do zupy sok z cytryny, dzięki któremu nabierze ona kwaskowatości. Przed podaniem posyp całość świeżym koperkiem. Przekonaj się, jak smakuje to danie.