Zupa ze świeżych ogórków – ogórkowa z koperkiem | Przepisy.pl pixel

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

129

1310 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1627 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

200 gramów

40 gramów

4 ziarna

1 sztuka

40 gramów

200 mililitrów

1 pęczek

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 1

Krok 2

W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozpuść margarynę. Wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc przez chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 1 litrem zimnej wody i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 3

Krok 4

Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie obierz ogórka, zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek i wyciśnij sok z cytryny.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 4

Krok 5

W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną, startym ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 5

Krok 6

Zupę doprowadź do wrzenia i od razu odstaw na bok.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 6

Krok 7

Gdy zupa będzie już gotowa, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i - jeśli jest taka potrzeba, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

23

Opinie o przepisie

  • Elizabeth

    Elizabeth , 05.08.2022

    Pierwszy raz robiłam i wcinalismy aż uszy się trzesły

    Odpowiedz Odpowiedz
  • hana

    hana , 02.06.2022

    Gotuję tą zupkę i jest smakowita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pyska Chmielnicka

    Pyska Chmielnicka , 18.01.2019

    Robiłam dziś pierwszy raz,wyszła cudowna!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Kluziak

    Iza Kluziak , 03.01.2017

    Zupa bardzo smaczna, obie wersje zupy ogórkowej są świetne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Karcz

    Agata Karcz , 17.07.2016

    Robię już od dawna jest pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Chęć

    Elżbieta Chęć , 17.07.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Orfin-Wojtkowska

    Ewa Orfin-Wojtkowska , 16.07.2016

    Robiłam. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Węgrzyńska

    Marzena Węgrzyńska , 16.07.2016

    Właśnie dzisiaj zrobiłam na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 16.07.2016

    Oczywiście, każdy ma swoje upodobania i przyzwyczajenia kulinarne :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 16.07.2016

    Czyli jednak - wygrywa wersja mocno kwaśna ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Głuszec

    Monika Głuszec , 16.07.2016

    SPROBUJE MOZE AILE JAKOS ZUPA MIZERIOWA MNIE NIE CIAGNIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Adamus

    Anna Adamus , 16.07.2016

    Robiłam , pyszota :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 16.07.2016

    A próbowała Pani ze świeżych ogórków? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Głuszec

    Monika Głuszec , 16.07.2016

    JAK ogorkowa to TYLKO z kiszonych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 16.07.2016

    pyszna tylko z ogórków kiszonych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Mazurkiewicz

    Alicja Mazurkiewicz , 16.07.2016

    Jedlusmy, robimy. Jest przepyszna. Lepsza od tej z kiszonych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Siwy

    Katarzyna Siwy , 12.07.2016

    nie spodziewałam się że będzie taka smaczna - polecam niezdecydowanym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil J.

    Kamil J. , 18.06.2016

    Pyyyychoootaaaa: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Czarnecki

    Jan Czarnecki , 09.11.2015

    Miodzio :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kaczmarek

    Marcin Kaczmarek , 27.06.2015

    Gotować to współobywatele, gotować. Pierońsko pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • hanuskka hanuskka

    hanuskka hanuskka , 20.06.2015

    muszę to ugotować,jeszcze nie jadłam takiej zupy.Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbysiowa

    zbysiowa , 07.06.2015

    brzmi smacznie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Koko

    Szymon Koko , 27.04.2015

    w składnikach czosnek a w przepisie cebula. poza tym fajny przepis;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowa ze świeżego ogórkaZupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Zupa ogórkowa ze świeżych zielonych ogórków? Zgadza się! I chociaż pewnie masz wrażenie, że jedynym słusznym rozwiązaniem jest zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, spróbuj to zmienić! Proponujemy ci przepis na niebanalną zupę ze świeżych ogórków, która na pewno sprawdzi się równie dobrze i na stałe zagości w twoim kuchennym repertuarze.

Dla kogo?

Zupa ze świeżych ogórków jest odpowiednia dla każdego, kto ceni sobie delikatne zupy. Połączenie aromatycznych warzyw i bulionu z kurczaka usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagające podniebienia. To także bardzo dobry pomysł, jeśli z ogórkami jest ci nie po drodze. Przekonaj się, że zupa ogórkowa ze świeżych ogórków może smakować świetnie i wcale nie musi kojarzyć się z kwaśną ogórkową według przepisu babci!

Na jaką okazję?

Zupa ze świeżych ogórków z koperkiem to doskonały pomysł na pierwsze danie kilkuelementowego obiadu. Dzięki swojej delikatnej formule będzie doskonałym wstępem do kolejnych, bardziej wyrazistych dań.

Czy wiesz, że?

W sezonie ogórkowym możesz wykorzystać ogórki gruntowe. Małe, pachnące latem ogórki na pewno podkreślą smak całej zupy z zielonych ogórków. Aby podkreślić smak zupy, dopraw ją sokiem z cytryny, a także solą i pieprzem. Przyprawy dodane z umiarem sprawią, że twoja zupa nabierze odpowiedniego charakteru.

Dla urozmaicenia:

Zupa z zielonego ogórka będzie świetnie wyglądała w wersji kremowej. Wystarczy, że ugotowaną zupę zmiksujesz na gładką masę. Na wierzch dodaj kleks gęstej śmietany lub jogurtu greckiego, a całość ozdób posiekanym koperkiem. Tak przygotowane danie na pewno zrobi furorę na Twoim rodzinnym stole!