Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

107

1089 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1837 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

200 gramów

40 gramów

4 ziarna

1 sztuka

40 gramów

200 mililitrów

1 pęczek

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 1

Krok 2

W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozpuść margarynę. Wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc przez chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 1 litrem zimnej wody i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 3

Krok 4

Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie obierz ogórka, zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek i wyciśnij sok z cytryny.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 4

Krok 5

W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z mąką ziemniaczaną, startym ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 5

Krok 6

Zupę doprowadź do wrzenia i od razu odstaw na bok.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 6

Krok 7

Gdy zupa będzie już gotowa, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i - jeśli jest taka potrzeba, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - Krok 7
21

Opinie o przepisie

  • Pyska Chmielnicka

    Pyska Chmielnicka, 18.01.2019

    Robiłam dziś pierwszy raz,wyszła cudowna!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Kluziak

    Iza Kluziak, 03.01.2017

    Zupa bardzo smaczna, obie wersje zupy ogórkowej są świetne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Karcz

    Agata Karcz, 17.07.2016

    Robię już od dawna jest pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Chęć

    Elżbieta Chęć, 17.07.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Orfin-Wojtkowska

    Ewa Orfin-Wojtkowska, 16.07.2016

    Robiłam. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Węgrzyńska

    Marzena Węgrzyńska, 16.07.2016

    Właśnie dzisiaj zrobiłam na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 16.07.2016

    Oczywiście, każdy ma swoje upodobania i przyzwyczajenia kulinarne :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 16.07.2016

    Czyli jednak - wygrywa wersja mocno kwaśna ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Głuszec

    Monika Głuszec, 16.07.2016

    SPROBUJE MOZE AILE JAKOS ZUPA MIZERIOWA MNIE NIE CIAGNIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Adamus

    Anna Adamus, 16.07.2016

    Robiłam , pyszota :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 16.07.2016

    A próbowała Pani ze świeżych ogórków? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Głuszec

    Monika Głuszec, 16.07.2016

    JAK ogorkowa to TYLKO z kiszonych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska, 16.07.2016

    pyszna tylko z ogórków kiszonych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Mazurkiewicz

    Alicja Mazurkiewicz, 16.07.2016

    Jedlusmy, robimy. Jest przepyszna. Lepsza od tej z kiszonych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Siwy

    Katarzyna Siwy, 12.07.2016

    nie spodziewałam się że będzie taka smaczna - polecam niezdecydowanym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil J.

    Kamil J., 18.06.2016

    Pyyyychoootaaaa: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Czarnecki

    Jan Czarnecki, 09.11.2015

    Miodzio :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kaczmarek

    Marcin Kaczmarek, 27.06.2015

    Gotować to współobywatele, gotować. Pierońsko pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • hanuskka hanuskka

    hanuskka hanuskka, 20.06.2015

    muszę to ugotować,jeszcze nie jadłam takiej zupy.Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbysiowa

    zbysiowa, 07.06.2015

    brzmi smacznie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Koko

    Szymon Koko, 27.04.2015

    w składnikach czosnek a w przepisie cebula. poza tym fajny przepis;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowa ze świeżego ogórkaZupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Jeśli ogórkowa, to tylko z kiszonych – wydaje się, że to jedyny słuszny sposób przygotowania tej popularnej potrawy. Warto jednak wypróbować przepis na niebanalną zupę ze świeżych ogórków. Wykorzystasz do niej także inne warzywa, takie jak: ziemniaki, por i cebulę. Pokrój je w drobną kostkę, a pozostałe jarzyny – marchew, seler i pietruszkę – zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym w garnku tłuszczu zeszklij warzywa, po czym umieść w nim skrzydełko kurczaka, które nada bulionowi wyrazistszy smak. Całość zalej wodą i zagotuj. Zupę dopraw liściem laurowym, zielem angielskim oraz ząbkiem czosnku. Obrany ogórek zetrzyj na tarce, a następnie wymieszaj go z jogurtem naturalnym, mąką ziemniaczaną i drobno posiekanym koperkiem. Taką mieszankę stopniowo dodawaj do gotującej się zupy, cały czas mieszając, aby jogurt się nie zwarzył. Doprowadź do wrzenia i zdejmij garnek z ognia. Na koniec dodaj do zupy sok z cytryny, dzięki któremu nabierze ona kwaskowatości. Przed podaniem posyp całość świeżym koperkiem. Przekonaj się, jak smakuje to danie.