Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

687 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą i jajkiem. Odstaw na 10 minut.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 1

Krok 2

Ogórki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 2

Krok 3

Do jogurtu dodaj starty czosnek, sok z cytryny, ogórki i posiekany koperek. Wszystko wymieszaj i odstaw sos do lodówki na 15 minut.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 3

Krok 4

Ciasto ziemniaczane nakładaj porcjami na średnio rozgrzany olej i smaż placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być złociste i chrupiące.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 4

Krok 5

Po usmażeniu odsącz placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 5

Krok 6

Na gotowe packi nakładaj wędzonego łososia. Podawaj z sosem tzatziki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiemPlacki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem

Placuszki ziemniaczane podawane z wędzonym na zimno łososiem i śmietaną, a często także z odrobiną kawioru, to danie bardzo popularne w kuchni rosyjskiej. Dzięki dodatkowi wędzonej ryby zwykłe placki ziemniaczane nabierają wykwintnego charakteru. Do tego przepisu wkradła się jeszcze jedna kuchnia europejska – śmietanę zastąpiliśmy sosem na bazie jogurtu, tartego świeżego ogórka i ziół (w tym przypadku jest to koperek, który doskonale pasuje do wędzonej ryby) czyli tzatikami, znanym greckim dipem serwowanym zwykle do grillowanych warzyw i mięs. Połączenie ciepłych chrupiących placków, słonego łososia i odświeżającego, kremowego sosu, to uczta dla podniebienia. Jeśli zaserwujesz taką przystawkę zyskasz przychylność najwytrawniejszych smakoszy. Zrobienie placków ułatwi ci Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr. Sukces kulinarny gwarantowany, i to w ekspresowym tempie.