Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem
łatwe
213 osób zapisało

Składniki
150 gramów
1 opakowanie
2.5 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr połącz z wodą i jajkiem. Odstaw na 10 minut.

Krok 2
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Krok 3
Do jogurtu dodaj starty czosnek, sok z cytryny, ogórki i posiekany koperek. Wszystko wymieszaj i odstaw sos do lodówki na 15 minut.

Krok 4
Ciasto ziemniaczane nakładaj porcjami na średnio rozgrzany olej i smaż placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być złociste i chrupiące.

Krok 5
Po usmażeniu odsącz placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 6
Na gotowe packi nakładaj wędzonego łososia. Podawaj z sosem tzatziki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem
Placuszki ziemniaczane podawane z wędzonym na zimno łososiem i śmietaną, a często także z odrobiną kawioru, to danie bardzo popularne w kuchni rosyjskiej. Dzięki dodatkowi wędzonej ryby zwykłe placki ziemniaczane nabierają wykwintnego charakteru. Do tego przepisu wkradła się jeszcze jedna kuchnia europejska – śmietanę zastąpiliśmy sosem na bazie jogurtu, tartego świeżego ogórka i ziół (w tym przypadku jest to koperek, który doskonale pasuje do wędzonej ryby) czyli tzatikami, znanym greckim dipem serwowanym zwykle do grillowanych warzyw i mięs. Połączenie ciepłych chrupiących placków, słonego łososia i odświeżającego, kremowego sosu, to uczta dla podniebienia. Jeśli zaserwujesz taką przystawkę zyskasz przychylność najwytrawniejszych smakoszy. Zrobienie placków ułatwi ci Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr. Sukces kulinarny gwarantowany, i to w ekspresowym tempie.