Placki ziemniaczane z łososiem i sosem tzatziki | Przepisy.pl pixel

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

698 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą i jajkiem. Odstaw na 10 minut.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 1

Krok 2

Ogórki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 2

Krok 3

Do jogurtu dodaj starty czosnek, sok z cytryny, ogórki i posiekany koperek. Wszystko wymieszaj i odstaw sos do lodówki na 15 minut.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 3

Krok 4

Ciasto ziemniaczane nakładaj porcjami na średnio rozgrzany olej i smaż placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być złociste i chrupiące.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 4

Krok 5

Po usmażeniu odsącz placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 5

Krok 6

Na gotowe packi nakładaj wędzonego łososia. Podawaj z sosem tzatziki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z sosem tzatziki i wędzonym łososiemPlacki z sosem tzatziki i wędzonym łososiem

Placuszki ziemniaczane podawane z wędzonym na zimno łososiem i śmietaną, a często także z odrobiną kawioru, to danie bardzo popularne w kuchni rosyjskiej. Dzięki dodatkowi wędzonej ryby zwykłe placki ziemniaczane nabierają wykwintnego charakteru. Do tego przepisu wkradła się jeszcze jedna kuchnia europejska – śmietanę zastąpiliśmy sosem na bazie jogurtu, tartego świeżego ogórka i ziół (w tym przypadku jest to koperek, który doskonale pasuje do wędzonej ryby) czyli tzatikami, znanym greckim dipem serwowanym zwykle do grillowanych warzyw i mięs. Połączenie ciepłych chrupiących placków, słonego łososia i odświeżającego, kremowego sosu, to uczta dla podniebienia. Jeśli zaserwujesz taką przystawkę zyskasz przychylność najwytrawniejszych smakoszy. Zrobienie placków ułatwi ci Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr. Sukces kulinarny gwarantowany, i to w ekspresowym tempie.