Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina
łatwe
432 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
2 sztuki
0.5 szklanki
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 szklanki
100 gramów
1 pęczek
0.5 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę zalej mlekiem i poczekaj aż nasiąknie. Następnie odciśnij, połącz z surowym jajkiem, mięsem, żurawiną i pomieszaj z przyprawą Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i poprawi konsystencje pulpecików.

Krok 2
Po doprawieniu mięsa podziel je na małe porcje i uformuj z niego dwu centymetrowej wielkości kulki.

Krok 3
Mięsne kulki oprósz mąką pszenną i obsmaż na średnio rozgrzanym oleju. Podlej winem, chwilę podgotuj aż wino odparuje o połowę następnie dodaj śmietanę. Powstały sos gotuj aż zgęstnieje. Na koniec dopraw go posiekanymi ziołami - tymiankiem i natką pietruszki. Podawaj np. z kaszą jaglaną.


Dobra rada:
Do pulpecików oprócz żurawiny możesz dodać orzechy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina
Szukasz ciekawego sposobu na wykwintny obiad? Sprawdź nasz przepis na klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina. Jest to potrawa uniwersalna – możesz podać ją zarówno na przyjęciu (w formie koreczków), jaki i na niedzielnym obiedzie. Aby przygotować to danie, wystarczy namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć i połączyć z mielonym mięsem, suszoną żurawiną i przyprawą, która nada klopsikom wyrazistości. Z tak przygotowanego mięsa uformuj małe kulki, oprósz mąką i smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu. Następnie stopniowo podlewaj winem (aby otrzymać wersję delikatniejszą, możesz wino zastąpić wodą lub bulionem). Po odparowaniu połowy sosu, dodaj śmietanę. Gotuj do momentu zagęszczenia. Nie zapomnij całości doprawić posiekanym świeżym tymiankiem i natką pietruszki, które wzbogacą smak potrawy. Podawaj z ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniakami, w zależności od upodobań. Dobrym dodatkiem będzie też zielona sałatka z pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj nasz przepis na klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina, i odkryj klopsiki na nowo.