Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

440 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
28 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

500 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę zalej mlekiem i poczekaj aż nasiąknie. Następnie odciśnij, połącz z surowym jajkiem, mięsem, żurawiną i pomieszaj z przyprawą Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i poprawi konsystencje pulpecików.

Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - Krok 1

Krok 2

Po doprawieniu mięsa podziel je na małe porcje i uformuj z niego dwu centymetrowej wielkości kulki.

Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - Krok 2

Krok 3

Mięsne kulki oprósz mąką pszenną i obsmaż na średnio rozgrzanym oleju. Podlej winem, chwilę podgotuj aż wino odparuje o połowę następnie dodaj śmietanę. Powstały sos gotuj aż zgęstnieje. Na koniec dopraw go posiekanymi ziołami - tymiankiem i natką pietruszki. Podawaj np. z kaszą jaglaną.

Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pulpecików oprócz żurawiny możesz dodać orzechy.

3

Opinie o przepisie

  • Filmiki z cudownych miejsc na świecie

    Filmiki z cudownych miejsc na świecie

    Serdecznie zapraszam na stronę miłośników podróży! :) Niesamowite filmiki z każdego zakątka świata oraz ciekawostki o świecie,lajkujemy (y) (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Zych

    Agnieszka Zych

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Chojecki

    Grzegorz Chojecki

    pychota :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przyprawa do mięsa mielonego Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego winaKlopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina

Szukasz ciekawego sposobu na wykwintny obiad? Sprawdź nasz przepis na klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina. Jest to potrawa uniwersalna – możesz podać ją zarówno na przyjęciu (w formie koreczków), jaki i na niedzielnym obiedzie. Aby przygotować to danie, wystarczy namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć i połączyć z mielonym mięsem, suszoną żurawiną i przyprawą, która nada klopsikom wyrazistości. Z tak przygotowanego mięsa uformuj małe kulki, oprósz mąką i smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu. Następnie stopniowo podlewaj winem (aby otrzymać wersję delikatniejszą, możesz wino zastąpić wodą lub bulionem). Po odparowaniu połowy sosu, dodaj śmietanę. Gotuj do momentu zagęszczenia. Nie zapomnij całości doprawić posiekanym świeżym tymiankiem i natką pietruszki, które wzbogacą smak potrawy. Podawaj z ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniakami, w zależności od upodobań. Dobrym dodatkiem będzie też zielona sałatka z pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj nasz przepis na klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina, i odkryj klopsiki na nowo.