Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
454 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
28 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 szklanki

100 gramów

1 pęczek

0.5 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę zalej mlekiem i poczekaj aż nasiąknie. Następnie odciśnij, połącz z surowym jajkiem, mięsem, żurawiną i pomieszaj z przyprawą Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i poprawi konsystencje pulpecików.

Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - Krok 1

Krok 2

Po doprawieniu mięsa podziel je na małe porcje i uformuj z niego dwu centymetrowej wielkości kulki.

Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - Krok 2

Krok 3

Mięsne kulki oprósz mąką pszenną i obsmaż na średnio rozgrzanym oleju. Podlej winem, chwilę podgotuj aż wino odparuje o połowę następnie dodaj śmietanę. Powstały sos gotuj aż zgęstnieje. Na koniec dopraw go posiekanymi ziołami - tymiankiem i natką pietruszki. Podawaj np. z kaszą jaglaną.

Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pulpecików oprócz żurawiny możesz dodać orzechy.

3

Opinie o przepisie

  • Filmiki z cudownych miejsc na świecie

    Filmiki z cudownych miejsc na świecie , 09.10.2016

    Serdecznie zapraszam na stronę miłośników podróży! :) Niesamowite filmiki z każdego zakątka świata oraz ciekawostki o świecie,lajkujemy (y) (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Zych

    Agnieszka Zych , 09.10.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Chojecki

    Grzegorz Chojecki , 09.10.2016

    pychota :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Złoty ryż
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego winaKlopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina

Szukasz ciekawego sposobu na wykwintny obiad? Sprawdź nasz przepis na klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina. Jest to potrawa uniwersalna – możesz podać ją zarówno na przyjęciu (w formie koreczków), jaki i na niedzielnym obiedzie. Aby przygotować to danie, wystarczy namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć i połączyć z mielonym mięsem, suszoną żurawiną i przyprawą, która nada klopsikom wyrazistości. Z tak przygotowanego mięsa uformuj małe kulki, oprósz mąką i smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu. Następnie stopniowo podlewaj winem (aby otrzymać wersję delikatniejszą, możesz wino zastąpić wodą lub bulionem). Po odparowaniu połowy sosu, dodaj śmietanę. Gotuj do momentu zagęszczenia. Nie zapomnij całości doprawić posiekanym świeżym tymiankiem i natką pietruszki, które wzbogacą smak potrawy. Podawaj z ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniakami, w zależności od upodobań. Dobrym dodatkiem będzie też zielona sałatka z pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj nasz przepis na klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina, i odkryj klopsiki na nowo.