Surówka z kapusty pekińskiej i serem feta
łatwe
88 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 szczypta
200 gramów
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pekińską oczyścić, osuszyć. Poszatkować i przełożyć do miski. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy i dodać do poszatkowanej kapusty. Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do pozostałych składników.
Krok 2
Pomidorki przekroić na pół, dodać do surówki. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, wcisnąć sok z cytryny Sos sałatkowy sporządzić wg opisu na opakowaniu i dodać do surówki. Całość doprawić pieprzem.
Krok 3
Ser feta pokroić w kostkę i posypać wierzch surówki. Tak przygotowaną surówkę można podawać do obiadu lub inne okazje.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej