Placki ziemniaczane z łososiem i jogurtem: racuszki | Przepisy.pl pixel

Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
703 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

600 mililitrów

2 sztuki

3 plastry

1 sztuka

4 łyżki

50 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżki

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość torebki wymieszaj z wodą i odstaw na 10 minut.

Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - Krok 1

Krok 2

Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę.

Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - Krok 2

Krok 3

Do ciasta dodaj żółtka, mąkę i wymieszaj.

Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - Krok 3

Krok 4

Do ciasta dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.

Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - Krok 4

Krok 5

Jogurt wymieszaj z posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Dopraw do smaku kilkoma kropelkami soku z cytryny.

Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - Krok 5

Krok 6

Racuszki nakładaj na rozgrzany tłuszcz stołową łyżką. Każdy placek, gdy usmaży się na złoty kolor, udekoruj kawałkiem łososia i odwróć, by usmażył się również z drugiej strony.

Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - Krok 6

Krok 7

Gotowe racuszki skrop cytryną i podawaj z sosem jogurtowym.

Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Gosia  Kempiak

    Gosia Kempiak , 11.07.2017

    wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Racuszki ziemniaczane z łososiem wędzonymRacuszki ziemniaczane z łososiem wędzonym

Zawartość torebki wymieszaj z wodą i odstaw na 10 minut.