Składniki
500 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 szczypty
2 szczypty
5 łyżek
2 szczypty
1 szczypta
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostke i piecz 10-15 min aż stanie się miękka.
Krok 2
Do miski przełóż mięso mielone. Do mięsa wbij jajko a następnie dodaj rozgniecioną widelcem dynię. Dodaj przyprawy. Wyrób dobrze masę mięsną.
Krok 3
Zwilżonymi dłońmi wyrabiaj kotleciki.
Krok 4
Smaż na złoto z obu stron na oleju na średnio nagrzanej patelni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej