Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym
średnie
36 osób zapisało
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
300 gramów
2 łyżki
200 mililitrów
500 gramów
1 szczypta
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni zeszklić jedną posiekaną cebulę, a gdy przestygnie wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj również kaszę mannę.
Krok 2
Fix Knorr wymieszaj z wodą według wskazówek na opakowaniu i połącz z mięsem mielonym. Masę dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Z masy mięsnej uformuj małe kotleciki i smaż na rumiano na oleju.
Krok 4
Na drugiej patelni zeszklij pozostałą, posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż kilka minut aż płyn odparuje.
Krok 5
Wlej śmietankę i całość gotuj ok. 10 minut.
Krok 6
Usmażone kotleciki dodaj do sosu pieczarkowego i całość duś kolejne 10 minut aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli chcesz dopraw całość szczyptą soli oraz posiekanymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej