Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

300 gramów

1 szczypta

2 łyżki

200 mililitrów

1 opakowanie

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni zeszklić jedną posiekaną cebulę, a gdy przestygnie wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj również kaszę mannę.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z wodą według wskazówek na opakowaniu i połącz z mięsem mielonym. Masę dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Z masy mięsnej uformuj małe kotleciki i smaż na rumiano na oleju.

Krok 4

Na drugiej patelni zeszklij pozostałą, posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż kilka minut aż płyn odparuje.

Krok 5

Wlej śmietankę i całość gotuj ok. 10 minut.

Krok 6

Usmażone kotleciki dodaj do sosu pieczarkowego i całość duś kolejne 10 minut aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli chcesz dopraw całość szczyptą soli oraz posiekanymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone w sosie pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej