Smażony łosoś z ryżem i awokado purée

- Krok 1Rozgrzej piec do 150 stopni. Pomidorki przekrój na pół. Wyciśnij sok z cytryny. Awokado obierz z skórki, pozbądź się pestki i rozgnieć za pomocą widelca. Dopraw sokiem z cytryny i przyprawą Zaatar.
- Krok 2Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie przełóż rybę na blaszkę, posyp przyprawą pomidory Knorr i piecz przez ok 8-10 minut.
- Krok 3Cebulę oraz paprykę pokrój w paski i podsmaż na tej samej patelni co łososia. Dodaj ryż
- Krok 4Smaż kolejne 5-6 minut. Na końcu dodaj pomidorki, listki bazylii oraz przyprawę pomidory Knorr. Smaż jeszcze 2-3 minuty i podawaj z łososiem oraz awokado puree.

Do awokado puree możesz dodać np. jogurt.

Łosoś jest rybą, która już od kilku lat zyskuje na popularności, goszcząc na stołach całego świata. Swą sławę zawdzięcza nie tylko wyjątkowemu aromatowi czy delikatności mięsa, ale przede wszystkim łatwości w przygotowaniu i możliwości przyrządzenia różnorodnych dań. Mamy dla Was propozycję na pyszny lunch. Smażony łosoś, purée z awokado, ryż i kilka aromatycznych przypraw to połączenie doskonałe. Nie pozostaje nic innego, jak tylko przygotować niezbędne składniki i w kilkanaście minut przyrządzić wykwintny obiad.
Dla kogo?
Dla wszystkich zwolenników ryb, przede wszystkim łososia, w różnych odmianach.
Na jaką okazję?
Smażony łosoś z purée z awokado i ryżem jest idealną propozycją na menu obiadowe. Będzie także wyjątkowym daniem podczas przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Ryż jest zbożem, które plasuje się na drugim miejscu pod względem popularności upraw na całym świecie. Szacuje się, że stanowi podstawę wyżywienia aż 1/3 ludności. Największa konsumpcja odnotowywana jest w Chinach, gdzie rocznie spożywa się ponad 100 milionów ton różnych odmian ryżu.
Dla urozmaicenia:
Do purée z awokado możesz dodać jogurt, dzięki czemu uzyskasz aksamitną konsystencję dipu.