Łosoś z ryżem i awokado - z puree: przepis | Przepisy.pl pixel

Smażony łosoś z ryżem i awokado purée

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

140 gramów

40 gramów

40 gramów

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 150 stopni. Pomidorki przekrój na pół. Wyciśnij sok z cytryny. Awokado obierz z skórki, pozbądź się pestki i rozgnieć za pomocą widelca. Dopraw sokiem z cytryny i przyprawą Zaatar.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie przełóż rybę na blaszkę, posyp przyprawą pomidory Knorr i piecz przez ok 8-10 minut.

Krok 3

Cebulę oraz paprykę pokrój w paski i podsmaż na tej samej patelni co łososia. Dodaj ryż

Krok 4

Smaż kolejne 5-6 minut. Na końcu dodaj pomidorki, listki bazylii oraz przyprawę pomidory Knorr. Smaż jeszcze 2-3 minuty i podawaj z łososiem oraz awokado puree.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do awokado puree możesz dodać np. jogurt.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony łosoś z ryżem i awokado puréeSmażony łosoś z ryżem i awokado purée

Łosoś jest rybą, która już od kilku lat zyskuje na popularności, goszcząc na stołach całego świata. Swą sławę zawdzięcza nie tylko wyjątkowemu aromatowi czy delikatności mięsa, ale przede wszystkim łatwości w przygotowaniu i możliwości przyrządzenia różnorodnych dań. Mamy dla Was propozycję na pyszny lunch. Smażony łosoś, purée z awokado, ryż i kilka aromatycznych przypraw to połączenie doskonałe. Nie pozostaje nic innego, jak tylko przygotować niezbędne składniki i w kilkanaście minut przyrządzić wykwintny obiad.

Dla kogo?

Dla wszystkich zwolenników ryb, przede wszystkim łososia, w różnych odmianach.

Na jaką okazję?

Smażony łosoś z purée z awokado i ryżem jest idealną propozycją na menu obiadowe. Będzie także wyjątkowym daniem podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Ryż jest zbożem, które plasuje się na drugim miejscu pod względem popularności upraw na całym świecie. Szacuje się, że stanowi podstawę wyżywienia aż 1/3 ludności. Największa konsumpcja odnotowywana jest w Chinach, gdzie rocznie spożywa się ponad 100 milionów ton różnych odmian ryżu.

Dla urozmaicenia:

Do purée z awokado możesz dodać jogurt, dzięki czemu uzyskasz aksamitną konsystencję dipu.