Łosoś z ryżem i awokado - z puree: przepis | Przepisy.pl pixel

Smażony łosoś z ryżem i awokado purée

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

140 gramów

40 gramów

40 gramów

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 150 stopni. Pomidorki przekrój na pół. Wyciśnij sok z cytryny. Awokado obierz z skórki, pozbądź się pestki i rozgnieć za pomocą widelca. Dopraw sokiem z cytryny i przyprawą Zaatar.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie przełóż rybę na blaszkę, posyp przyprawą pomidory Knorr i piecz przez ok 8-10 minut.

Krok 3

Cebulę oraz paprykę pokrój w paski i podsmaż na tej samej patelni co łososia. Dodaj ryż

Krok 4

Smaż kolejne 5-6 minut. Na końcu dodaj pomidorki, listki bazylii oraz przyprawę pomidory Knorr. Smaż jeszcze 2-3 minuty i podawaj z łososiem oraz awokado puree.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do awokado puree możesz dodać np. jogurt.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony łosoś z ryżem i awokado purée - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony łosoś z ryżem i awokado puréeSmażony łosoś z ryżem i awokado purée

Łosoś jest rybą, która już od kilku lat zyskuje na popularności, goszcząc na stołach całego świata. Swą sławę zawdzięcza nie tylko wyjątkowemu aromatowi czy delikatności mięsa, ale przede wszystkim łatwości w przygotowaniu i możliwości przyrządzenia różnorodnych dań. Mamy dla Was propozycję na pyszny lunch. Smażony łosoś, purée z awokado, ryż i kilka aromatycznych przypraw to połączenie doskonałe. Nie pozostaje nic innego, jak tylko przygotować niezbędne składniki i w kilkanaście minut przyrządzić wykwintny obiad.

Dla kogo?

Dla wszystkich zwolenników ryb, przede wszystkim łososia, w różnych odmianach.

Na jaką okazję?

Smażony łosoś z purée z awokado i ryżem jest idealną propozycją na menu obiadowe. Będzie także wyjątkowym daniem podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Ryż jest zbożem, które plasuje się na drugim miejscu pod względem popularności upraw na całym świecie. Szacuje się, że stanowi podstawę wyżywienia aż 1/3 ludności. Największa konsumpcja odnotowywana jest w Chinach, gdzie rocznie spożywa się ponad 100 milionów ton różnych odmian ryżu.

Dla urozmaicenia:

Do purée z awokado możesz dodać jogurt, dzięki czemu uzyskasz aksamitną konsystencję dipu.