Placki z bobu - placuszki z bobem: przepis | Przepisy.pl pixel

Placuszki z bobem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
126 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

40 mililitrów

65 gramów

100 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób sparz w lekko osolonej wodzie. Następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz.

Krok 2

Przełóż bób do miski, dodaj ser feta i rozkrusz całość za pomocą widelca.

Krok 3

Dodaj jajko, mąkę, dopraw pieprzem oraz czosnkiem Knorr. Wymieszaj dokładnie.

Krok 4

Teraz nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnie formując małe placuszki. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony aby były rumiane i chrupiące.

Krok 5

Listki mięty posiekaj i wymieszaj z jogurtem oraz sosem sałatkowym Knorr. Placuszki z bobem podawaj z sosem na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu jogurtowego możesz dodać szczyptę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z bobemPlacuszki z bobem

Jeśli bób jest dla Ciebie nadal jedynie letnią przekąską lub daniem obiadowym przygotowywanym na szybko, poznaj naszą propozycję na jego inne zastosowanie. Zaskoczysz gości lub rodzinę, przygotowując tę potrawę. Wyjątkowy smak, połączenie bobu z aksamitnym sosem jogurtowym oraz świeżą miętą to prawdziwie egzotyczne zestawienie. Idealnie nadaje się na letnią kolację lub obiad. Korzystając z mrożonego warzywa, placuszki z bobem przygotujesz również zimą.

Dla kogo?

Placuszki z bobem są idealnym daniem dla wszystkich zwolenników nowoczesnego podejścia do tradycyjnych dań. Posmakują także miłośnikom roślin strączkowych.

Na jaką okazję?

Placuszki z bobem są świetną propozycją na sycące śniadanie, obiad lub kolację. Od Ciebie zależy, w jakich okolicznościach je podasz.

Czy wiesz, że?

Bób jest rośliną, z której w kuchni wykorzystujemy ziarna. Młody strąk natomiast jest pyszną przekąską, idealnie smakującą na surowo. Można go jeść do momentu, w którym ziarna dojrzewają. Wówczas staje się twardy i gorzki.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz nieco ostrzejsze potrawy, do sosu jogurtowego dodaj szczyptę chili.