
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
1 opakowanie
40 mililitrów
65 gramów
100 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób sparz w lekko osolonej wodzie. Następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz.
Krok 2
Przełóż bób do miski, dodaj ser feta i rozkrusz całość za pomocą widelca.
Krok 3
Dodaj jajko, mąkę, dopraw pieprzem oraz czosnkiem Knorr. Wymieszaj dokładnie.
Krok 4
Teraz nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnie formując małe placuszki. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony aby były rumiane i chrupiące.
Krok 5
Listki mięty posiekaj i wymieszaj z jogurtem oraz sosem sałatkowym Knorr. Placuszki z bobem podawaj z sosem na boku.

Dobra rada:
Do sosu jogurtowego możesz dodać szczyptę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z bobem
Jeśli bób jest dla Ciebie nadal jedynie letnią przekąską lub daniem obiadowym przygotowywanym na szybko, poznaj naszą propozycję na jego inne zastosowanie. Zaskoczysz gości lub rodzinę, przygotowując tę potrawę. Wyjątkowy smak, połączenie bobu z aksamitnym sosem jogurtowym oraz świeżą miętą to prawdziwie egzotyczne zestawienie. Idealnie nadaje się na letnią kolację lub obiad. Korzystając z mrożonego warzywa, placuszki z bobem przygotujesz również zimą.
Dla kogo?
Placuszki z bobem są idealnym daniem dla wszystkich zwolenników nowoczesnego podejścia do tradycyjnych dań. Posmakują także miłośnikom roślin strączkowych.
Na jaką okazję?
Placuszki z bobem są świetną propozycją na sycące śniadanie, obiad lub kolację. Od Ciebie zależy, w jakich okolicznościach je podasz.
Czy wiesz, że?
Bób jest rośliną, z której w kuchni wykorzystujemy ziarna. Młody strąk natomiast jest pyszną przekąską, idealnie smakującą na surowo. Można go jeść do momentu, w którym ziarna dojrzewają. Wówczas staje się twardy i gorzki.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz nieco ostrzejsze potrawy, do sosu jogurtowego dodaj szczyptę chili.