Placki z bobu - placuszki z bobem: przepis | Przepisy.pl pixel

Placuszki z bobem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
125 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

40 mililitrów

65 gramów

100 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób sparz w lekko osolonej wodzie. Następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz.

Krok 2

Przełóż bób do miski, dodaj ser feta i rozkrusz całość za pomocą widelca.

Krok 3

Dodaj jajko, mąkę, dopraw pieprzem oraz czosnkiem Knorr. Wymieszaj dokładnie.

Krok 4

Teraz nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnie formując małe placuszki. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony aby były rumiane i chrupiące.

Krok 5

Listki mięty posiekaj i wymieszaj z jogurtem oraz sosem sałatkowym Knorr. Placuszki z bobem podawaj z sosem na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu jogurtowego możesz dodać szczyptę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z bobemPlacuszki z bobem

Jeśli bób jest dla Ciebie nadal jedynie letnią przekąską lub daniem obiadowym przygotowywanym na szybko, poznaj naszą propozycję na jego inne zastosowanie. Zaskoczysz gości lub rodzinę, przygotowując tę potrawę. Wyjątkowy smak, połączenie bobu z aksamitnym sosem jogurtowym oraz świeżą miętą to prawdziwie egzotyczne zestawienie. Idealnie nadaje się na letnią kolację lub obiad. Korzystając z mrożonego warzywa, placuszki z bobem przygotujesz również zimą.

Dla kogo?

Placuszki z bobem są idealnym daniem dla wszystkich zwolenników nowoczesnego podejścia do tradycyjnych dań. Posmakują także miłośnikom roślin strączkowych.

Na jaką okazję?

Placuszki z bobem są świetną propozycją na sycące śniadanie, obiad lub kolację. Od Ciebie zależy, w jakich okolicznościach je podasz.

Czy wiesz, że?

Bób jest rośliną, z której w kuchni wykorzystujemy ziarna. Młody strąk natomiast jest pyszną przekąską, idealnie smakującą na surowo. Można go jeść do momentu, w którym ziarna dojrzewają. Wówczas staje się twardy i gorzki.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz nieco ostrzejsze potrawy, do sosu jogurtowego dodaj szczyptę chili.