Muffin z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Muffin z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 opakowania

200 gramów

100 gramów

600 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

50 gramów

2 sztuki

100 gramów

150 gramów

600 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypłucz proso w zimnej wodzie. Następnie przełóż do garnka, wlej 300ml wody oraz mleko. Gotuj powoli aż proso wchłonie cały płyn i zrobi się miękkie. Wystudź.

Krok 2

Połącz jogurt z sosem sałatkowym Knorr. Odstaw na bok. Soczewicę odsącz.

Krok 3

Umyj i oczyść listki szpinaku. Przelej je gorącą wodą aby zmiękły i odsącz. Następnie pokrój drobno. Podobnie pokrój suszone pomidory. Z cytryny zetrzyj skórkę i następnie wyciśnij sok. Jabłka i marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 4

Teraz połącz ugotowane proso z soczewicą, suszonymi pomidorami, marchewką, jabłkiem, szpinakiem, Kminem i Chilli Knorr, pestkami dyni, ksylitolem, kolendrą, skórką i sokiem z cytryny, mąką z ciecierzycy aż powstanie ciasto.

Krok 5

Ciasto przekładaj do foremek na muffiny. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz zastąpić ksylitol miodem lub syropem klonowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Muffinki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffin z soczewicąMuffin z soczewicą

Jeśli muffiny dotychczas kojarzycie jedynie z wersją czekoladową, czas na prawdziwą kuchenną rewolucję. Chcemy Wam pokazać nowoczesne wydanie tego dania, z wykorzystaniem soczewicy. Na pierwszy rzut oka brzmi egzotycznie. To tylko pozory. Takie połączenie to gwarancja niezapomnianego smaku, ciekawej konsystencji i orientalnego aromatu. Zaskoczcie rodzinę, gości, a nawet samych siebie, przygotowując muffiny z soczewicą według naszego przepisu!

Dla kogo?

Dla osób lubiących nowoczesną kuchnię oraz łączenie smaków. Muffiny z soczewicą będą idealnym daniem dla zwolenników potraw roślinnych.

Na jaką okazję?

Muffiny z soczewicy idealne pasują na przystawkę. Będą także świetnym uzupełnieniem menu imprezowego. Zaskoczenie gości gwarantowane!

Czy wiesz, że?

Proso jest uprawiane od tysięcy lat, szczególnie w suchych regionach Afryki i Azji Południowej. Roślina idealnie rozwija się nawet na mało żyznych glebach, a dziś najczęściej wykorzystywana jest w postaci kaszki lub mąki do wyrobu naleśników i pieczywa.

Dla urozmaicenia:

Ksylitol z powodzeniem możesz zastąpić miodem lub syropem klonowym.