Muffin z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffin z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 opakowania

200 gramów

100 gramów

600 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

50 gramów

2 sztuki

100 gramów

150 gramów

600 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypłucz proso w zimnej wodzie. Następnie przełóż do garnka, wlej 300ml wody oraz mleko. Gotuj powoli aż proso wchłonie cały płyn i zrobi się miękkie. Wystudź.

Krok 2

Połącz jogurt z sosem sałatkowym Knorr. Odstaw na bok. Soczewicę odsącz.

Krok 3

Umyj i oczyść listki szpinaku. Przelej je gorącą wodą aby zmiękły i odsącz. Następnie pokrój drobno. Podobnie pokrój suszone pomidory. Z cytryny zetrzyj skórkę i następnie wyciśnij sok. Jabłka i marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 4

Teraz połącz ugotowane proso z soczewicą, suszonymi pomidorami, marchewką, jabłkiem, szpinakiem, Kminem i Chilli Knorr, pestkami dyni, ksylitolem, kolendrą, skórką i sokiem z cytryny, mąką z ciecierzycy aż powstanie ciasto.

Krok 5

Ciasto przekładaj do foremek na muffiny. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz zastąpić ksylitol miodem lub syropem klonowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffin z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffin z soczewicąMuffin z soczewicą

Jeśli muffiny dotychczas kojarzycie jedynie z wersją czekoladową, czas na prawdziwą kuchenną rewolucję. Chcemy Wam pokazać nowoczesne wydanie tego dania, z wykorzystaniem soczewicy. Na pierwszy rzut oka brzmi egzotycznie. To tylko pozory. Takie połączenie to gwarancja niezapomnianego smaku, ciekawej konsystencji i orientalnego aromatu. Zaskoczcie rodzinę, gości, a nawet samych siebie, przygotowując muffiny z soczewicą według naszego przepisu!

Dla kogo?

Dla osób lubiących nowoczesną kuchnię oraz łączenie smaków. Muffiny z soczewicą będą idealnym daniem dla zwolenników potraw roślinnych.

Na jaką okazję?

Muffiny z soczewicy idealne pasują na przystawkę. Będą także świetnym uzupełnieniem menu imprezowego. Zaskoczenie gości gwarantowane!

Czy wiesz, że?

Proso jest uprawiane od tysięcy lat, szczególnie w suchych regionach Afryki i Azji Południowej. Roślina idealnie rozwija się nawet na mało żyznych glebach, a dziś najczęściej wykorzystywana jest w postaci kaszki lub mąki do wyrobu naleśników i pieczywa.

Dla urozmaicenia:

Ksylitol z powodzeniem możesz zastąpić miodem lub syropem klonowym.