Babeczki z jabłkami i cynamonem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

9

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon.

Krok 2

Do innego naczynia wbić jajko, dodać roztopioną Kasię i mleko.

Krok 3

Wymieszać i wlać do suchych składników.

Krok 4

Pokrojone w kratkę jabłka dodać do ciasta i wymieszać.

Krok 5

Papierowe foremki włożyć do formy na babeczki i wlać ciasto ( do ¾ wysokości).

Krok 6

Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki z jabłkami i cynamonemBabeczki z jabłkami i cynamonem

Babeczki z jabłkami i cynamonem są znakomite, kiedy planujesz podać poręczne słodkie przekąski na przyjęciu lub po prostu masz ochotę na szybkie mini wypieki. Aby się udały, niezbędne jest oddzielenie składników mokrych od suchych, a następnie połączenie ich w masę. W jednej z misek wymieszaj zatem: przesianą mąkę, cukier (wybierz drobnoziarnisty lub kryształ, klasyczny albo trzcinowy), proszek do pieczenia i cynamon; natomiast w drugiej: jajko, roztopioną kostkę do pieczenia oraz mleko. Składniki z obu naczyń połącz ze sobą. Pamiętaj, aby proces ten trwał możliwie krótko – zbyt długie wyrabianie ciasta spowoduje, że babeczki nie wyrosną. Do masy dodaj również pokrojone jabłka. Wybierz kwaśne lub półkwaśne owoce, których smak dobrze skontrastuje się ze słodką podstawą mini wypieków. Masą wypełnij papierowe papilotki do ¾ wysokości, przełóż je do specjalnej formy na babeczki, a następnie przełóż do dobrze rozgrzanego piekarnika. Gotowe mini wypieki podawaj po wcześniejszym wystudzeniu. Przed serwowaniem posyp je cukrem pudrem lub rozsmaruj na ich wierzchu domową polewę. Miłego pieczenia.