Babeczki z jabłkami i cynamonem – muffinki | Przepisy.pl pixel

Babeczki z jabłkami i cynamonem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

388 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

464 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

120 mililitrów

120 gramów

2 sztuki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i cynamon z Wietnamu Knorr.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 1

Krok 2

Do drugiej miski wbij jajko, dodaj mleko i roztopione w rondlu i schłodzone masło, wymieszaj. Wlej do suchych składników i ponownie dobrze wymieszaj ze sobą.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Pokrój w kostkę jabłka i dodaj do ciasta, wymieszaj.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Papierowe papiloty włóż do formy na babeczki i wlej ciasto (do ¾ wysokości). Piecz w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez 30 minut.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 4

Krok 5

Na upieczone, jeszcze ciepłe babeczki, zetrzyj na tarce kawałki czekolady.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki z jabłkami i cynamonemBabeczki z jabłkami i cynamonem

Jabłka i cynamon to połączenie wręcz idealne, stosowane z sukcesem w różnych deserach. Nawet klasyczna polska szarlotka, wzbogacona odrobiną cynamonu nabiera zupełnie innego wyrazu. Jeśli również i wy należycie do grona miłośników aromatu jabłkowo-cynamonowego, wypróbujcie nasz przepis na pyszne babeczki. To propozycja, którą wykorzystacie zawsze! Muffinki z jabłkami są doskonałym pomysłem na deserowe menu w typie „finger food”, serwowane podczas domowych przyjęć. Pamiętajcie jedynie, aby przygotować więcej cynamonowych babeczek – zapewniamy, że szybko znikają ze stołu!

Dla kogo?

Babeczki z jabłkami i cynamonem to propozycja dla miłośników tradycyjnych deserów w nowoczesnej odsłonie.

Na jaką okazję?

Babeczki idealnie sprawdzą się podczas domowych imprez czy rodzinnych spotkań. Są również doskonałym pomysłem na deser „na wynos”, zabierany do pracy czy w długą podróż.

Czy wiesz, że?

Cynamonowce obejmują blisko 250 gatunków różnych drzew. Najbardziej cenionym, pod względem kulinarnym, jest cynamonowiec cejloński. Jego korę łatwo rozpoznacie w sklepie, ponieważ zwija się w charakterystyczny kształt dwururki i ma jasną, żółtobrązową barwę.

Dla urozmaicenia:

Muffinki z jabłkiem będą idealnie smakować z odrobiną bitej śmietany, którą możecie umieścić bezpośrednio na babeczce, ozdabiając ją liściem świeżej mięty.