Przepisy na Muffinki z owocami
4 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Muffinki z owocami
Muffinki to świetny sposób na smaczne i poręczne wypieki. Do uatrakcyjnienia smaku ciasta możesz użyć wielu rodzajów owoców. W szczególności sprawdzą się te, które są niewielkich rozmiarów, czyli np. jagody, poziomki czy borówki. Większe należy przed użyciem podzielić na mniejsze kawałki. Zanim jednak umieścisz owoce w muffinkach, warto znać odpowiedź na pytanie: jak przygotować perfekcyjne ciasto – bazę do tych wypieków? Koniecznie zastosuj się do poniższych wskazówek. Najpierw rozpuść kostkę do pieczenia z cukrem i całość odstaw do ostygnięcia. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jeśli chcesz przygotować muffinki w wersji czekoladowej, dodaj do nich również kakao. Decydując się na taki dodatek, pamiętaj o tym, aby ograniczyć ilość mąki. Zadbaj również o to, aby wszystkie suche składniki przesiać przez sito – dzięki temu unikniesz w cieście nieestetycznych grudek. Dopiero później połącz zawartość obu naczyń. Ciasto na muffiny nie musi być dokładnie wymieszane. Są tacy, którzy twierdzą, że najlepsze efekty osiąga się, kiedy miesza się je widelcem. Następnie ciasto przełóż do papierowych foremek. W każdej z nich umieść tyle masy, aby zapełniła połowę wysokości. Jeśli planujesz umieścić owoce na wierzchu ciasta, warto wcześniej oprószyć je cienką warstwą mąki. Dzięki takiemu zabiegowi nie opadną na dno miniwypieków. Muffinki możesz dodatkowo posypać samodzielnie przygotowanymi wiórkami czekolady. Wystarczy, że tabliczkę schłodzisz w lodówce i zetrzesz ją na grubych oczkach tarki. Gotowe wypieki możesz również oprószyć równomierną warstwą cukru pudru lub rozsmarować na nich dowolny rodzaj lukru. Sprawdzą się także polewy czekoladowe. Nim zastygną, warto umieścić na nich wiórki kokosowe lub drobno posiekane orzechy. Koniecznie sprawdź przepisy z tej kategorii. Przygotujesz dzięki nim smaczne muffinki, które będą pasowały na wiele okazji, np. do popołudniowej kawy. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o naszych propozycjach. Smacznego.