Przepisy na Muffinki z owocami
4 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Muffinki z owocami
Muffinki to świetny sposób na smaczne i poręczne wypieki. Do uatrakcyjnienia smaku ciasta możesz użyć wielu rodzajów owoców. W szczególności sprawdzą się te, które są niewielkich rozmiarów, czyli np. jagody, poziomki czy borówki. Większe należy przed użyciem podzielić na mniejsze kawałki. Zanim jednak umieścisz owoce w muffinkach, warto znać odpowiedź na pytanie: jak przygotować perfekcyjne ciasto – bazę do tych wypieków? Koniecznie zastosuj się do poniższych wskazówek. Najpierw rozpuść kostkę do pieczenia z cukrem i całość odstaw do ostygnięcia. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jeśli chcesz przygotować muffinki w wersji czekoladowej, dodaj do nich również kakao. Decydując się na taki dodatek, pamiętaj o tym, aby ograniczyć ilość mąki. Zadbaj również o to, aby wszystkie suche składniki przesiać przez sito – dzięki temu unikniesz w cieście nieestetycznych grudek. Dopiero później połącz zawartość obu naczyń. Ciasto na muffiny nie musi być dokładnie wymieszane. Są tacy, którzy twierdzą, że najlepsze efekty osiąga się, kiedy miesza się je widelcem. Następnie ciasto przełóż do papierowych foremek. W każdej z nich umieść tyle masy, aby zapełniła połowę wysokości. Jeśli planujesz umieścić owoce na wierzchu ciasta, warto wcześniej oprószyć je cienką warstwą mąki. Dzięki takiemu zabiegowi nie opadną na dno miniwypieków. Muffinki możesz dodatkowo posypać samodzielnie przygotowanymi wiórkami czekolady. Wystarczy, że tabliczkę schłodzisz w lodówce i zetrzesz ją na grubych oczkach tarki. Gotowe wypieki możesz również oprószyć równomierną warstwą cukru pudru lub rozsmarować na nich dowolny rodzaj lukru. Sprawdzą się także polewy czekoladowe. Nim zastygną, warto umieścić na nich wiórki kokosowe lub drobno posiekane orzechy. Koniecznie sprawdź przepisy z tej kategorii. Przygotujesz dzięki nim smaczne muffinki, które będą pasowały na wiele okazji, np. do popołudniowej kawy. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o naszych propozycjach. Smacznego.