Przepisy na Ciasta z malinami
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasta z malinami
Chcesz poczuć smak lata? Doskonale nadają się do tego ciasta z sezonowymi owocami. Kiedy brak już świeżych, do pieczenia wykorzystaj mrożone. Maliny to owoce, które nadają się do tego bardzo dobrze. Decydując się na ich mrożoną wersję, użyj ich od razu, bez rozmrażania. Świetnie komponują się z różnymi rodzajami ciast – dodasz je do biszkoptu, kruchej tarty, bezy, ciasta ucieranego czy babeczek – w każdej wersji będą równie smacznie. Obtocz je przed dodaniem do ciasta w mące ziemniaczanej, by nie straciły zbyt dużo soku. Dodaj do nich krem czekoladowy, śmietankowy lub waniliowy. Szukasz innych inspiracji? Spróbuj, jak smakują w z innymi owocami, zapieczone pod kruszonką. Połącz je w tym celu z rabarbarem albo morelami i porzeczkami. Zrób to w dużej formie do tarty lub w koklikach, małych naczyniach żaroodpornych. Najlepiej będą smakowały na ciepło, ozdobione kulką lodów waniliowych lub owocowych. Maliny to również odpowiedni dodatek do tortów. Dzięki swoim niewielkim rozmiarom nadają się do tego, by tworzyć z nich dekoracje – upiecz np. tort z malinowym ombre i ozdób go owocową koroną. Wypiek będzie prosty i elegancki, sprawdzi się na wiele różnych okazji. Malin użyjesz do dekoracji również podczas przygotowywania muffinów. Ułóż je na wierzchu surowego jeszcze ciastka lub zrób to po upieczeniu, jeśli użyjesz dodatkowo kremu lub bitej śmietany. Na bazie białek jaj oraz białej i gorzkiej czekolady przygotuj delikatną, słodką piankę, której smak przełamiesz za pomocą malin. Dodaj do niej także inne leśne owoce np. borówki albo jeżyny. Podawaj schłodzoną, udekorowaną listkami świeżej mięty i startą czekoladą. Lubisz ciasta miodowe? Często piecze się je z kremem lub orzechami, spróbuj zrobić je także w wersji malinowej. Wierzch posyp płatkami migdałów albo przygotuj biały lukier. Maliny dobrze urozmaicą ciasta z galaretką. Podziel je na części. Jedną z nich dodaj do bitej śmietany i użyj go do przełożenia blatów z biszkoptu. Drugą ułóż na wierzchu ciasta i zalej tężejącą galaretką. Zainspiruj się naszymi przepisami na ciasta z malinami. Smacznego!