Ciasta z malinami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z malinami

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z malinamiCiasta z malinami

Chcesz poczuć smak lata? Doskonale nadają się do tego ciasta z sezonowymi owocami. Kiedy brak już świeżych, do pieczenia wykorzystaj mrożone. Maliny to owoce, które nadają się do tego bardzo dobrze. Decydując się na ich mrożoną wersję, użyj ich od razu, bez rozmrażania. Świetnie komponują się z różnymi rodzajami ciast – dodasz je do biszkoptu, kruchej tarty, bezy, ciasta ucieranego czy babeczek – w każdej wersji będą równie smacznie. Obtocz je przed dodaniem do ciasta w mące ziemniaczanej, by nie straciły zbyt dużo soku. Dodaj do nich krem czekoladowy, śmietankowy lub waniliowy. Szukasz innych inspiracji? Spróbuj, jak smakują w z innymi owocami, zapieczone pod kruszonką. Połącz je w tym celu z rabarbarem albo morelami i porzeczkami. Zrób to w dużej formie do tarty lub w koklikach, małych naczyniach żaroodpornych. Najlepiej będą smakowały na ciepło, ozdobione kulką lodów waniliowych lub owocowych. Maliny to również odpowiedni dodatek do tortów. Dzięki swoim niewielkim rozmiarom nadają się do tego, by tworzyć z nich dekoracje – upiecz np. tort z malinowym ombre i ozdób go owocową koroną. Wypiek będzie prosty i elegancki, sprawdzi się na wiele różnych okazji. Malin użyjesz do dekoracji również podczas przygotowywania muffinów. Ułóż je na wierzchu surowego jeszcze ciastka lub zrób to po upieczeniu, jeśli użyjesz dodatkowo kremu lub bitej śmietany. Na bazie białek jaj oraz białej i gorzkiej czekolady przygotuj delikatną, słodką piankę, której smak przełamiesz za pomocą malin. Dodaj do niej także inne leśne owoce np. borówki albo jeżyny. Podawaj schłodzoną, udekorowaną listkami świeżej mięty i startą czekoladą. Lubisz ciasta miodowe? Często piecze się je z kremem lub orzechami, spróbuj zrobić je także w wersji malinowej. Wierzch posyp płatkami migdałów albo przygotuj biały lukier. Maliny dobrze urozmaicą ciasta z galaretką. Podziel je na części. Jedną z nich dodaj do bitej śmietany i użyj go do przełożenia blatów z biszkoptu. Drugą ułóż na wierzchu ciasta i zalej tężejącą galaretką. Zainspiruj się naszymi przepisami na ciasta z malinami. Smacznego!