Zastanawiacie się, jak wykorzystać mięso z rosołu? Nic dziwnego, bo możliwości jest naprawdę sporo... i czasem trudno się zdecydować, na co ma się większą ochotę: na ulubione krokiety, pierogi czy pyzy z mięsem, chrupiące rożki białostockie czy azjatyckie pierożki? A może jednak pastę do pieczywa albo pasztet?
Co zrobić z mięsa z rosołu w mniej niż pół godziny?
Macie mięso z rosołu, ale brakuje wam czasu na to, aby coś z niego przygotować? Spokojnie, jest na to rada. Aby zrobić coś pysznego z mięsa z rosołu wcale nie trzeba dużo czasu i pracy. Zawsze można po prostu obsmażyć mięso na patelni – na przykład z krążkami cebuli. Do tego ziemniaki, dowolna surówka i... obiad wyczarowany! Bez względu na to, czy gotowaliście rosół na mięsie wołowym, czy drobiowym.
Jeśli do gotowania rosołu użyliście udek kurczaka, możecie też upiec je na grillu. W cieniutkich plastrach boczku i marynacie z miodu i musztardy. Dokładny przepis na to niezwykle proste danie znajdziecie tutaj.
Pamiętajcie, że mięso z rosołu zawsze można też zmielić i zamrozić. Przyda się, kiedy czas pozwoli na przygotowanie potraw wymagających nieco więcej pracy.
Paszteciki, krokiety, pierożki i rożki
Ze zmielonego z przesmażoną cebulą i doprawionego pieprzem mięsa z rosołu zrobicie również nadzienie do pysznych pasztecików z ciasta drożdżowego. Można je również przygotować z gotowego ciasta francuskiego lub ciasta phylo.
A co powiecie na krokiety? Na przykład klasyczne z mięsem lub z farszem mięsno-grzybowym, idealne do czystego barszczyku. Polecamy również krokiety z mięsem i żółtym serem, które najlepiej smakują w towarzystwie ulubionych sałat lub innych warzyw.
Co jeszcze można zrobić z mięsa z rosołu? Oczywiście pierogi z mięsem! A jeśli macie apetyt na orientalne smaki – pierożki azjatyckie.
Koniecznie wypróbujcie też nasz przepis na tradycyjne rożki białostockie w kształcie rogalików!
Jak jeszcze wykorzystać mięso z rosołu? Nie tylko na obiad!
Z mięsa drobiowego, które gotowało się w rosole, możecie przygotować również smaczną pastę do smarowania pieczywa, idealną na śniadania lub kolacje. Może to być na przykład pasta litewska, która jest świetną alternatywą dla wędlin czy sera. Mięso wystarczy zmielić z jajkami ugotowanymi na twardo i połączyć z keczupem, majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem.
Mięso z rosołu może również przydać się do pasztetu, który świetnie smakuje nie tylko podczas wielkanocnego śniadania.
Mamy nadzieję, że wiecie już, jak wykorzystać mięso z rosołu i przy najbliższej okazji wypróbujecie któryś z powyższych przepisów.
Komentarze (0)