Rożki białostockie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rożki białostockie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
481 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

1 szklanka

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

2 łyżki

100 gramów

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uda ugotuj do miękkości najlepiej przygotowując rosół. Po ugotowaniu wywaru mięso oddziel od kości, rozdrobnij szatkując je nożem.

Rożki białostockie - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj w mundurku do miękkości, ostudź, obierz, przeciśnij przez praskę, 2 jaja ugotuj na twardo, obierz, posiekaj. Posiekaj również natkę pietruszki. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją na oleju.

Rożki białostockie - Krok 2

Krok 3

W misce połącz mięso z kurczaka, posiekane jaja, cebulę, natkę pietruszki, przyprawę do złotego kurczaka.

Rożki białostockie - Krok 3

Krok 4

Z ciasta (mąka, ziemniaki, 1 jajko) uformuj gruby wałek, następnie odcinaj porcje po ok. 3 cm. Rozpłaszcz każdą porcję w dłoni na gruby placek. Ciasto zroluj, sklejając farsz w środku i formuj w kształt rożka.

Rożki białostockie - Krok 4

Krok 5

Rożki panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone rożki osącz z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Rożki białostockie - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać np. pestki słonecznika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rożki białostockieRożki białostockie

Frytki, kopytka, purée… Ziemniaki już dawno przestały być tylko pospolitym dodatkiem do dania głównego. Mają charakterek i potrafią „pokazać rogi”, a mówiąc dokładniej – rożki białostockie. To wariacja na temat krokietów i placuszków ziemniaczanych, która zaskakuje już samym wyglądem. Sprawdź, co kryje się w ich wnętrzu!

Dla kogo?

Dla spryciarzy! Z udek kurczaka ugotuj rosół, a mięso wykorzystaj do delikatnego farszu. Dwudaniowy obiad masz z głowy! Rożki białostockie to sprawdzony sposób na efektywne wykorzystanie swoich zapasów.

Na jaką okazję?

Rożki białostockie doskonale smakują przy stole nakrytym białym obrusem, ale także w plenerze! Zabierz je na piknik – w letni, ciepły dzień możesz nie mieć ochoty na gorące potrawy prosto z patelni.

Czy wiesz, że?

Ziemniak doczekał się własnego pomnika. We wsi Biesiekierz można podziwiać 9–metrową budowlę.

Dla urozmaicenia:

Jeśli czerwony barszcz, to koniecznie z rożkami białostockimi! Z powodzeniem zastąpią dobrze znane krokiety i paszteciki.