Rożki białostockie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rożki białostockie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
481 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

1 szklanka

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

2 łyżki

100 gramów

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uda ugotuj do miękkości najlepiej przygotowując rosół. Po ugotowaniu wywaru mięso oddziel od kości, rozdrobnij szatkując je nożem.

Rożki białostockie - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj w mundurku do miękkości, ostudź, obierz, przeciśnij przez praskę, 2 jaja ugotuj na twardo, obierz, posiekaj. Posiekaj również natkę pietruszki. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją na oleju.

Rożki białostockie - Krok 2

Krok 3

W misce połącz mięso z kurczaka, posiekane jaja, cebulę, natkę pietruszki, przyprawę do złotego kurczaka.

Rożki białostockie - Krok 3

Krok 4

Z ciasta (mąka, ziemniaki, 1 jajko) uformuj gruby wałek, następnie odcinaj porcje po ok. 3 cm. Rozpłaszcz każdą porcję w dłoni na gruby placek. Ciasto zroluj, sklejając farsz w środku i formuj w kształt rożka.

Rożki białostockie - Krok 4

Krok 5

Rożki panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone rożki osącz z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Rożki białostockie - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać np. pestki słonecznika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rożki białostockie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rożki białostockieRożki białostockie

Frytki, kopytka, purée… Ziemniaki już dawno przestały być tylko pospolitym dodatkiem do dania głównego. Mają charakterek i potrafią „pokazać rogi”, a mówiąc dokładniej – rożki białostockie. To wariacja na temat krokietów i placuszków ziemniaczanych, która zaskakuje już samym wyglądem. Sprawdź, co kryje się w ich wnętrzu!

Dla kogo?

Dla spryciarzy! Z udek kurczaka ugotuj rosół, a mięso wykorzystaj do delikatnego farszu. Dwudaniowy obiad masz z głowy! Rożki białostockie to sprawdzony sposób na efektywne wykorzystanie swoich zapasów.

Na jaką okazję?

Rożki białostockie doskonale smakują przy stole nakrytym białym obrusem, ale także w plenerze! Zabierz je na piknik – w letni, ciepły dzień możesz nie mieć ochoty na gorące potrawy prosto z patelni.

Czy wiesz, że?

Ziemniak doczekał się własnego pomnika. We wsi Biesiekierz można podziwiać 9–metrową budowlę.

Dla urozmaicenia:

Jeśli czerwony barszcz, to koniecznie z rożkami białostockimi! Z powodzeniem zastąpią dobrze znane krokiety i paszteciki.