
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
1 szklanka
3 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
2 łyżki
100 gramów
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uda ugotuj do miękkości najlepiej przygotowując rosół. Po ugotowaniu wywaru mięso oddziel od kości, rozdrobnij szatkując je nożem.

Krok 2
Ziemniaki ugotuj w mundurku do miękkości, ostudź, obierz, przeciśnij przez praskę, 2 jaja ugotuj na twardo, obierz, posiekaj. Posiekaj również natkę pietruszki. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją na oleju.

Krok 3
W misce połącz mięso z kurczaka, posiekane jaja, cebulę, natkę pietruszki, przyprawę do złotego kurczaka.

Krok 4
Z ciasta (mąka, ziemniaki, 1 jajko) uformuj gruby wałek, następnie odcinaj porcje po ok. 3 cm. Rozpłaszcz każdą porcję w dłoni na gruby placek. Ciasto zroluj, sklejając farsz w środku i formuj w kształt rożka.

Krok 5
Rożki panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone rożki osącz z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z kwaśną śmietaną.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać np. pestki słonecznika.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rożki białostockie
Frytki, kopytka, purée… Ziemniaki już dawno przestały być tylko pospolitym dodatkiem do dania głównego. Mają charakterek i potrafią „pokazać rogi”, a mówiąc dokładniej – rożki białostockie. To wariacja na temat krokietów i placuszków ziemniaczanych, która zaskakuje już samym wyglądem. Sprawdź, co kryje się w ich wnętrzu!
Dla kogo?
Dla spryciarzy! Z udek kurczaka ugotuj rosół, a mięso wykorzystaj do delikatnego farszu. Dwudaniowy obiad masz z głowy! Rożki białostockie to sprawdzony sposób na efektywne wykorzystanie swoich zapasów.
Na jaką okazję?
Rożki białostockie doskonale smakują przy stole nakrytym białym obrusem, ale także w plenerze! Zabierz je na piknik – w letni, ciepły dzień możesz nie mieć ochoty na gorące potrawy prosto z patelni.
Czy wiesz, że?
Ziemniak doczekał się własnego pomnika. We wsi Biesiekierz można podziwiać 9–metrową budowlę.
Dla urozmaicenia:
Jeśli czerwony barszcz, to koniecznie z rożkami białostockimi! Z powodzeniem zastąpią dobrze znane krokiety i paszteciki.