
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
1 szklanka
3 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
2 łyżki
100 gramów
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uda ugotuj do miękkości najlepiej przygotowując rosół. Po ugotowaniu wywaru mięso oddziel od kości, rozdrobnij szatkując je nożem.

Krok 2
Ziemniaki ugotuj w mundurku do miękkości, ostudź, obierz, przeciśnij przez praskę, 2 jaja ugotuj na twardo, obierz, posiekaj. Posiekaj również natkę pietruszki. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją na oleju.

Krok 3
W misce połącz mięso z kurczaka, posiekane jaja, cebulę, natkę pietruszki, przyprawę do złotego kurczaka.

Krok 4
Z ciasta (mąka, ziemniaki, 1 jajko) uformuj gruby wałek, następnie odcinaj porcje po ok. 3 cm. Rozpłaszcz każdą porcję w dłoni na gruby placek. Ciasto zroluj, sklejając farsz w środku i formuj w kształt rożka.

Krok 5
Rożki panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone rożki osącz z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z kwaśną śmietaną.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać np. pestki słonecznika.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rożki białostockie
Frytki, kopytka, purée… Ziemniaki już dawno przestały być tylko pospolitym dodatkiem do dania głównego. Mają charakterek i potrafią „pokazać rogi”, a mówiąc dokładniej – rożki białostockie. To wariacja na temat krokietów i placuszków ziemniaczanych, która zaskakuje już samym wyglądem. Sprawdź, co kryje się w ich wnętrzu!
Dla kogo?
Dla spryciarzy! Z udek kurczaka ugotuj rosół, a mięso wykorzystaj do delikatnego farszu. Dwudaniowy obiad masz z głowy! Rożki białostockie to sprawdzony sposób na efektywne wykorzystanie swoich zapasów.
Na jaką okazję?
Rożki białostockie doskonale smakują przy stole nakrytym białym obrusem, ale także w plenerze! Zabierz je na piknik – w letni, ciepły dzień możesz nie mieć ochoty na gorące potrawy prosto z patelni.
Czy wiesz, że?
Ziemniak doczekał się własnego pomnika. We wsi Biesiekierz można podziwiać 9–metrową budowlę.
Dla urozmaicenia:
Jeśli czerwony barszcz, to koniecznie z rożkami białostockimi! Z powodzeniem zastąpią dobrze znane krokiety i paszteciki.