Sos z korniszonów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos z korniszonów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

112 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

4 łyżki

2 dekagramy

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Sos pomidorowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Gotuj, aż dobrze zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

Sos z korniszonów - Krok 1

Krok 2

Sardynki rozetrzyj.

Sos z korniszonów - Krok 2

Krok 3

Opłucz kapary z zalewy. Pokrój ogórki w kostkę. Do sardynek dodaj ogórki oraz opłukane kapary i ketchup.

Sos z korniszonów - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki. Sos z korniszonów podawaj do jaj i ryb.

Sos z korniszonów - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 15.01.2019

    Mam zapisany ten przepis.Uzyję go. Haha.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos z korniszonów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos z korniszonów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos z korniszonów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos z korniszonów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos z korniszonów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos z korniszonów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos z korniszonów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos z korniszonów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos z korniszonówSos z korniszonów

Korniszony dodasz nie tylko do sałatki – ich wyrazisty smak będzie świetnie komponował się z pomidorowym sosem. Aby go przyrządzić, będziesz potrzebować błyskawicznego sosu pomidorowego w proszku, który po wymieszaniu z wodą i zagotowaniu nabierze gęstej konsystencji. Sardynki z puszki – w sosie własnym lub oleju – rozetrzyj za pomocą widelca, by powstała jednolita masa. Smak potrawy wzbogacą także kwaskowate kapary, odsączone z zalewy i opłukane pod bieżącą wodą. Korniszony pokrój w drobną kostkę i dodaj je do rozgniecionych sardynek – razem z kaparami oraz łagodnym ketchupem. Jeśli preferujesz bardziej pikantne potrawy, ten ostatni zamień na ostry. Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Podawaj go na ciepło lub w wersji schłodzonej jako dodatek do pieczonych, smażonych i wędzonych ryb. Wykorzystasz go także jako dressing do ugotowanych na twardo jajek. Stworzysz smaczną przekąskę, jeśli całość posypiesz posiekanym koperkiem. Do jakich dań podasz sos z korniszonów? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.