Składniki
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w plastry cebulę.
Krok 2
Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj 2 minuty.
Dobra rada:
Szczypta tymianku idealnie skomponuje się ze smakiem cebuli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos cebulowy
Sos cebulowy będzie dobrym dodatkiem do mięs, makaronów, kopytek i różnych rodzajów kaszy. Słodkawy i delikatnie pikantny nie wymaga użycia wielu składników, jest aksamitny i wyrazisty. Dobrze podkreśla smak dań oraz przekąsek. Aby go przyrządzić, smaży się pokrojoną w plastry cebulę na oleju, co łagodzi nieco ostrość tego warzywa. Następnie zalewa się całość wodą i dodaje esencję do sosu cebulowego, dzięki której dip będzie dobrze doprawiony. Świetnie komponują się z nim również zioła, np. tymianek, rozmaryn lub zioła prowansalskie. Tego rodzaju sos sprawdzi się też, jeśli podasz go do pierogów. Będzie także dobrze współgrał z gotowanymi warzywami. Przygotowując go, pamiętaj, by nie przypalić cebuli, tylko zeszklić ją delikatnie, nadając jej złoty kolor. Polane sosem potrawy dekoruj natką pietruszki, gałązką tymianku lub krążkami świeżej cebuli. Można też dusić w nim różnego rodzaju mięsa, podkreślając tym samym ich smak. Jeśli masz ochotę na wyrazisty dodatek, zapoznaj się z przepisem na sos cebulowy!