Sos cebulowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos cebulowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

219 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w plastry cebulę.

Sos cebulowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj 2 minuty.

Sos cebulowy - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szczypta tymianku idealnie skomponuje się ze smakiem cebuli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sos waniliowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos cebulowySos cebulowy

Sos cebulowy będzie dobrym dodatkiem do mięs, makaronów, kopytek i różnych rodzajów kaszy. Słodkawy i delikatnie pikantny nie wymaga użycia wielu składników, jest aksamitny i wyrazisty. Dobrze podkreśla smak dań oraz przekąsek. Aby go przyrządzić, smaży się pokrojoną w plastry cebulę na oleju, co łagodzi nieco ostrość tego warzywa. Następnie zalewa się całość wodą i dodaje esencję do sosu cebulowego, dzięki której dip będzie dobrze doprawiony. Świetnie komponują się z nim również zioła, np. tymianek, rozmaryn lub zioła prowansalskie. Tego rodzaju sos sprawdzi się też, jeśli podasz go do pierogów. Będzie także dobrze współgrał z gotowanymi warzywami. Przygotowując go, pamiętaj, by nie przypalić cebuli, tylko zeszklić ją delikatnie, nadając jej złoty kolor. Polane sosem potrawy dekoruj natką pietruszki, gałązką tymianku lub krążkami świeżej cebuli. Można też dusić w nim różnego rodzaju mięsa, podkreślając tym samym ich smak. Jeśli masz ochotę na wyrazisty dodatek, zapoznaj się z przepisem na sos cebulowy!