Sos cebulowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos cebulowy

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

240 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku lub na patelni, na której przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w plastry cebulę.

Sos cebulowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj 2 minuty.

Sos cebulowy - Krok 2
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szczypta tymianku idealnie skomponuje się ze smakiem cebuli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos cebulowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos cebulowySos cebulowy

Sos cebulowy będzie dobrym dodatkiem do mięs, makaronów, kopytek i różnych rodzajów kaszy. Słodkawy i delikatnie pikantny nie wymaga użycia wielu składników, jest aksamitny i wyrazisty. Dobrze podkreśla smak dań oraz przekąsek. Aby go przyrządzić, smaży się pokrojoną w plastry cebulę na oleju, co łagodzi nieco ostrość tego warzywa. Następnie zalewa się całość wodą i dodaje esencję do sosu cebulowego, dzięki której dip będzie dobrze doprawiony. Świetnie komponują się z nim również zioła, np. tymianek, rozmaryn lub zioła prowansalskie. Tego rodzaju sos sprawdzi się też, jeśli podasz go do pierogów. Będzie także dobrze współgrał z gotowanymi warzywami. Przygotowując go, pamiętaj, by nie przypalić cebuli, tylko zeszklić ją delikatnie, nadając jej złoty kolor. Polane sosem potrawy dekoruj natką pietruszki, gałązką tymianku lub krążkami świeżej cebuli. Można też dusić w nim różnego rodzaju mięsa, podkreślając tym samym ich smak. Jeśli masz ochotę na wyrazisty dodatek, zapoznaj się z przepisem na sos cebulowy!