
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
250 mililitrów
400 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Przesmażamy razem na odrobinie oleju.
Krok 2
Paprykę (można wcześniej obrać) kroimy w paski, a cukinię w półplasterki. Pomidory kroimy w ósemki, a następnie w kostkę. Dodajemy do kiełbasy.
Krok 3
Całość przesmażamy 10 minut, po czym dodajemy Fix Leczo rozrobiony w wodzie. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 15 minut. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo
Masz ochotę na pyszne jednogarnkowe danie? Proponowany przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Leczo przygotujesz na obiad, ale sprawdzi się również jako ciepła kolacja. Do garnka pokrój cebulę i kiełbasę (możesz wykorzystać dowolny rodzaj mięsa, a danie będzie smakowało tak samo dobrze). Składniki smaż razem na małym ogniu, do czasu aż cebula zacznie się rumienić. Następnie wkrój pozostałe warzywa: paprykę, cukinię i pomidory. Swoją potrawę urozmaicisz, dodając do niej pieczarki i bakłażana (z powodzeniem zastąpisz nim cukinię). Smaż przez kolejne kilka minut, po czym dodaj Fix i gotuj jeszcze przez jakiś czas. Pamiętaj, że im dłużej dusisz leczo, tym lepszy smak uzyskasz. Jeśli przyrządzisz go za dużo, nie przejmuj się, danie doskonale nadaje się do wekowania – w tym celu wyparz słoiki, wlej do nich leczo i mocno zakręć. Odłóż na dwa lub trzy dni, i gotowe. Tak przygotowaną potrawę serwuj ze świeżą pajdą chleba, posmarowanego serkiem z dodatkiem papryki lub chrzanu. Zainspiruj się proponowanym przepisem. Smacznego.