Tajska zupa chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajska zupa chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
355 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

400 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulę, czosnek i chilli. Dodaj trawę cytrynową.

Krok 2

Przygotuj bulion. Wlej 1 l wody i zagotuj, dodaj kostki Knorr, liść cytrynowy i zmniejsz ogień. Gotuj 10 minut.

Krok 3

Zupę dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i cukrem. Makaron zalej w miseczce wrzącą wodą, przykryj i odstaw na kilka minut.

Krok 4

Gotowy makaron dodaj do zupy. Kolendrę pokrój drobno i również dodaj do zupy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Świetnym dodatkiem do takiej zupy będzie również gotowany kurczak pokrojony w cienkie paseczki.

1

Opinie o przepisie

  • Maciej

    Maciej , 25.02.2023

    Przepis ciekawy ale dodał bym jeszcze odrobine sosu sojowego w trakcie gotowania i dla intensywności smaku w trakcie smażenia cebuli z czosnkiem i chilli dorzucił bym starty imbir- wystarczy 1 cm. Jutro zrobię według przepisu z tymi dwoma dodatkami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajska zupa chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajska zupa chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajska zupa chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajska zupa chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajska zupa chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajska zupa chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajska zupa chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajska zupa chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tajska zupa chiliTajska zupa chili

W garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulę, czosnek i chilli. Dodaj trawę cytrynową.