Olej sezamowy – do czego stosować ten składnik?

Spośród wielu dostępnych olejów sporą popularnością cieszy się ostatnio olej sezamowy. Do czego będzie pasować i skąd wynika jego rosnące znaczenie? Jak smakuje i z czym najlepiej go łączyć? Podpowiadamy!

Charakterystyczny smak, kolor i aromat

Mówi się, że olej sezamowy jest najstarszym olejem świata. Znany jest głównie z kuchni azjatyckiej, ale szybko zdobywa wielu zwolenników również na starym kontynencie.

Niezwykle aromatyczny i delikatnie orzechowy w smaku olej sezamowy będzie ciekawym uzupełnieniem naszej diety, niezależnie od tego jaką kuchnię preferujemy. Powstaje w wyniku procesu tłoczenia metodą na zimno nasion sezamu, dzięki czemu zachowuje wszystkie składniki odżywcze. Nie nadaje się jednak do długotrwałego smażenia – toleruje temperaturę do 70°C. Wysokie temperatury mają na niego bardzo negatywny wpływ. Pod ich wpływem traci swoje właściwości i zmienia smak – staje się nieprzyjemnie gorzki.

Warto zwrócić uwagę na sposób przechowywania oliwy sezamowej. Tego rodzaju produkty powinny być przechowywane w butelkach wykonanych z ciemnego szkła, bez dostępu do światła słonecznego. Nie lubią wysokich temperatur, więc dobrym miejscem będzie mocno zacieniona szafka w kuchni – o ile na co dzień nie panuje w niej wysoka temperatura. W ostateczności otwarty olej sezamowy możemy przechowywać w lodówce.

Jak jeść olej sezamowy, do czego używać?

Jak na co dzień wykorzystywać w kuchni olej sezamowy? Do czego pasuje? Olej z nasion sezamu to jeden z tłuszczy, który z powodzeniem możemy używać jako dressing do naszych sałatek. Idealnie sprawdzi się solo, jak również wzbogacony o ulubione przyprawy. Ze względu na swój charakterystyczny orzechowy posmak docenią go najwytrawniejsi smakosze. Z powodzeniem może zastąpić miejsce popularnej oliwy z oliwek czy tradycyjnego majonezu. Sałatka wzbogacona o olej sezamowy z pewnością zwrócić uwagę wszystkich gości.

Olej sezamowy będzie również dobrym dodatkiem do wielu innych potraw, które jadamy na co dzień. Jeśli lubimy różnego rodzaju zupy krem możemy serwować je skropione kilkoma kroplami oleju sezamowego – wzbogacimy w ten sposób smak zupy i zadbamy o ciekawą prezentację dania. Niewielką ilość oleju możemy dodać też do porannej owsianki czy warzywnego lub owocowego koktajlu.

Do czego jeszcze można dodawać olej sezamowy? Ze względu na swoje szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej ten rodzaj tłuszczu będzie idealnym produktem do przygotowywania dań orientalnych. Bez niego nie udałoby się przygotować idealnego ramenu czy klasycznej wersji hummusu. Będzie też świetnie komponował się z kaczką po pekińsku i wieloma innymi daniami orientalnymi.

Jaki olej sezamowy wybrać?

Na sklepowych półkach dostępne są dwa rodzaje oleju sezamowego, które różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale również kolorem. Olej z naturalnych nasion sezamu ma jasną barwę i bardziej neutralny smak. Z kolei oliwa wykonana z nasion prażonych charakteryzuje się wyraźniejszym, brązowym zabarwieniem oraz smakiem bardziej zbliżonym do orzecha. Który z nich warto wybrać? Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji oraz sposobu wykorzystania tego wartościowego tłuszczu.

Olej sezamowy – nie tylko w kuchni

W jaki jeszcze sposób można wykorzystać olej sezamowy? Do czego stosować ten produkt? Okazuje się, że olej sezamowy ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jako jeden z naturalnych olejów, o pięknym zapachu, doskonale sprawdzi się podczas masażu. Dzięki wielu cennym właściwościom będzie też dobrym produktem do pielęgnacji skóry – świetnie ją nawilży i może spowolnić procesy starzenia. Jeśli marzymy o pięknych, mocnych i lśniących włosach olej również sprawdzi się doskonale.