Dla zdrowia!

Olej lniany jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Mają one duże znaczenie dla zdrowia, ale organizm człowieka sam ich nie produkuje. Żywność to zatem najlepsza metoda dostarczenia tych wartościowych dla całego ciała składników. Olej lniany ma najwięcej kwasów omega-3 spośród wszystkich olejów. Substancje te przyczyniają się między innymi do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. W oleju jest też dużo witaminy E, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Dla zdrowia warto włączyć olej lniany do diety. Smacznego!
powrót do góryZainspiruj się!

Olej lniany nie należy do najpopularniejszych olejów, ale może okazać się przydatny w najróżniejszych przepisach. Dania z jego dodatkiem zyskują ciekawszy smak. W niektórych regionach używa się go do przygotowania potraw wigilijnych. Kapusta wigilijna z grzybami i grochem to z pozoru zwyczajne, ale smaczne danie, szczególnie wtedy, gdy dodamy do niego olej lniany. Śledzie są idealną potrawą na każdą okazję. Śledzie pod pierzynką z dodatkiem oleju lnianego wzbudzą zachwyt u wszystkich, dlatego warto podawać je w czasie ważnych uroczystości. Przepis na kapustę kiszoną duszoną to popularny dodatek do obiadu, który też potrzebuje odpowiedniego oleju podkreślającego wszystkie walory posiłku. Olej lniany może być składnikiem oryginalnej zupy. Warianka to danie na bazie kwasu z kiszonej kapusty, pochodzące z kuchni łemkowskiej. To tradycyjna potrawa, która będzie ciekawą nowością w większości jadłospisów. Miejsce dla oleju lnianego powinno znaleźć się także w głównych daniach obiadowych. Polędwiczki wieprzowe z serową panierką i sosem to wyrazista potrawa odpowiednia nie tylko na specjalne okazje. Olej lniany warto poznać bliżej i używać go na co dzień.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Olej lniany powstaje z nasion lnu zwyczajnego. Znany i ceniony był już w starożytnym Egipcie. Z czasem stracił na znaczeniu jako tłuszcz jadalny. Wpłynęły na to jego charakterystyczny smak i wysoka cena, lecz w ostatnim czasie znów wraca do łask.
- Olej lniany należy do olejów schnących, dlatego jest często wykorzystywany do celów przemysłowych, między innymi do produkcji farb olejnych i pokostu.
- Prawdopodobnie już w starożytności był stosowany przez artystów jako zabezpieczenie powierzchni malowideł i rzeźb.
- Olej lniany wykorzystuje się też w przemyśle kosmetycznym jako składnik olejków do ciała.
- Kupując olej lniany, sprawdź, czy na etykiecie znajdują się informacje, że jest tłoczony na zimno i nieoczyszczony. Ważne też, aby był wysokolinolenowy. Oznacza to, że zawiera około 50% kwasu alfa-linolenowego, czyli typu omega-3.
- Najlepszymi warunkami dla uprawy lnu zwyczajnego są tereny położone w chłodniejszym klimacie o umiarkowanym nasłonecznieniu. Roślina jest dobrze znana w Europie, Stanach Zjednoczonych, Ameryce Południowej oraz Azji.
Z czym to się je?

Wśród olejów lniany zasługuje na szczególną uwagę. Ma ciekawy, cierpki smak i wiele cennych właściwości. Powstaje z tłoczonych na zimno nasion lnu. Nie można go podgrzewać, dlatego nie nadaje się do smażenia. Możliwości kuchenne oleju lnianego najsmaczniej i najzdrowiej jest wykorzystywać w daniach na zimno. Bez problemu można znaleźć go sklepach, a późną jesienią warto rozglądać się za nim na bazarach i w warzywniakach. W tego typu miejscach dostępny jest świeży olej od lokalnych producentów. Po otwarciu należy spożyć go w ciągu kilku tygodni, więc lepiej kupić małą butelkę. Zapasy w dowolnym momencie można przecież uzupełnić. Olej lniany idealnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju sałatkach i surówkach. Szczegółowa wiedza na temat jego użycia nie jest konieczna. Wystarczy dodać go do przepisów, w których zwykle pojawia się zwykły olej lub oliwa. Na bazie oleju lnianego można z powodzeniem przygotować sos winegret. Do sałatki greckiej będzie w sam raz. Skrop olejem surówkę z kapusty, a zyskasz smaczny dodatek do obiadu. Olej lniany świetnie komponuje się również z surówką z kiszonej kapusty. W domowym pesto oliwę bez problemu zastąpisz olejem lnianym. Nie zapominaj o nim, przygotowując śledzie. W najprostszej wersji wystarczy pokroić rybę i cebulę, lekko skropić je octem i zalać olejem lnianym. Takiej przekąski na próżno szukać w sklepach. Ze względu na łatwą dostępność świeżo tłoczonego oleju jest on używany w wielu domach do przygotowania potraw wigilijnych. Kapusta, groch i kasza z olejem lnianym smakują wybornie. Nie trzeba czekać do świąt, by się o tym przekonać.
powrót do góry
Komentarze (0)