Kluski na parze z jogurtem truskawkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski na parze z jogurtem truskawkowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

750 mililitrów

3 łyżki

0.5 kilograma

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i pozostaw do wyrośnięcia.

Krok 2

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier, olej, pozostałą cześć mleka oraz powstały zaczyn z drożdży.

Krok 3

Wyrób ciasto tak, aby odchodziło od rąk, a następnie pozostaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Na średniej wielkości garnek połóż bawełnianą ściereczkę i dokładnie przymocuj. Garnek napełnij w połowie jego objętości wodą i zagotuj ją.

Krok 5

Z wyrośniętego ciasta formuj kluski i układaj na ściereczce. Paruj pod przykryciem około 10 minut.

Krok 6

Jogurt zmiksuj z truskawkami i miodem. Polej gotowe kluski.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
60 osób ogląda przepis:
Curry z kalafiora
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej