Kluski na parze z jogurtem truskawkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski na parze z jogurtem truskawkowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

750 mililitrów

3 łyżki

0.5 kilograma

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i pozostaw do wyrośnięcia.

Krok 2

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier, olej, pozostałą cześć mleka oraz powstały zaczyn z drożdży.

Krok 3

Wyrób ciasto tak, aby odchodziło od rąk, a następnie pozostaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Na średniej wielkości garnek połóż bawełnianą ściereczkę i dokładnie przymocuj. Garnek napełnij w połowie jego objętości wodą i zagotuj ją.

Krok 5

Z wyrośniętego ciasta formuj kluski i układaj na ściereczce. Paruj pod przykryciem około 10 minut.

Krok 6

Jogurt zmiksuj z truskawkami i miodem. Polej gotowe kluski.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski na parze z jogurtem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek z chrzanem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej