Kluski na parze z jogurtem truskawkowym
średnie
11 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
3 łyżki
1 szklanka
750 mililitrów
3 łyżki
0.5 kilograma
2 sztuki
0.5 sztuki
0.5 kilograma
null
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 2
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier, olej, pozostałą cześć mleka oraz powstały zaczyn z drożdży.
Krok 3
Wyrób ciasto tak, aby odchodziło od rąk, a następnie pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 4
Na średniej wielkości garnek połóż bawełnianą ściereczkę i dokładnie przymocuj. Garnek napełnij w połowie jego objętości wodą i zagotuj ją.
Krok 5
Z wyrośniętego ciasta formuj kluski i układaj na ściereczce. Paruj pod przykryciem około 10 minut.
Krok 6
Jogurt zmiksuj z truskawkami i miodem. Polej gotowe kluski.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej