Kluski na parze z jogurtem truskawkowym
średnie
11 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
3 łyżki
1 szklanka
750 mililitrów
3 łyżki
0.5 kilograma
2 sztuki
0.5 sztuki
0.5 kilograma
null
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 2
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier, olej, pozostałą cześć mleka oraz powstały zaczyn z drożdży.
Krok 3
Wyrób ciasto tak, aby odchodziło od rąk, a następnie pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 4
Na średniej wielkości garnek połóż bawełnianą ściereczkę i dokładnie przymocuj. Garnek napełnij w połowie jego objętości wodą i zagotuj ją.
Krok 5
Z wyrośniętego ciasta formuj kluski i układaj na ściereczce. Paruj pod przykryciem około 10 minut.
Krok 6
Jogurt zmiksuj z truskawkami i miodem. Polej gotowe kluski.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej