Kluski na parze z jogurtem truskawkowym
średnie
11 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
3 łyżki
1 szklanka
750 mililitrów
3 łyżki
0.5 kilograma
2 sztuki
0.5 sztuki
0.5 kilograma
null
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 2
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier, olej, pozostałą cześć mleka oraz powstały zaczyn z drożdży.
Krok 3
Wyrób ciasto tak, aby odchodziło od rąk, a następnie pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 4
Na średniej wielkości garnek połóż bawełnianą ściereczkę i dokładnie przymocuj. Garnek napełnij w połowie jego objętości wodą i zagotuj ją.
Krok 5
Z wyrośniętego ciasta formuj kluski i układaj na ściereczce. Paruj pod przykryciem około 10 minut.
Krok 6
Jogurt zmiksuj z truskawkami i miodem. Polej gotowe kluski.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej